Práve čítate

Keď sú oči červené a pália: Čo robiť so zápalom spojiviek?

725  
Zdieľať: 

Keď sú oči červené a pália: Čo robiť so zápalom spojiviek?

Oči vás svrbia, sú začervenané a slzia. Keď si ich pretriete, pocity sa len zhoršia a ani spánok vám neprinesie úľavu. Ak sa k týmto príznakom pridá pálenie, rezanie alebo pocit prítomnosti cudzieho telesa, pravdepodobne ste chytili zápal spojiviek. A ako si s ním poradiť?

21. 6. 2023 4 min. čítania Lucie Mládková
Keď sú oči červené a pália: Čo robiť so zápalom spojiviek?

Vlastnú skúsenosť so zápalom spojiviek som si prežila hneď dvakrát. Prvýkrát ako dieťa, mohla som mať tak päť, možno šesť rokov, druhýkrát už ako dospelá.

V prvom prípade som si za to mohla sama, pretože ma nejaká čistota pri behaní po vonku naozaj nezaujímala a pravdepodobne si stačilo nešikovne pretrieť oči, aby som následne skončila na kvapkách a mastičkách. Druhýkrát som si tento darček priniesla domov z práce, kde vypukla menšia epidémia, a aj keď bol priebeh miernejší, nikdy nešlo o zážitok, ktorý by som niekomu odporučila.

Možno tá najväčšia nespravodlivosť tkvie v tom, že zápal spojiviek, alebo odborne konjunktivitídu, môžete chytiť, aj keď dodržiavate všetky zásady hygieny, dôsledne si umývate ruky a do očí si príliš prsty nedávate. Na jeho vyvolanie stačia aj vysušené alebo podráždené oči alebo veľa alergénov vo vzduchu a v miernejšej forme občas sprevádza napríklad aj chrípku. Pôvodcov má ale viac.

Čo je to spojivka a kde ju nájsť?


Tenká, prekrvená, zvlhčená a priehľadná časť sliznice, ktorá pokrýva celý povrch oka a vnútornú stranu horného aj spodného viečka. Produkuje slzný film, umožňuje pohyb očnej gule a nachádza sa tu aj očný lymfatický systém. Medzi okom a viečkom sa nachádza tzv. spojivkový vak, čo býva miesto najčastejšej aplikácie kvapiek alebo mastí.

léčba zánětu spojivek

Alergia, baktérie aj vírus

Pravdepodobne najnákazlivejšia forma zápalu spojiviek je vírusového pôvodu – ten istý som pred rokmi chytila aj ja. Prenášať sa môže vodou, kontaktom alebo aj kvapôčkami.

Okrem sčervenania oka do štádia zrelej jahody a slzenia je typickým prejavom aj svetloplachosť, takže by som za seba odporučila nosiť tmavé okuliare, pretože zápal budete liečiť možno aj 2 týždne. Ako prvá pomoc určite pomôže vypláchnutie očí bórovou vodou a následne nasadenie septonexových kvapiek.

Bakteriálna konjuktivitída nie je taká nákazlivá ako vírusová, ale máva o niečo nepríjemnejšie prejavy. Spoznáte ju jednak podľa ráno zalepených očí, pretože baktérie spôsobujú výtok, jednak podľa dráždivého pocitu cudzieho telieska v oku, aj keď v ňom v skutočnosti nič nie je. Pri použití septonexových kvapiek zápal väčšinou odoznie počas jedného týždňa. Ak by trval dlhšie, je určite namieste návšteva lekára, ktorý predpíše antibiotiká v podobe masti alebo liekov.

“Zápaly spojiviek sú niekedy označované ako samolimitujúce – rovnako ako s nádchou si s nimi organizmus dokáže skôr či neskôr poradiť. Ideálne je, keď mu hneď pomôžete nejakými dezinfekčnými očnými kvapkami. Ak sa zápal dlhší čas nelepší alebo sa objaví bolesť alebo poruchy videnia, je potrebné vyhľadať lekára. “

MUDR. Miroslava Konvičková, detská očná ambulancia

konjuntivida oka

Podráždenie spojivky a vznik zápalu môžu sezónne spôsobovať aj poletujúce pele, prach a ďalšie alergény ako napríklad zvieracia srsť alebo roztoče. Veľmi často ho sprevádza aj silne tekutá nádcha s kýchaním, ktorú každý alergik dobre pozná. Úľavu môžu priniesť upokojujúce alebo antialergénne kvapky, umytie tváre a očných viečok.

Existuje aj zápal spojiviek spôsobený prítomnosťou chlamýdií, ktoré ale môže bezpečne rozpoznať len lekár. Tam sa pri liečbe pristupuje ešte k špeciálnym antibiotikám a celý proces trvá niekoľko týždňov.

Ako sa mu brániť a ako mu predchádzať?

Napriek tomu, že vás zápal spojiviek môže postihnúť aj bez vášho pričinenia, pre prevenciu toho môžete urobiť veľa – ja som sa to naučila hlavne s príchodom vlastných detí, ktoré sú veľmi náchylné chytiť konjunktivitídu.

Určite chorobu nepodceňujte a keď ju niektorá z vašich ratolestí chytí, nasaďte septonexové kvapky alebo kvapky s výťažkom z harmančeka na úľavu (pozor na bórovú vodu, ktorá je až pre deti od 10 rokov) a určite neodkladajte návštevu u doktora. Niekedy síce môže zápal odoznieť aj sám, ale v prípade zanedbania liečby hrozí aj trvalé poškodenie zraku. Čo by si určite neprial nikto z nás.

zánět spojivek u dětí

Medzi základné preventívne opatrenia patrí:

  • Nechajte svoje oči na pokoji. Zbytočne si ich nechytajte alebo si ich nepretierajte.
  • Používajte vždy iba svoj vlastný uterák a nikomu ho nepožičiavajte.
  • To isté platí pre make-up a ďalšiu kozmetiku na tvár.
  • Snažte sa oči nenamáhať dlhým sedením pred obrazovkou. Ak pracujete s počítačom, doprajte im po práci oddych.
  • Pri plávaní v bazéne alebo vonkajšej vode používajte plavecké okuliare.
  • Ak nosíte kontaktné šošovky, noste ich iba na nevyhnutne nutný čas, pri manipulácii s nimi majte vždy umyté ruky a dodržiavajte maximálne hygienické pravidlá.

“Prvou radou pri prevencii je umývanie rúk, nakoniec aj umývanie tváre a očných viečok. Nebojte sa jemne pretrieť aj oblasť okraja viečok s riasami. Ďalej ochrana očí okuliarmi v slnečnom alebo prašnom prostredí. A ak máte pocit, že už na vás niečo lezie, kúpte si kvapky s očiankou v lekárni a vykvapkávaním očí pomôžte spojivkám zápal prekonať. V prípade, že sa situácia lepšiť nebude, vyhľadajte lekársku pomoc.”

MUDR. Miroslava Konvičková, detská očná ambulancia

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články