Práve čítate

Ako vybrať tú správnu fľašu pod stromeček, aj keď alkoholu nerozumiete?

1424  
Zdieľať: 

Ako vybrať tú správnu fľašu pod stromeček, aj keď alkoholu nerozumiete?

Dobrá kniha alebo dobrá fľaška alkoholu – to sú dva darčeky, ktoré potešia snáď úplne každého dospelého človeka. A vzhľadom na to, že vybrať tú správnu knihu je umenie, ponúkame návod, ako vybrať ten správny alkohol, ktorý obdarovanému urobí radosť a nebude naň v domácom bare sadať prach. S naším sprievodcom to zvládne aj alkoholom nepobozkaný abstinent.

13. 12. 2019 8 min. čítania Redakce
Ako vybrať tú správnu fľašu pod stromeček, aj keď alkoholu nerozumiete?

3 zlaté pravidlá pre výber alko darčeka

Kým sa bližšie pozrieme na jednotlivé druhy alkoholických nápojov, poďme si povedať tri overené tipy, vďaka ktorým minimalizujete riziko, že s výberom stúpite vedľa.

  1. Pozorujte: Skúste si spomenúť, aký alkohol váš budúci obdarovaný rád pije. Je to poldeci rumu alebo naopak párty drink s dáždnikom? Pozorujte, aký typ alkoholu dotyčný preferuje, alebo ešte lepšie – pozvite ho na pohárik či panáka podľa jeho výberu a hneď budete vedieť, akým smerom sa bude darček uberať.
  2. Vyberajte z vyššieho radu: Keď máte predstavu, čo dotyčný rád popíja, nemala by to byť vaša „cieľová stanica”. Naopak, ide o darček, takže hľadáme niečo sviatočné. Pri väčšine typov alkoholu nájdete ľahko okrem základného variantu aj trochu viac „hoch” možnosti, ktoré sú na vianočné darčeky ako stvorené. V prípade whisky, koňaku alebo rumu to budú druhy s dlhším časom dozrievania, inde vás na Vianoce „zachráni” pekné darčekové balenie, napríklad s pohármi určenými priamo pre daný typ drinku.
  3. Poraďte sa: Hlavne v prípadoch, kedy je obdarovaný do nejakého typu alkoholu vyložene fanúšik – chodí na degustácie, alebo má doma väčšiu „zbierku” toho druhu alkoholu a rád si o ňom číta – nehanbite sa spýtať. Či už niekoho z jeho blízkeho okolia napríklad priamo na jeho či jej obľúbenú značku, alebo v špecializovaných predajniach, kde vás nasmerujú napríklad na novinky alebo menej známych výrobcov a chute, ktorými môžete rozšíriť obzory aj znalému degustátorovi.

Mäkké tvrdé darčeky: Pivo a víno

Nie každý si dá poldeci a dobré pivo alebo víno dokáže potešiť podobne ako fľaša „tvrdého”. Ako vyberať v týchto kategóriách?

Pivo

Pivné darčeky sú strela do čierneho u tých, ktorí sa tvrdému alkoholu skôr vyhýbajú, ale neodpustia si pivo po dobrej večeri. Ruku na srdce – pivo je skôr darček pre pánov, ale nájdete aj „dámske” ovocnejšie pivá, ktorými môžete príjemne prekvapiť napríklad kamarátku alebo svokru.

Zamerajte sa na lokálne, tzv. remeselné pivovary, ktoré varia svoje pivo v menších objemoch, ale s o to väčšou láskou. Namiešajte do „darčekového koša” obdarovanému niekoľko rôznych typov piva, kľudne z viacerých pivovarov a zostavte mu malý degustačný set.

