Práve čítate

Zdravé grilovanie

3107  
Zdieľať: 

Zdravé grilovanie

Keď sa povie jar, väčšina z nás si vybaví slniečko, rozkvitnuté stromy, púpavy, prvé včely a motýle, ale sú aj takí, ktorí sa vrhnú do garáže a už sa nemôžu dočkať, kedy konečne zase vytiahnu gril.

4. 5. 2016 5 min. čítania Kamila Šemberová
Zdravé grilovanie

Iní sa grilovaniu naopak vyhýbajú, pretože sú presvedčení, že grilovaná strava  nie je práve najzdravšia. Samozrejme existuje zopár spôsobov, ako sa nezdravému grilovaniu vyhnúť a pripraviť pokrm, ktorý možno dopriať aj deťom, ktoré bývajú pri grilovaní často ochotnými pomocníkmi.

Je grilovaná strava nezdravá?

Na túto otázku neexistuje jednoznačná odpoveď: áno, grilované pokrmy môžu obsahovať karcinogénne látky. Dobrá správa je, že na túto otázku možno odpovedať aj nie − keď viete, ako na to, tak sa nebezpečných látok pri grilovaní báť nemusíte. Stačí dodržiavať niekoľko základných zásad.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zásady zdravého grilovania

• Dobrá príprava je základ, všetko si nachystáme dopredu a potom už si len užívame príjemne strávený čas a dobroty.
• Používame kvalitné potraviny − ak nie sú kvalitné, grilovaním sa zázračne nezlepšia.
• Grilujeme bez marinád, kvalitné potraviny sú dobré samy osebe, stačí ich ochutiť pri podávaní. Pokrmy pre deti solíme málo a chuť môžeme vylepšiť rôznymi bylinkami: rozmarínom, petržlenom alebo napríklad aj cesnakom (pečený nie je taký štipľavý).
• Ak chceme robiť ražniči, špajle vopred namočíme na niekoľko hodín do vody, alebo použijeme grilovacie ihly.
• Ak grilujeme na podnose, snažíme sa, aby tuk z mäsa nekvapkal na rozpálené uhlie, lebo práve takto sa z grilovanej dobroty stáva karcinogénna bomba: pri grilovaní príliš tučného mäsa z neho po chvíli začne na rozžeravené uhlíky odkvapkávať tuk. Ten sa pri vysokej teplote rozkladá na zlúčeniny, ktoré dym a plamene opäť zanesú do mäsa. Tieto zlúčeniny, ktoré zostanú na povrchu, môžu obsahovať karcinogénne látky napomáhajúce rakovinovému bujneniu.
• Grilujeme na rozžeravených uhlíkoch drevného uhlia, nie na priamom ohni. Praktickou alternatívou sú kokosové brikety, ktoré dlho vydržia.• Množstvo tepla regulujeme podľa potreby (pomocou rozprašovača s vodou), grilované kúsky pravidelne obraciame kliešťami, lepšie sa prepečú.
• Na stôl rozložíme obrúsky, kuchynské utierky a misky s teplou vodou, nech je na umývanie rúk všetko pripravené.
• Gril aj všetko náčinie po grilovaní vždy dôkladne umyjeme a prípadné spáleniny odstránime kefou.
• A jedna rada špeciálne pre deti: deti majú rady jednoduché chute, s kombináciami preto počkajte. Každopádne skvelé marinované rebierka s pikantnou mangovou salsou ocenia až o pár rokov.

Grilovanie s deťmi

Grilovanie s deťmi a pre deti má svoje špecifiká, či už zo zdravotného alebo bezpečnostného hľadiska. Samozrejme záleží na tom, aké veľké deti máme na mysli, grilovať pokrmy pre dojčatá nemá zmysel, zato napríklad dvoj- či trojročné deti si už môžu na grilovaných jedlách pochutiť a pritom budú blažené, že jedia rovnaké veci ako dospelí. A aj keď ku každému jedlu (snáď okrem grilovaného ovocia) budú požadovať poriadnu dávku kečupu, ak bude domáci alebo aspoň poctivý a plný paradajok, nemožno proti tomu nič namietať.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Grilovaná zelenina

Suroviny:
4 kukuričné klasy
2 cukety
1 kg paradajok – bežné  a koktailové
4 papriky
bonus: 250 g baby mozzarelly
olej na potretie (môže byť aj cesnakový, rozmarínový, bazalkový)

