Práve čítate

10 vecí, ktoré vás v autoškole nenaučili alebo už ste ich stihli zabudnúť

22258  
Zdieľať: 

10 vecí, ktoré vás v autoškole nenaučili alebo už ste ich stihli zabudnúť

Je jedno, jestli máte řidičák pár měsíců nebo let, že se v autě cítíte naprosto komfortně a že jste (možná) najeli spoustu kilometrů bez nehody. Tady je pár věcí, na které byste si měli za volantem vždy vzpomenout, ať už jste řidič začátečník, nebo zkušený profík.

19. 7. 2019 5 min. čítania Jan Červenka
10 vecí, ktoré vás v autoškole nenaučili alebo už ste ich stihli zabudnúť

Som motoristický novinár, ale vyvinulo sa to tak, že posledných desať rokov aj učím vo svojom voľnom čase ľudí šoférovať. Najskôr to bolo hlavne na okruhu, teraz už to sú aj osobné koučingy na obyčajných cestách, takzvaná defenzívna jazda. Zakiaľ na okruhu riešime ideálnu stopu, brzdné body a naháňame čas, tak na ceste mi ide hlavne o to, aby sa moji klienti vždy v poriadku vrátili domov. Učím ich, ako spoznať potencionálne nebezpečenstvo a ako sa mu vyhnúť, riešime psychológiu ostatných šoférov, upozorňujem ich na možné nástrahy a krízové situácie, ale aj na to, aby oni sami neboli nebezpeční pre ostatných.

A samozrejme, že im hovorím, čo robia za volantom zle… Tu je desať základných chýb, s ktorými sa stretávam najčastejšie. Nerobíte ich náhodou tiež?

1. Blinkre používajte včas

Určite už sa vám to stalo! Idete po rovnej ceste, pred vami iné auto. Naraz, z ničoho nič, bez jedinej príčiny, sa mu rozsvietia brzdové svetlá a začne prudko spomaľovať. Dupete prudko na brzdu, nadávate, brzdíte aj očami, divíte sa. Preboha PREČO??? K zrážke nedochádza len zázrakom, naraz sa rozsvieti blinker a auto odbočuje na vedľajšiu cestu… „Idiot! Predsa stačilo, aby dal najskôr blinker, aby ste videli, že bude odbočovať, a až potom mal začať brzdiť.“ Aké logické, milý Watson…

Ale počkajte, ehm, nerobíte tú istú chybu náhodou aj vy?

Ilustračné foto

2. Bezpečná vzdialenosť

Lepiť sa niekomu na zadok smrdí. Aby ste zvládli disciplínu menom bezpečná vzdialenosť, nepotrebujete nič viac, ako vedieť počítať do dvoch. Vážne. Dve sekundy sú totiž bezpečnou vzdialenosťou od auta pred vami a je jedno, či idete 90 alebo 130 km/h. Sekundu potrebujete na reakciu, sekundu na zastavenie. Jednoducho sa pozrite, kde je auto pred vami teraz, a začnite počítať do dvoch. Pokiaľ na tom istom mieste budete rýchlejšie, spomaľte.  

3. Majte istotu, že vaše auto je v poriadku

Áno, áno, toto je hláška ako z filmu pre pamätníkov, ale kedy naposledy ste kontrolovali tlak v pneumatikách a hladinu oleja? Kedy ste si nechali skontrolovať tlmiče a kedy ste sa pozreli, koľko vám ešte zostáva brzdového obloženia? A svetlá, hlavne tie brzdové? No?

4. Nespoliehajte sa na denné svietenie

Idete v aute a hustou rannou hmlou preniká slniečko. Robí z nej žiarivo bielu stenu, z ktorej sa naraz vynára zadok auta, ktorému nesvietia ani bežné svetlá, nieto hmlovky. V tej chvíli sa v protismere objaví ďalší expert, ktorý ide len na denné svetlá, tiež mu vpredu svietia len dva tenké prúžky LED diód. Panebože… Čo je toto za šoféra? To si nevie prepnúť denné svietenie? To pri tom nepremýšľa? Jejha, prepáčte, vy ste azda tiež nechali spínač svetiel v automatickom režime? ;-)

V kľude sa pozrite, ako čo prepnúť, aby ste potom pri riadení vozidla vedeli, kde čo máte a ako to funguje.