  1. ale [ejl] – vrchne kvasené pivo väčšinou anglického alebo belgického typu so silnou chuťou chmeľu
  2. ipa (indan pale ale) – pivo s výraznou horkosťou a vyšším obsahom alkoholu
  3. stout – čierne vrchne kvasené pivo s praženou až kávovou arómou

Všetky tri typy majú svojich zaprisahaných fanúšikov, ktorí na ne nedajú dopustiť, ale napríklad stout nereže každému. Pokiaľ si nie ste istý, choďte po väčších klasikách – aj medzi ležiakmi a „obyčajnými” špeciálmi nájdete zaujímavé kúsky.

Je obdarovaný „pivár“? Zaujímavým kúskom pravdepodobne zabodujete

Víno

Fľašou vína neurazíte azda nikoho (okrem zaprisahaných pivárov), preto ho odporúčame ako stávku na istotu tam, kde tápete o presnom vkuse obdarovaného.

Základné rozhodnutie, či červené alebo biele, podriaďte nielen preferenciám obdarovaného, ale pri návštevách počítajte aj s tým, že možno hostiteľ bude trvať na tom, aby ste prinesený darček spoločne hneď vypili. Oplatí sa preto pri výbere pomyslieť aj na vhodné párovanie s podávaným jedlom.

Okrem farby musíte rozhodnúť tiež o tom, či chcete víno sladké, polosuché alebo suché – rozdiel je v obsahu cukru a je to trochu veda. Zjednodušene povedané, čím náruživejší konzument vína, tým pravdepodobnejšie preferuje suchšie varianty, zakiaľ sviatoční ochutnávači skôr ocenia polosuché alebo sladké varianty. Suché biele vína majú tiež často v obľube dámy, ktoré si strážia líniu.

Vo všeobecnosti platí, že investícia do kvalitného červeného vína býva vyššia ako do bieleho, ružové je taký „zlatý” stred často preferovaný ženami. Väčšinou býva dobré, ale chuťovo menej vybrúsené, naopak pri ťažkom červenom víne zase málokto zostane na viac ako pohár dva.

Ako spoznať kvalitné víno, aj keď vínu vlastne veľmi nerozumiete?


Obvykle používané značenie prívlastkových vín ako výber z hrozna alebo výber z bobúľ nám síce môže niečo málo prezradiť, ale o konkrétnej kvalite vína toho zas tak veľa nehovorí, pretože to je skôr „administratívne” delenie. Zamerajte sa radšej na to, odkiaľ hrozno pochádza. Na etikete hľadajte, ako presne je špecifikovaný pôvod hrozna: Pokiaľ je uvedený s presnosťou na viničný hon (konkrétna vinica alebo súbor viníc), berte skôr to víno ako také, ktoré uvádza vágne označenie ako „južné Taliansko”, alebo dokonca inú krajinu, ako v ktorej je hrozno následne spracované.

Červené, alebo biele? Teraz už určite tušíte, čo obdarovaného poteší viac

Tip: Na Vianoce sú obľúbené ľadové alebo slamové vína, teda vína vyrobené z hrozna pošibaného mrazom, respektíve z hrozna sušeného na slame. Oba typy majú vyšší obsah prírodných cukrov a nižší obsah alkoholu a sú preto skvelé ako „sladká bodka” po večeri.

Rýchlokurz svetom tvrdého alkoholu

Toľko druhov alkoholu a toľko možností! Poďte si aspoň „líznuť” trochu znalostí o každom.

Whisky a bourbony:

Je to skôr „chlapské” pitie, s ktorým je to trochu ako s olivami – musíte si k nemu nájsť cestu. Pokiaľ si ju obdarovaný ešte neprešliapal, skúste sa poohliadnuť inde (v zozname nižšie). Ale s jednou výnimkou: na „jednoduchšiu” whisky, ktorú kúpite v bežných obchodoch, často dostanete konzumentov tuzemáku. Len pozor, neradi sa k nemu potom vracajú. :-) Kto má rád „niečo s Colou“, toho zase poteší bourbon.

