Práve čítate

Veľkonočná hlavička s údeným mäsom

5828  
Zdieľať: 

Veľkonočná hlavička s údeným mäsom

V duchu som sa sama seba pýtala, prečo sa tá veľkonočná plnka nazýva hlavička. Vždy mi totiž napadne asociácia s mozgom ‒ zrejme tam naši predkovia namiesto údeného dávali mozoček. A táto predstava ma trochu znervózňovala... Neskôr som vďaka múzeu gastronómie zistila, že názov hlavička je skomoleninou slova hlavnička, čo je ľudové označenie pre hlavný chod, ktorým hlav(n)ička kedysi na veľkonočnú sobotu bývala.

14. 4. 2017 2 min. čítania Kateřina Winterová
Veľkonočná hlavička s údeným mäsom

Podľa etnografky Jiřiny Langhammerovej sa jedávala studená po návrate z kostola. A keďže v chalupách sa na sviatky pieklo všetkého viac, plnky zostalo aj na ďalšie dni, keď sa jedla už ako príloha.

Plnky všeobecne nepatria k mojim obľúbeným jedlám. Na tanieri naplnenom mäsom a prílohami mi pripadajú ako niečo navyše, čo už nemám šancu zjesť. Ale hlavičku ako hlavné veľkonočné jedlo plné byliniek vďaka tradíciám považujem za sviatočné jedlo a o to viac si ju užívam. Hlavne keď je plnka posypaná makom, ako mi poradila moja kamarátka a food štylistka. Ten dá pokrmu nielen grády, ale mu pridá aj na kráse. S plnkou je to ako so sviečkovou alebo so zemiakovým šalátom. Čo dom, to iný recept. Aký je ten váš? S údeným alebo s mozočkom?

Krásnu Veľkú noc!

velikonocni hlavicka_DSC3652-32

Suroviny

3 až 4 deň staré, dobré žemle alebo rožky
150 ‒ 200 ml mlieka
150 g údeného bôčika
3 až 4 vajcia
5 menších strúčikov cesnaku
za veľkú hrsť žihľavy a jarných byliniek (medvedí cesnak, rebríček, petržlenová vňať, listy púpavy a pod.)
soľ
¼ kocky masla
za hrsť maku

Postup

Pečivo nakrájame na kocky. Mlieko a vajcia čiastočne vyšľaháme a premiešame s nakrájaným pečivom. Pečivo necháme nasiaknuť. Údené mäso nakrájame na kocky a pridáme k nasiaknutému pečivu a vajciam. Rozotrieme cesnak. Žihľavu zbavíme stoniek a nahrubo pokrájame s ostatnými bylinkami. Zmes byliniek a cesnak primiešame k pečivu, bôčiku a vajciam a posolíme. Do vymasteného pekáča rozprestrieme vzniknuté „cesto“, navrch poukladáme plátky masla a husto posypeme makom. Pečieme cca 40 min. pri 190 °C. Jeme teplé aj studené ako hlavný chod alebo ako prílohu.

velikonocni hlavicka_DSC3788-39

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články