Práve čítate

Raňajkujte vajíčka, obmedzte alkohol a vychutnajte si večere. Prezradím vám, ako som si all inclusive dovolenku užila bez výčitiek

7133  
Zdieľať: 

Raňajkujte vajíčka, obmedzte alkohol a vychutnajte si večere. Prezradím vám, ako som si all inclusive dovolenku užila bez výčitiek

Je to zvláštne spojenie dovolenkového raja aj pekla zároveň – all inclusive pobyt. Stoly prekypujúce jedlom, neobmedzené alko aj virgin drinky, tortičky, džúsy. Túžba zo všetkého ochutnať aspoň trochu je veľká, ale neobmedzené množstvo chodov a nápojov po celý deň často vedie k prejedaniu, plytvaniu a nepríjemným následkom.

12. 7. 2024 4 min. čítania Kateřina Šefrová
Raňajkujte vajíčka, obmedzte alkohol a vychutnajte si večere. Prezradím vám, ako som si all inclusive dovolenku užila bez výčitiek

Povieme si: „Veď si to po tom roku zaslúžim a nič sa nestane, keď si pár dní, možno aj dva týždne užijem. Lenže to posledné, čo po dovolenke chcem, je nezapnúť nohavice a cítiť sa zle.“ Oddych potrebujeme, ale neznamená to, že úplne rezignujeme na zdravý životný štýl a pohyb. Ak nájdeme balanc medzi chutným jedlom, relaxom a cvičením, vrátime sa skutočne oddýchnutí.

Strašiak all inclusive

All inclusive dovolenke som sa dlhé roky vyhýbala. Pri mori som sa rada túlala úzkymi uličkami, hľadala lokálne reštaurácie a nasávala vône miestneho jedla. S deťmi sa ale moje preferencie zmenili a ja som chcela ísť tam, kde nebudem musieť riešiť jedlo.

Došlo preto na all inclusive a ja som dostala strach, ako budem po dovolenke vyzerať. Máte problém odolávať lákadlám cudzokrajnej kuchyne? Mám pre vás pár fígľov, ktoré vám pomôžu udržať chute na uzde. A tiež sa vďaka nim budete na konci dovolenky cítiť dobre.

Raňajkujte výdatne, ale rozvážne

All inclusive dovolenka je skvelá príležitosť rozšíriť si kulinárske obzory, pôžitkársky si vychutnať rôzne jedlá a vďaka tomu sa aj niečo dozvedieť o miestnej kultúre. Je to takisto šanca vyvážene a zdravo si zostaviť jedálniček na niekoľko dní.

Sedmoro udržateľného správania v rezorte

  1. Pred každým jedlom sa najskôr napite. Zaistíte si dostatočnú hydratáciu.
  2. Neberte si väčší príbor ako potrebujete – na dezert stačí malá vidlička alebo čajová lyžička.
  3. Preskočte chlieb pred jedlom: Áno, tiež to robím – kúsok pečiva zaženie vlčí hlad, ale vystrelí hladinu inzulínu, čo vedie k priberaniu.
  4. Pred hlavným jedlom si doprajte hummus, oriešky alebo zeleninu.
  5. Vyhnite sa sladkým nápojom, a to aj tým s označením diet, ktoré namiesto cukru obsahujú umelé sladidlá. Ani jedno neurobí vášmu telu dobre.
  6. Ovládnite sa a preskočte polnočné jedenie, jedna večera stačí.
  7. Dostatočne spite.

Ako počas dňa postupovať

  • Raňajkujte bielkoviny – zamerajte sa na vajcia, chudé mäso a zeleninu.
  • Zoberte si len jeden tanier a naložte ho proteínom a zeleninou tak, ako najviac sa dá. Vďaka tomu sa najete a nebudete mať potrebu na ďalšie kolo.
  • Správne vyskladaný tanier slaných raňajok vás zasýti na celé dopoludnie a nebudete mať potrebu si medzi jedlami niečo zajesť.
  • Vyhnite sa muffinom, tortám a ďalšiemu sladkému.
  • Ak zvyknete raňajkovať cereálie, vymeňte granolu alebo sladké guličky za ovsené vločky.
  • Máte ráno chute? Pridajte do omelety alebo k vajíčku kus syra.

