Práve čítate

Ako si líčením nepridávať zbytočné roky

10719  
Zdieľať: 

Ako si líčením nepridávať zbytočné roky

„Dnes sa nalíčim tak, aby som si pridala pár rokov,“ si nepovedala nikdy žiadna žena nad šestnásť. Niektoré chyby ale robíme nevedomky. A keď sa všetky nabalia na jednu tvár, to je niečo…!

15. 3. 2019 6 min. čítania Marie Háková
Ako si líčením nepridávať zbytočné roky

Líčiť som sa učila tak nejako z každého rožku trošku, a stále je čo nové objavovať. Niečo mi ukázala staršia sestra, niečo som opozerala v časopisoch (som z tej generácie, ktorá z Bravíčka prešla na všetky tie možné niečo-Girl dvojtýždenníky a mesačníky, kde sa to hemžilo žltými očnými tieňmi a hitom bola modrá maskara), veľa z YouTube. A to, čo som si na tvári vyrábala okolo dvadsiatky, za to by som sa dnes hanbila, ale vtedy sa to asi dalo, alebo to prebilo čaro osobnosti. :-)

Teraz už sa poctivo natieram (nielen) krémom proti vráskam a občas pozerám na obrázky „moja obľúbená herečka vtedy a dnes“ a sledujem, kde všade sa pribúdajúce roky prejavujú… Všade, dámy, úplne všade a nemá zmysel ísť nejako proti tomu.

Zároveň si čím ďalej tým viac všímam, ako líčenie dokáže všetky tie príznaky toho, že už nemám -násť, efektívne skryť, alebo pekne vypichnúť.

A keď sa na jednej tvári spoja všetky tie drobné prešľapy, čo sa v rannom zhone v kúpeľni stanú TAK ľahko, vyjde vám toto. Samozrejme, že ich snáď nikto nerobí všetky naraz! Vďakabohu. :-)

Na toto som si pri líčení začala dávať pozor:

Ťažký make-up a korektor vytiahnutý až k spodnej linke

Veľmi ťažký make-up bez vhodného primeru (podkladovej bázy) vlezie do každého póru a urobí ho opticky oveľa väčším. Líčka ako broskynky? S ním ani omylom. Pridajte si ešte nevhodný odtieň, a už by bolo hádam lepšie nedávať si nič.

Môj tip: Podkladová báza bola kedysi záležitosťou drahších nákupov v parfumérii, teraz už sa dá zohnať slušná aj v drogérii. Dobrú skúsenosť mám so značkou Catrice, a rada si nechám poradiť ďalšiu!

Pokiaľ sa vám robia vrásky pod okom, tak pozor – korektor si tam veľmi rád zalezie. A nie že by ich potom práve dvakrát maskoval. (O pár fotiek nižšie uvidíte, ako mi asi za pol hodinky zvýraznil aj vrásky, ktoré normálne prehliadam.)

Vybrať si skvelý make-up je ťažká úloha. Ja viem. Už som tiež pár fľaštičiek kúpila, skúsila, a potom bola akurát naštvaná na zbytočne minuté desiatky eur.

Čo vám pomôže vybrať make-up bez prešľapov:

  1. Skontrolujte, či make-up nebude na vašej pleti oxidovať (nezmení farbu). Natrite si ho na ruku alebo ešte lepšie na nenalíčenú tvár, a na pár hodín z parfumérie alebo drogérie odíďte. Áno. Tiež mi pripadá hlúpe chodiť po nákupnom centre s make-upovým fliačikom, ale pokiaľ som si vybrala správny odtieň, nebude vidieť, nebojte.
  2. Mrknite na neho v dennom svetle nebo pri čo najprirodzenejšom osvetlení. A to na tvári, pokiaľ nemáte ruku naozaj presne v tom istom odtieni ako tvár. Mal by vyzerať čo najprirodzenejšie.
  3. Testovací make-up si naneste na tú najhoršiu časť pleti, ktorá nesie najviac známok starnutia. U mňa to sú jabĺčka. Vyzeráte potom lepšie, alebo horšie?
  4. Tmavší make-up vás opticky neopáli. Na to je určený bronzer. Tmavší odtieň po úplne celej tvári vlastne len vyzerá, že ste spadli do šľahačkovej torty. Oranžovej.

Lícenka, kontúra, rozjasňovač…

To všetko bolo vymyslené preto, aby sme nenápadne pridali, čo nám príroda a spánok odopreli. (Rozjasňovaču hovorím „plus dve hodiny spánku, schované v tube“.) Keď sa to ale zoberie za zlý koniec, výsledok je presne opačný.

Môj tip: pokiaľ si vôbec nie ste istá, nechajte si od profesionálnej vizážistky urobiť denné líčenie a poproste ju, aby vám vysvetlila, čo a ako robí. V parfumérii a samostatných obchodoch s líčidlami takáto služba býva zdarma, ale samozrejme vám potom budú ponúkať produkty, ktoré použili – kupovať si ich nemusíte, pokiaľ nechcete, ale tiež sa tak môžete dostať k dobre vybranému produktu. Druhá možnosť je púšťať si na YouTube videá o líčení a sledovať, ako to dievčatá robia a ako sa vám pozdáva výsledok. Ideálny formát je na to podľa mňa „get ready with me“, kde sa väčšinou autorka líči na deň. Jazyku rozumieť nemusíte, ale samozrejme je to výhoda. Len pozor, čo je pekné na dvadsaťročných kočkách, to v neskoršom veku nemusí fungovať. Ale čo, prinajhoršom sa zase odlíčite. :-)

Kontúra

Jej účel = POZERAJTE, MÁM LÍCNE KOSTI, AJ KEĎ ICH NEMÁM. Ale príliš vystúpené lícne kosti s veľmi tmavým tieňom pod nimi, to je potom skôr smrtka ako šik kočka. Nevhodná kontúra pridáva roky ako máločo. Spredu to tak vidieť nie je, ale vždy si skontrolujte, ako kontúra vyzerá z profilu.

