Práve čítate

Diskutované otázky okolo bielizne na spanie! Ako je to s podprsenkou, nohavičkami a pyžamami?

10287  
Zdieľať: 

Diskutované otázky okolo bielizne na spanie! Ako je to s podprsenkou, nohavičkami a pyžamami?

Pomôže nám k lepšiemu tvaru poprsia spanie v podprsenke? A je hygienické spať v pyžame bez nohavičiek? Na tieto a ďalšie otázky o oblečení na noc odpovedá módna dizajnérka.

29. 6. 2023 4 min. čítania Redakce
Diskutované otázky okolo bielizne na spanie! Ako je to s podprsenkou, nohavičkami a pyžamami?

Keď príde na pretras téma, do čoho sa obliecť na noc, veľa žien (a vlastne aj mužov) sa často zhodne na tom, že najlepšie sa im spí len tak – bez ničoho. A podľa všetkého to je ten najzdravší variant! Lenže, čo si budeme hovoriť, nie každý sa cíti na to chodiť do postele každý večer len tak, bez ničoho. Okolo vhodného oblečenia na čas, kedy ideme zaľahnúť do perín, koluje množstvo mýtov a otázok. S módnou dizajnérkou, ktorá sa veľa rokov zaoberá navrhovaním spodnej bielizne tak, aby bolo pre ženy čo najzdravšie a najkomfortnejšie, sme sa pozreli na niekoľko diskutovaných oblastí.

Mali by sme spať v podprsenke?

Zdá sa, že to bolo vždy jasne dané. Podprsenka do postele nepatrí. V poslednom období sme sa ale začali stretávať s opačnými názormi. Ako to teda je?

Pravdou je, že väčšina odborníkov vám nosiť podprsenky na spanie skôr neodporučí. Pre telo je dôležité, aby si oddýchlo a počas noci sa zregenerovalo. Niektoré ženy v podprsenkách spia, dokonca aj v tých kosticových, ale vďaka tomu môžu vznikať otlaky, ktoré môžu mať za následok ďalšie zdravotné problémy.

„Určite je mýtus, že prsia budú snáď pevnejšie po spaní v podprsenke a nebudú ovisnuté. Ešte som sa stretla s názorom, že sa má spať v podprsenke, keď ste tehotné a dojčíte. Tam to neodporúčam dvojnásobne, pretože si tak žena môže spôsobiť aj zápaly prsníkov.“ – Bára Severin

Ale ako to teda urobiť v období dojčenia? Niekedy je samozrejme potrebné v noci použiť vložky na dojčenie pri spontánnom spustení mlieka. V tomto prípade je najlepšie obliecť si tielko, či tričko, ktoré nie je úplne voľné, ale prilieha na prsia a tak vložky na prsiach udrží. Ak by ste predsa len radšej mali podprsenku, určite si vyberte nejakú veľmi pružnú a pohodlnú lambadu. Keď ale budete cítiť, že vás čokoľvek škrtí, určite si to vyzlečte. Telo vám tým dáva jasný signál, čo potrebuje pre svoju správnu regeneráciu.

Je vhodné nosiť nohavičky ako súčasť nočného oblečenia?

Absolútne najlepším variantom je spať bez nohavičiek, ale nie vždy sa to možno dá. Potom je dôležité dbať na vhodný materiál aj strih.

Ak voči spaniu „na ostro“ máte nejaké predsudky, stojí za to aspoň to vyskúšať. Možno zistíte, že to je naozaj príjemné. Vďaka spaniu bez nohavičiek sa k intímnym partiám dostane maximum vzduchu, čo sa počas dňa nedeje a okrem toho vám to môže pomôcť predchádzať vaginálnym mykózam a ďalším gynekologickým problémom.

„Ak ženy spia v nohavičkách, odporúčam voliť prírodné materiály, ako sú bavlna, ideálne v Bio kvalite, bambus, merino vlna, konope, hodváb a podobne. Čím voľnejšie, tým lepšie. Bez gumičiek, ktoré by vás zbytočne škrtili. Príjemné budú francúzske a klasické strihy. Na spanie určite nie sú vhodné tango nohavičky, ktoré vyvíjajú  tlak na hrádzu a bránia dostatočnej cirkulácii vzduchu.“ – Bára Severin

Prečítajte si tiež: Aká spodná bielizeň je najlepšia podľa gynekológa?

Výber správnej veľkosti a materiálu pyžama prinesie lepší odpočinok

Často sa stáva, že ženy si vyberú na spanie priliehavé modely, nezriedka šité z materiálov, ktoré by si napríklad na spodnú bielizeň nevybrali. Aj tu je ale správny výber dôležitý!

Je jasné, že mnohé z nás dbajú aj pri výbere nočnej bielizne na to, aby nám pristala. Trendy by tu ale nemali prevyšovať to, čo je pre nás naozaj zdravé. Vo všeobecnosti platí, že čím voľnejší a pohodlnejší odev na spanie si vyberiete, tým lepšiu službu spravíte svojmu telu. Na spanie môže byť oblečenie pokojne aj o číslo väčšie, ako nosíte obvykle oblečenie cez deň. Niekomu dokonca vyhovuje aj väčší rozdiel. A nie nutne to znamená, že vám to o to menej pristane. :-)

Čo sa týka materiálov, odporúča Bára Severin vyberať prírodné materiály, rovnako ako pri vyššie spomínanej spodnej bielizni.

„V pyžame trávime aj okolo osem hodín denne, preto sa neoplatí venovať mu menej pozornosti len kvôli tomu, že nás v ňom skoro nikto nevidí. Naše telo sa počas noci potí a póry sú otvorené. Prírodné látky umožnia odvádzať vlhkosť od tela a dovolia pokožke dýchať, čo podporuje hlbší odpočinok počas noci.“ – Bára Severin

Pod nohavice nosíme nohavičky, ale ako je to správne pri pyžame?

Už z úvodu článku vieme, že čím viac vzduchu doprajeme svojmu telu, tým lepšie. Ale keď budeme nosiť pyžamové nohavice „na ostro“, ako často ich máme meniť? Každý deň, tak ako nohavičky?

Muži to majú v tejto otázke o niečo jednoduchšie a pre ženy je otázka hygieny pri nosení pyžamových nohavíc veľmi individuálna. Žiadna žena to nebude mať rovnako. Ženské partie udržujú vlhkosť a prirodzene produkujú sekrét meniaci sa v priebehu cyklu. Zvýšená produkcia býva v tehotenstve, pri ovulácii alebo pred či po menštruácii.

„Keďže cyklus každej ženy má jedinečný priebeh, neexistuje podľa mňa univerzálna rada, ako často je potrebné prať pyžamové nohavice nosené bez nohavičiek. U niektorých žien je skutočne vhodné meniť pyžamo každý deň, kým iné (aj vzhľadom k tomu, že pyžamové nohavice sú oproti nohavičkám v rozkroku voľné) ho môžu nosiť niekoľko nocí v kuse.“ – Bára Severin

Či už si vyberiete na spanie pyžamo alebo vzdušnú nočnú košeľu, pred prvým nosením je naozaj dôležité (nielen) nočnú bielizeň naozaj dôkladne vyprať a pokojne aj 2x, aby sa z vlákien odstránili všetky cudzorodé látky, od obyčajného prachu až po najrôznejšie látky používané pri výrobe.

Prečítajte si tiež: Menštruácia bez odpadu: Vyskúšali sme pomôcky, ktoré sa používajú stále dokola

 

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články