Pohľad na hotelový bufet vo mne kedysi vyvolával paniku, že nezvládnem všetko jedlo ochutnať. Tak som si naložila z každého trošku a odchádzala k stolu s dvoma taniermi. A ako to vždy dopadlo? Niečo mi nechutilo a čo mi chutilo, to som už nezvládla do seba natlačiť. Jedlo tak skončilo v odpadkovom koši so zvyškami zo susedných stolov a ja som odchádzala s ťažkým žalúdkom a svedomím. Teraz už si dávam na JEDEN tanier len to, čo mám naozaj rada a v množstve, ktoré skutočne zjem. Pridať si môžem vždy. – Helena

Obedujte v pokoji a tešte sa na večeru

  • Na polovicu taniera si naložte zeleninu, na druhú bielkoviny – mäso alebo strukoviny.
  • Vyskúšajte miestnu úpravu kuracieho, jahňacieho alebo hovädzieho mäsa.
  • Vyhnite sa bielemu chlebu a obmedzte cestoviny alebo ryžu.
  • Vyskúšajte korenené jedlá, donútia vás piť viac vody.

Večera za odmenu

Posledné jedlo dňa si užite. Ste predsa na dovolenke. Ak ste cez deň jedli striedmo, nie je dôvod si odoprieť dobrú večeru. Máte chuť na dezert? Dajte si ho! Ale len jeden. Tanier naplnený troma kúskami bude zvádzať k dojedeniu.

Medzi jedlami by ste nemali mať hlad. V opačnom prípade si dajte ovocie, zeleninu alebo oriešky.

Tip: Je pre vás dôležité ochutnať lokálnu kuchyňu alebo plody mora? Pred finálnym výberom ubytovania sa pozrite napríklad na google fotky, ktoré vám prezradia, aké jedlo môžete v hoteli očakávať.

Keď potrebujeme tvrdý režim

Od určitého veku už väčšina z nás premýšľa nad vplyvom stravy na naše zdravie. A tiež chápe, že bez cvičenia sa dá len ťažko získať pekná postava a vyhnúť sa bolestiam chrbta. Ale potom príde dovolenka a lákadlá all inclusive a vy sa len pozeráte sa na nekonečný kopec rôzneho jedla – slané – sladké – kyslé – kombinácia všetkého.

Možno máte výčitky svedomia a hovoríte si, že pri ďalšom jedle už budete postupovať inak. Lenže z vlastnej skúsenosti môžem povedať, že to dopadne rovnako. Poďme si povedať, že niekedy ani dobré rady nestačia. Ak máte slabú vôľu alebo ste na sebe celý rok tvrdo makali a nechcete zahodiť svoje snaženie, nebojte sa požiadať o pomoc okolie.

  • Poproste někoho, aby za vás šel k bufetu a přinesl zdravé jídlo.Díky tomu se vyhnete procházení okolo pečiva nebo sladkého.
  • Jezte než vás chytne vlčí hlad.
  • Jezte pomalu.
  • Až se budou ostatní futrovat dezerty, dejte si raději kávu nebo čaj.

Tip: Po každém jídle se hýbejte. Stačí procházka po pláži nebo plavání. 

Drinky jen každý třetí den

Alkohol je zabijákem každé snahy lepší životní styl a držení tajle. Lidé na all inclusive dovolené nejvíc přibírají hlavně kvůli pití nazdobených slaďoučkých drinků, skleničce vína po obědě nebo půl litru piva na slehnutí po večeři. Můj kamarád říká, že dovolená je od toho, abychom si dovolili vše, co máme rádi. No jistě, jak je libo, já k tomu přistupuji s mírou a rozumem, zkusíte to taky?