Ilustračné foto

5. Nepoužívajte za jazdy mobil

Jasné, len si naťukáte cieľovú destináciu do navigácie. Je rovná cesta, tak sa mrknete, kto vám to zase píše. Aha, to je zaujímavý odkaz, Jágr že sa bude ženiť? Zdvihnete oči, pre istotu. A…

Veľa ľudí si neuvedomuje, že pri rýchlosti 90 km/h prejde auto za jedinú sekundu celých dvadsaťpäť metrov. Bežne sa človek pozerá na mobil cca 4 sekundy, takže prejde vzdialenosť 100 metrov! V meste pri rýchlosti 50 km/h je to potom skoro 60 metrov za 4 sekundy, kedy sa pozriete na telefón. Práve tieto krátke chvíľky sú častou príčinou fatálnych nehôd.

6. Stále sa učte

Autoškolu ste zvládli na jednotku, predpisy nie sú problém, križovatky tiež ovládate… Ale čo tie nové značky na diaľniciach? A nezabudli ste na prednosť sprava všade tam, kde nie sú dopravné značky? A viete, čo všetko dokáže to vaše nové auto za vás, ale čo všetko si musíte strážiť? Prieskumy ukazujú, že takmer polovica šoférov nevie, ako sa prejaví ABS alebo čo znamená tá kontrolka auta v šmyku. Využite akúkoľvek príležitosť zúčastniť sa školy bezpečnej jazdy alebo školy šmyku a spoznajte svoje auto, pretože dobrý šofér na sebe stále pracuje.

Ilustračné foto

7. Prvá pomoc

Viete, čo robiť, keď sa stanete svedkom alebo účastníkom dopravnej nehody? Zastavte až za nehodou, rozsvieťte varovné blinkre, zoberte si vestu, lekárničku, prípadne postavte výstražný trojuholník. Zastavte silné krvácanie tlakovým obväzom alebo prstami v rane. Uvoľnite dýchacie cesty (záklon hlavy). Volajte linku 155 alebo 112, popíšte miesto a charakter nehody, prípadne počet zranených. Zraneného vyťahujte len v núdzi! Odborníci sa zhodujú, že masáž srdca je dôležitejšia ako umelé dýchanie – frekvencia je 100 stlačení za minútu, hrudník sa stláča do hĺbky 4-5 cm.

A hlavne: za každých okolností dbajte na vlastnú bezpečnosť. Pokiaľ pomáhate pri nehode, zoberte si vestu a buďte opatrní.

8. Oprite sa o sedačku…

Sedíte správne za volantom? Väčšina ľudí má tendenciu v aute ležať, alebo byť v sedačke nejakým spôsobom rozvalený… Správne by ste ale mali v aute sedieť tak, že operadlo je vlastne celkom kolmo a chrbát sa opiera celou plochou. A aj nohy máte podoprené v celej dĺžke. Len tak totiž v tele cítite všetky pohyby auta a viete, čo sa s autom deje. Vzdialenosť od pedálov by mala byť taká, aby ste ani pri stlačenej spojke nemali napnutú nohu – len tak totiž dokážete druhou nohou vyvinúť plný tlak na brzdový pedál.

9. …a správne chyťte volant

Nesmejte sa. Ako držíte volant? Je niekoľko spôsobov, ale len jeden je správny. Keď učím ľudí šoférovať, mám pre to výstižné pomenovanie v štýle – umývanie tanierov, mám pekné hodinky, alebo na taxikára. Správne sa ale volant drží v polohe trištvrte na tri, len tak máte správne rýchle reakcie na volante, navyše otočíte volantom v plnom rozsahu jednej otáčky bez toho, aby ste museli prehmatávať.

Ilustračné foto

10. Upracte si v aute

V autoškole vás možno o upratovaní auta nič neučili, ale vedeli ste, že na volante je viac baktérií ako na záchodovej doske? Kým do umývačky ide každý z nás aspoň občas a takisto si aj povysáva koberce, len málokto si vyčistí okná aj zvnútra, alebo nebodaj by si napríklad nechal vydezinfikovať klimatizáciu, či utrel dezinfekčnými utierkami volant a hlavicu radiacej páky.

Zabudol som na niečo? Napíšte mi v komentároch na Facebooku.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články