Postup:
Zeleninu nakrájame na centimetrové plátky, kukuricu na dvoj- až trojcentimetrové, potrieme olejom, jemne osolíme a grilujeme pár minút z oboch strán. S paradajkami sa dobre snúbi bazalka, s cuketou rozmarín a s paprikou petržlenová vňať, kukuricu môžeme grilovať nasucho a potrieť rozpusteným maslom. Dekoratívne pôsobia zeleninové špízy s mozzarellou − kúsky papriky striedame s koktailovými paradajkami a baby mozzarellou, potrieme olejom a grilujeme, kým syr nezačne hnednúť.

_DSC0834

Malé hambugery

Suroviny:
500 g mletého hovädzieho mäsa (najlepšie z pleca)
30 g strúhanky
štipka soli
štipka čierneho korenia (najlepšie je nahrubo mleté štvorfarebné)
olivový olej
4 malé žemličky

Na oblohu:
3 nakladané uhorky pokrájané na plátky
1 červená cibuľa pokrájaná na jemné plátky
2 lyžice horčice

Postup:
Zomleté hovädzie mäso premiešame so strúhankou, lyžicou oleja, štipkou soli a štipkou korenia. Namočenými rukami vytvarujeme menšie placky (podľa veľkosti žemlí). Grilujeme, ideálne pod poklopom cca 10 minút, raz počas tohto času ich obrátime. Keď sú takmer hotové, rozkrojíme žemle a položíme ich reznou plochou na gril (cca na 1 minútu). Potom žemličky potrieme horčicou, položíme na ne hamburger, vrch ozdobíme plátkami uhoriek a červenou cibuľkou a priklopíme druhou polovicou žemle.

14893647985_d947ea66a6_o
zdroj: Flickr.com

Kuracie paličky

Suroviny:
8 kuracích paličiek
soľ
olivový olej na potretie
8 vetvičiek rozmarínu

Postup:
Kuracie paličky posolíme (jemne), potrieme olejom a prepichneme vetvičkami rozmarínu (ideálne po dĺžke). Grilujeme za občasného obracania cca 12 až 14 minút.

Extra tip: Kosti už pripravených paličiek zabalíme do alobalu (8 cm široký pruh alobalu preložíme na polovicu), takže  paličky máme za čo držať.

KFCZ_082

Minipizzy – absolútny hit

Suroviny:
1 cesto na pizzu (vopred pripravené alebo kúpené)
olivový olej
1 hrnček passaty
10 dkg šunky pokrájanej na kocky
2 paradajky pokrájané na kocky
1 paprika pokrájaná na tenké kolieska
1 červená cibuľa pokrájaná na tenké plátky
čerstvo pomleté čierne korenie, oregano
postrúhaný syr (môže byť mozzarella, čedar, ementál, parmezán)

Postup:
Najprv si pripravíme všetky ingrediencie (pokrájame zeleninu, šunku, postrúhame syr). Rozvaľkáme cesto (kúpené je už pripravené), potrieme ho olivovým olejom a pokrájame na štvorce (alebo na kruhy, ale potom je zbytočne veľký odpad). Cesto vložíme potretou stranou na gril. Olejom potrieme aj druhú stranu cesta. Len čo sa zapečie a pôjde dať otočiť, otočíme ho pomocou obracačky a klieští. Potom už veľmi rýchlo pridáme ingrediencie − passatu, šunku, papriku, paradajky a cibuľu. Dochutíme oreganom a čerstvo pomletým korením a nakoniec posypeme syrom. Ak máme gril s vekom, tak pizze na tri až päť minút priklopíme, priebežne ich kontrolujeme a len čo sú okraje chrumkavé a syr roztavený, pizze sú hotové.

_DSC0586

Grilované ovocie

Grilovať možno jablká, banány (v šupke), nektárinky, broskyne,  najlepšie však chutí ananás. Ovocie možno pokrájať na plátky, ugrilovať a podávať poliate rôznymi omáčkami (mascarpone s mliekom a kvapkou medu, redší slivkový lekvár, džús povarený s medom a škoricou). Deti zbožňujú ovocné špízy (kúsky ovocia napichnete na vopred namočené špajle a ugrilujete), a ak si ich potom ešte môžu namočiť do čokolády, stanete sa pre ne najobľúbenejším majstrom grilu.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články