Základné delenie je na írske whiskeyškótske whisky, pričom írske bývajú jemnejšie, škótske plnšie a výraznejšie (ale odlíšiť ich od seba na prvý dúšok už je trochu vyššia dievčenská). Druhé delenie je na „single malt”„blend”. Single malt, teda whisky tzv. jednosladová, je z jednej pálenice, zatiaľ čo blend znamená, že je whisky namiešaná z niekoľkých druhov whisky, kľudne z niekoľkých páleníc. Medzi odborníkmi je viac cenená single malt whisky, ale darovať kvalitnú blend nie je žiadna hanba. Dôležitý je tiež čas dozrievania. Tu platí takmer bez výhrady: čím dlhší, tým lepší.

Špecifickým typom sú dymové whisky. Tie ale darujte len tým, pri ktorých viete, že ich majú v obľube, na prvé ochutnanie si s nimi sadne málokto.

Bourbon je typ americkej whisky s minimálnym podielom kukurice 51 %. Nižšie bourbonové rady sa hodia na večerné popíjanie doplnené napríklad colou s ľadom, pri lepších bourbonoch platia podobné kritériá ako pri whisky. Preto je pre známych „miešačov“ obvykle lepšia voľba bourbon ako whisky.

Vhodný darček je tiež balenie whisky s pohármi. Jednoduchšie sú obyčajné nízke, fajnšmekri ocenia špeciálny whiskový pohár na stopke alebo tzv. „tulipán“

Rumy:

Ideálny darček pre milovníkov horúcej letnej atmosféry, ktorú majú rumy tak nejako v krvi. A tiež pre tých, ktorí majú maškrtné jazýčky, ale ešte si „svoj” obľúbený alkohol nenašli. Mimochodom, rumy sa výborne párujú s horkou čokoládou.

Pokiaľ obdarovaný úprimne miluje „tuzemák“, v obchode nájdete darčekový variant aj pre neho. Pre tých ostatných hľadajte pravý rum z cukrovej trstiny. Platí, že svetlé rumy sa hodia skôr do koktailov, tmavé na pitie „len tak”. Na výber máte medzi variantmi sladšími alebo viac korenenými – tu záleží na konkrétnom vkuse. A opäť platí – čím viac rokov, tým lepší. Napovedať vám tiež môže farba – čím tmavší rum, tým „hutnejší”. Len pozor na dodatočné dofarbovanie karamelom, tam potom priama úmera neplatí. Ani krajina pôvodu nás v rozhodovaní nezachráni – vynikajúce rumy nájdete v celom Karibiku. To je dobrá správa, pri rume tak takmer nemôžete urobiť chybu.

Okrem doby dozrievania môžete na etikete nájsť aj výrazy „proof”„overproof”. Tie neznamenajú nič iné ako silu daného rumu, respektíve percentá alkoholu. Zakiaľ „proof” rumy majú obvykle okolo 40 %, „overproof” často 50–70 %. Čo už je poriadna sila aj pre skúsených námorníkov. ;-)

A čo napríklad shaker na drinky?

A čo napríklad shaker na drinky?

Tých, čo radi miešajú zaujímavé drinky, pod stromčekom určite poteší aj profesionálny shaker.

Do e-shopu

Koňaky a brandy:

Sú považované za pitie gentlemanov ako stvorené na popíjanie pri praskajúcom krbe. Koňaky a brandy ocenia jemní a uvážliví konzumenti, či už ide o dámy, alebo pánov.

V oboch prípadoch je to zrejúca vínna pálenka, pričom koňak je brandy zo špecifickej oblasti (podobne ako šampanské je iba šumivé víno z oblasti Champagne).

Čo nájdete na etikete koňaku či brandy

Tu sa používa špecifické označovanie minimálnej doby zrenia:

  • VS – (very special) najmenej 2 roky,
  • VSOP alebo Réserve – najmenej 4 roky,
  • XO (extra old) – najmenej desať rokov.