  • Poproste niekoho, aby za vás išiel k bufetovým stolom a priniesol zdravé jedlo. Vďaka tomu sa vyhnete prechodom okolo pečiva alebo sladkého.
  • Jedzte skôr, ako vás chytí vlčí hlad.
  • Jedzte pomaly.
  • Keď sa ostatní budú napchávať dezertmi, dajte si radšej kávu alebo čaj.

___NADPIS (volitelné)___

Tip: Po každom jedle sa hýbte. Stačí prechádzka po pláži alebo plávanie.

Cvičte, stačí pol hodinu denne

Dovolenka nie je dôvod zlenivieť. Prečo vlastne ležať osem hodín denne na pláži a len sa opekať ako hrianka? Ak sa štandardne hýbete trikrát týždenne a zrazu sa dva týždne nezdvihnete z ležadla, vaše telo to pocíti. Horšie sa vám potom bude vracať do cvičiacej rutiny.

Voľno nám navyše dáva skvelú príležitosť vyskúšať nový pohyb. Pozrite sa, aké aktivity váš hotel ponúka a majte otvorenú myseľ. Väčšina hotelových komplexov má dnes už naplno vybavené a klimatizované fitko. Nechcete prepotiť tričko v posilňovni? Nevadí, skúste si nájsť iný pohyb.

Minulý rok som po dlhom čase letela na dovolenku do rezortu a bála som sa, že to na tom ležadle celý týždeň nevydržím, keď neobsedím ani doma. Nakoniec som sa hýbala viac ako doma – zapojila som sa do animačného programu, ktorý bol aj pre dospelých. Kedysi by som si ťukala na čelo, teraz som sa len celý čas smiala. Ráno joga na pláži, na obed zábavný aqua aerobic, poobede vodné pólo alebo beach volejbal. A na konci pobytu trofej za najaktívnejšieho dospeláka. Občas je fajn prestať sa cítiť trápne a ísť do aktivít bez zábran. Vrátila som sa nielen krásne opálená, ale ešte viac fit a oddýchnutá. – Lenka

Na udržanie kondície stačí svižná prechádzka, plávanie, plážový volejbal, hry s deťmi v piesku alebo napríklad skákanie cez švihadlo. Stačí tridsať minút denne a jedlo vám bude lepšie chutiť. Čo takto jazda na bicykli po okolí alebo ranný beh na pláži?

Aké športové vybavenie by sa mohlo hodiť

Aké športové vybavenie by sa mohlo hodiť

  • Bežecké topánky
  • Švihadlo
  • Podložka na jogu (v mnohých hoteloch aj požičiavajú)

A v neposlednom rade: Užívajte si, ale zodpovedne

All inclusive dovolenka je nielen synonymom luxusu a pôžitkárstva, ale tiež plytvaním a ďalším zamorovaním sveta plastmi. Môžete si spočítať uhlíkovú stopu, ale tú úplne nezmeníte. Dopad svojho správania na životné prostredie však ovplyvniť môžete.

  • Zoberte si so sebou z domu plastovú fľašu, v ktorej budete mať na pláži pri sebe pitie na celý deň. Vyhnete sa tak používaniu jednorazových plastov a budete mať po ruke stále čerstvo napustenú vodu vo väčšom množstve, ako by ste dostali v pohári.
  • Premýšľajte nad jedlom, ktoré si dávate na tanier. A naložte si toľko, aby ste nemuseli vyhadzovať zvyšky.
  • Vyberajte si lokálne suroviny, ktoré nemuseli cestovať cez polovicu sveta. Uvidíte, že vám budú viac chutiť.

Týchto pár jednoduchých rád vám pomôže užiť si all inclusive dovolenku bez výčitiek a možno aj s pevnejším bruškom, nie vytŕčajúcim spod trička. A počas chladných zimných večerov budete na dni voľna v dobrom spomínať.

Leto v pestrých farbách

Leto v pestrých farbách

Trendové vzhľady v zelenej, žltej, béžovej a čiernej

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články