Je tu zase Veľká noc! Deti už sa nemôžu dočkať, až pôjdu s otcom deň pred šibačkou narezať k potoku vŕbové prútie a večer si potom každý upletie svoj korbáč. V škatuli skladujeme už pár rokov šnúrky, ktoré sa viažu na korbáče. Minulý rok k nám dokonca prišiel hodovať študent z Austrálie, ktorý tu trávil sviatky na výmennom pobyte miestnej cirkvi. S korbáčom vyzeral naozaj bizarne, lebo vôbec nerozumel tomu, prečo by mal „biť“ ženy a pritom ešte recitovať básničky. A ja som zas nechápala, kde sa vzal protinožec na našom statku.
Pomaly začína hriať slniečko ja sa teším, čo nové jar prinesie. Naši dávni predkovia piekli mazance s žltým cestom, aby im pripomínalo slnko. Pomáhali si pritom šafranom a ja pridávam ešte kurkumu.
Suroviny:
2 vajcia
150 g tmavého cukru
200 ml vlažného mlieka
120 g rozpusteného masla
veľký panák rumu
šťava a kôra z 1 citróna
120 g pohánkovej múky
100 g ryžovej múky
100 g strúhaného kokosu
za hrsť hrozienok
14 g sušeného droždia
1 štipka šafranu
1 čajová lyžička kurkumy
5 klinčekov
1 badián
lúpané mandle
Postup:
Jedno celé vajce vymiešame s jedným žĺtkom a cukrom. Zvyšný bielok si odložíme na neskôr. Pridáme vlažné maslo a mlieko, rozdrvené alebo pomleté korenie, rum, kôru a šťavu z citróna. Do tekutej zmesi postupne vmiešame obe múky, kokos, hrozienka a droždie. Necháme na teplom mieste asi 1 hodinu kysnúť. Na plech dáme papier na pečenie a naň položíme mazanec, potrieme ho bielkom a posypeme posekanými mandľami. Pečieme pri 180 ° C asi 45 min.