Aj koňak je možné kúpiť v darčekovom balení s vhodnými pohármi (široké telo na stopke)

Ovocné pálenky:

Radosť nimi urobíte tvrdým chlapom aj dámam, ktoré si rady občas dajú „niečo ostrejšie”. Navyše spoľahlivo vypáli červa. :-)

Nie je tradičnejšie české (a samozrejme moravské a slovenské) pitie ako slivovica alebo kalvádos – jablčná pálenka. A tak ako sa začali objavovať malé pivovary, nájdete v poslednom čase aj veľa kvalitných menších páleníc. Dobrá pálenka ale nemusí byť len zo sliviek, jabĺk alebo hrušiek. Do módy prichádzajú aj menej tradičné plodiny: skúste napríklad dulovicu, mirabelkovicu alebo napríklad pálenku z ríbezlí či malín.

Máte osvedčený zdroj dobrej pálenky? Že pod stromčekom urobí radosť určite nikoho neprekvapí

Likéry:

Tu už sa dostávame do „dámskej” sekcie. Likéry odporúčame nielen pre tetušky, babičky a kamarátky, ale tiež pre všetkých milovníkov kávy.

Ku káve alebo torte sa výborne hodia smotanové likéry typu Baileys, bylinné likéry typu bitter poslúžia výborne ako aperitív aj digestív – skrátka „na trávenie”. Osvedčenou Becherovkou v darčekovom balení asi neurazíte, ale aj tu môžete naraziť na menej tradičné varianty.

Aperitívy:

Odporúčame ako darček pre tých, ktorí si vedia užiť dobré jedlo a majú radi výraznejšie chute. Campari obvykle preferujú skôr dámy, na Cinzano a Martini si potrpia skôr muži.

Samostatnou kapitolou sú aperitívy, teda alkoholy určené na podávanie pred jedlom. V tejto kategórii sa nehanbite siahnuť po klasike – Cinzano, Martini alebo Campari sú rokmi preverení favoriti, ktorých vo vianočnom čase často nájdete v pekných darčekových baleniach.

Niektoré aperitívy sa miešajú v podobe drinku – hodia sa ale skôr na leto

Do drinku:

Kto nerád alkohol „samotný”, určite ocení kvalitný gin v kombinácii s nejakým menej obvyklým tonikom – ten v špecializovaných predajniach s alkoholom väčšinou zoženiete tiež. K slovu sa pre „miešačov” môžu dostať aj rôzne ovocné likéry alebo vodka.

Tequila:

Pre rozbehnutých párty ľudí vyberte kvalitnú tequilu, mexický nápoj z agáve.

Tu budete stáť pred rozhodnutím, či zlatú alebo striebornú. Líši sa nielen chuťovo, ale aj spôsobom podávania: Strieborná sa servíruje s plátkom citróna a soľou, k zlatej potrebujete škoricu a pomaranč. Ako si rozdiel medzi nimi predstaviť chuťovo? Veľmi vzdialene ako medzi slivovicou a slivovicou dozretou v sude, pretože zlatú farbu dostáva tequila práve dozrievaním.

Alebo hľadáte niečo namiesto fľaše?

Alebo hľadáte niečo namiesto fľaše?

Na Tchibo.sk nájdete ďalšie elegantné a praktické darčeky do kuchyne aj domácnosti.

Do e-shopu

Absinth:

Obľúbené pitie bohémov a umelcov. Nie každému absinth chutí a kadekoho položí na lopatky.

Na absinth v histórii veľa velikánov prisahalo ako na nekonečný zdroj inšpirácie. Pokiaľ budete tento zradný (často obsahuje medzi 70 a 80 % alkoholu) palinový nápoj dávať ako darček, pripojte k nemu aj špeciálnu absinthovú lyžičku. Tá sa položí cez pohár, na ňu sa umiestni kocka cukru, cez ktorú sa alkohol nalieva, aby sa následne zmiešal s vodou.

Nech už vyberiete akýkoľvek alkohol, dúfame, že obdarovaného zahreje na tele aj na duši. Prajeme šťastnú ruku pri výbere a obdarovanému na zdravie!

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články