Práve čítate

Božie milosti

7086  
Zdieľať: 

Božie milosti

Hoci sama nedodržiavam všetky tradície, mám veľkú úctu k sviatkom, obyčajam a hlavne k ľuďom, ktorí ich uctievajú, resp. ich dodržiavajú, alebo o nich „len“ píšu a šíria ich. Napríklad vďaka tradičnému pečeniu si tak môžeme pripomenúť minulosť. A vďaka tomu zistiť, že naši predkovia žili pomalšie a v úcte voči tomu, čo po nich zostane. Tak prečo v tom nepokračovať aj teraz? Božie milosti. Komu ich netreba...

21. 4. 2017 2 min. čítania Kateřina Winterová
Božie milosti

Je úžasné, koľko pokrmov našej kuchyne má magický či rituálny pôvod. Neustále ma fascinuje, ako niektoré obdobia a sviatky formovali jedálny lístok našich predkov. Podľa rôznych druhov pečiva ste tak mohli určiť dôležité udalosti kresťanského roku. Vianočka, baránok, svätomartinské jedlá a ďalšie sú jednoznačne späté s tradíciami Vianoc alebo Veľkej noci, pričom niektoré dobroty sprevádzali pohanov a neskôr pokorných kresťanov po celý rok. Napríklad také božie milosti. Piekli sa na Veľkú noc, narodeniny, ale napríklad aj pre matku po pôrode.

Ako píše Otomar Dvořák v knihe Magická kuchárka, božie milosti sa dávali oráčom, keď sa na jar prvýkrát vydali na pole. A tiež pútnikom, keď sa vydali na cestu za posvätnými miestami. A to preto, že tieto zubaté cukrovinky majú otvory, cez ktoré sa blúdiaci môže pozerať a nájsť tak správny smer. Božie milosti sa tiež viazali červenou stužkou na zápästie budúcich novomanželov, ktorí pri magických formulkách absolvovali svadobný obrad. Aké romantické!

bozi milosti_MG_3401-17

Suroviny

230 g hladkej múky
štipka soli
200 g práškového cukru (najlepšie trstinový, môže byť aj brezový)
1 lyžička kypriaceho prášku
strúhaná kôra z ½ bio pomaranča
50 g masla
2 žĺtky
2 lyžice pálenky (marhuľovice, slivovice)
2 lyžice zakysanej smotany
1 lyžica mletej škorice
500 ml rastlinného oleja

bozi milosti 6.12.2015 stateo00258_2-19

Postup

Múku preosejeme na dosku, osolíme, zmiešame s 1 lyžicou cukru, práškom do pečiva a pomarančovou kôrou. Rozdrobíme do nej maslo, vypracujeme ako posýpku, pridáme žĺtky, pálenku a smotanu a vypracujeme hladké cesto podobné rezancovému. Necháme ho asi 15 minút odležať.

Zvyšný cukor premiešame so škoricou.

Cesto rozvaľkáme na doske hrubej 0,5–1 cm. Ak sa lepí, podsypeme ho múkou a rozkrájame zubatým krájačom na obdĺžniky veľké asi ako hracie karty. Stred obdĺžnikov narežeme tromi zvislými rezmi, alebo použijeme náprstok na vykrojenie troch otvorov pripomínajúcich semafor.

Opražíme ich z oboch strán na rozpálenom oleji doružova, vyberieme, necháme odkvapkať na papierovej utierke a ešte teplé obalíme v škoricovom cukre.

bozi milosti_DSC6920-105

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články