Kam teda s ňou? „Urobiť rybičku“ vás navedie na zbytočné pretiahnutie veľmi nízko (a teda efektu smrtky), tak to skúste inak. Nahmatajte si kosť pod okom. Áno, teraz, nájdite si ju. Zíďte nižšie, až ucítite, kde končí. Tak. Tesne pod kosťou chcete opticky vytvoriť priehlbinu, akože je kosť vystúpená, a teda chcete dané miesto stmaviť. Začnete od uší a ťah veďte nie ďalej ako do polovice tváre, skôr menej (pokiaľ máte púdrový produkt) alebo rozmazávajte kontúru zospodu nahor (pokiaľ máte krémový produkt). Vždy radšej menej kontúry, pridať sa dá vždy.

Pokiaľ si s kontúrou neviete rady a vlastne po nej netúžite, kľudne ju vynechajte. V líčení nič nie je povinnosť, a kontúra už vôbec nie.

Lícenka

V prvom rade by nemala byť veľmi studená alebo veľmi teplá, potom vám vždy skôr uberie ako pridá na kráse.

Druhý problém je umiestnenie. Keď sa dá príliš dopredu a dole, vyzerá skôr ako začervenanie ako červeň. Umiestnenie lícenky sa veľmi líši podľa typu tváre, skúste sa s tým pohrať. Vo všeobecnosti: čím viac vpredu je, tým okrúhlejší dojem robí, a čisto v strede jabĺčok pristane málokomu.

Lícenka robí pekný zdravý vzhľad, a hlavne pokiaľ použijete dosť krycí make-up, rozbije efekt masky. Pokiaľ máme vedieť niečo z tejto trojice, hlasovala by som za ňu.

Rozjasňovač

To je pre mňa taká šminkovacia vyššia dievčenská. Ľahký dotyk patrí na miesta, odkiaľ by sa prirodzene odrážalo svetlo od mladej žiarivej vypnutej pleti :-) Potom dokáže naozaj omladiť.

Na čo pozor:

  • Keď zalezie do vrások, je to peklíčko, pretože ich akurát rozsvieti.
  • Ak ho prekryjete púdrom, urobí nepekné žmolky.

Hranaté obočie

Hranaté obočie vyzerá tvrdo a prísne. A tvrdý vzhľad vám nejaké tie čiarky k veku pripíše. Príliš tučná čiara tiež – koľko je „veľa“, to je individuálne pre každú z nás a veľmi záleží aj na tom, ako sa cítite dobre vy. Nie je od veci nechať si aspoň raz za čas urobiť obočie od profesionála, pokiaľ si to môžete dovoliť, a potom ho udržiavať.

Mimochodom, mrknite, čo medzitým narobil veľmi ťažký korektor vo vráskach pod okom.

Očné tiene: tmavé, zle rozotrené a nanesené až veľmi k vnútornému kútiku

Náročky som to trochu prehnala, aby bola tú chybu vidieť, ale už som pár takýchto líčení naživo stretla. Tmavý tieň dokáže oko pekne vytiahnuť von, ale nie, keď ho natiahnete až veľmi dovnútra, potom si skôr maľujete trochu nevyspania navyše.

S pribúdajúcimi vráskami a povolenými viečkami je lepšie na tieňoch skôr ubrať, a radšej nemať žiadne, ako ich zhŕňať v záhyboch. Krásne tiene sa samozrejme dajú urobiť aj babičke (napríklad tu), ale je potrebné to naozaj ovládať.

Linka, ktorá ťahá oko dole

Linky sú dobrý sluha, ale zlý pán :-) Nájsť si ten svoj ideálny tvar chvíľu trvá, a kľudne si cvične (teda doma a potom sa zase odlíčite) maľujte chvostík rôzne, a na každom oku inak, aby ste videli rozdiel.

Nevhodný odtieň rúžu

Veľmi svetlý. Veľmi tmavý. Veľmi studený. Veľmi teplý. Každá z nás má to „veľmi“ niekde inde, a bronzový odtieň, ktorý vyzerá na niekom inom šik, je na mne osobne pekelný.

Ako nájsť ten správny odtieň rúžu?

Namaľujte sa bez iného make-upu a ideálne aj vo farebne neutrálnom tričku (čierna/biela). Pokiaľ vám rúž niečo „pridal“ a cítite sa v ňom šik, je to on! Pokiaľ máte pocit, že vyzeráte skôr chorá, nebude pre vás.

A keď sa to spočíta…

Snáď nikto neurobí všetky prešľapy naraz. Namaľovať si jednu polovicu tváre tak a druhú tak bola veľká zábava. :-) Takto vedľa seba je to celkom rozdiel, že?

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články