Práve čítate

Nový život, nové vlasy? Kým sa pustíte do zmeny, zvážte pár vecí

10335  
Zdieľať: 

Nový život, nové vlasy? Kým sa pustíte do zmeny, zvážte pár vecí

Po novom roku prebehla Instagramom výzva 10 years challenge – a ja som po zverejnení fotiek dostala srdcervúce odkazy od rôznych mladíkov. Prečo už nemáš tie krásne dlhé vlasy?! Bola si taká krásna! Krásna? To neviete, ako som sa cítila vnútri. Od chvíle, kedy som sa tých vlasov definitívne zbavila, uplynuli dva roky a štyri mesiace. Možno nie som ako z reklamy, ale určite sa cítim úžasne. Aký je príbeh mojich vlasov a čo som mala vedieť predtým, ako som sa dala ostrihať?

7. 4. 2019 8 min. čítania Olga Sládková
Nový život, nové vlasy? Kým sa pustíte do zmeny, zvážte pár vecí

Kým my svoje vlasy vnímame skôr ako módny doplnok, pre našich predkov boli nesmierne významnou súčasťou tela, sídlom sily (Samson), citu (severoamerickí Indiáni), alebo naopak hriechu (v monoteistických náboženstvách). Pravdou je, že vlasy, neustále sa obnovujúci, až päť rokov pomaly prirastajúci orgán, majú pamäť. Zároveň sú vlasy, ich absencia alebo zakrytie, jednou z prvých vecí, ktorú na človeku zaznamenáme. Jednotlivé účesy môžu byť špecifickou formou komunikácie, naša prirodzená farba vlasov vraj súvisí s našou povahou a celkovo, rozprávanie o vlasoch by vydalo na celú knihu.

A pretože sú vlasy také dôležité, ešte dôležitejšie je ich strihanie. Presnejšie razantná zmena účesu, skrátenie, oholenie…

Naše prababičky si strihali vlasy, aby sa im po svadbe vošli pod čepiec, my sa vlasov vzdávame po rozchode, po päťdesiatke, po narodení detí… Len pre to máme menej magické argumenty. „Už som bola vypĺznutá.“ alebo „K deťom potrebujem niečo praktické.“

Prvýkrát som svoje dlhé vlasy zhodila v 13. rokoch a mesiac pred 14. narodeninami som vlasy nemala dlhšie ako 5 cm. Moje dvadsaťročné ja malo svetlú hrivu skoro po pás, v metre budilo pozornosť takmer nežiaducu a postavu malo skoro ako modelka. Skoro. Mojej modelingovej kariére vadili 2 cm. Hneď na druhý deň po tom, čo som zrušila zmluvu s agentúrou, som si kúpila prvú lepšiu farbu, čo mi prišla pod ruku, a nafarbila sa. Omylom nie na orieškovú, ale do hrdzava. Hm. A keď už, tak čo už. Hrdzavá mi vydržala celé vysokoškolské štúdiá. Až po promóciách som pocítila, že jej čas skončil – lenže čo s tým, keď ani sťahovanie farby u špecialistov nijako nepomohlo? Na dlhých vlasoch som trvala. Aj pri nástupe do novej práce. Aj po rozvode. Aj počas skorosingle leta. A len čo som sa rozpozerala a ukľudnila natoľko, že mi napadlo ostrihať sa, už som bola zadaná. S podmienkou.

„Ak sa ostriháš, rozídem sa s tebou.“ Nebolo to prvýkrát, čo som počula túto vetu. Vlastne mi to opakoval každý muž, s ktorým som kedy bola. Ak sa ostriháš, je koniec. A tak som sa nestrihala. Lenže… sú také vzťahy zdravé? Namiesto vlasov som sa teda zbavila krásneho, urasteného mladíka. (Kontakt vám nedám, dnes už má syna a bude sa ženiť.)

Moje vlasové zmeny po prvýkrát | Foto archív autorky | Autorom poslednej fotografie je Petr Weigl

Do môjho života vzápätí vstúpil nový muž a prekvapivo, strihanie ma neopustilo. „Čo keby som sa nechala ostrihať na krátko?“ „Hm, tak dobre, môže to byť zábavné.“ Moja duša zaplesala radosťou. A čosi mi šepkalo TO JE ON! A hneď na druhý deň som sa objednala ku kaderníčke.

Čo znamenali zmeny vlasov v iných kultúrach a časoch?

Naše prababičky po svadbe získali nárok nosiť čepiec – a kvôli nemu sa museli ostrihať, ako už som písala. To napríklad ortodoxné židovky si po svadbe hlavu začínajú hneď holiť a nosia parochne.

Ostrihanie či oholenie vlasov môže symbolizovať duchovné očistenie, napríklad ako holenie tonzúry u kresťanských duchovných, alebo formu obete bohom, ako to poznáme v indických chrámoch.

A dodnes nám to zostalo ako podvedomý prechodový rituál odstrihnutia sa od predošlého života.

Popisovať, čo mi bežalo hlavou a čo som pani Zuzane povedala, je pre mňa snáď intímnejšie, ako písať o sexe. Ale že ste to vy…

Táto dáma je mladšia sestra mojej bývalej, osudovej lásky. Nelegitímnej lásky. Chodila som k nej od začiatku onoho nefér vzťahu a každé strihanie u nej pre mňa bolo malou obeťou bohom. A toto radikálne, rok po prevalení jeho nevery, malo byť obeťou najvyššou. Rozpustila som cop a vlasy, po rokoch konečne celé v prírodnej farbe, sa mi naposledy rozprestreli po ramenách.

Na krátko. Nie, nechcem si ich nechať. Bola ešte nervóznejšia ako ja. A potom už to išlo rýchlo. Z kaderníctva som odchádzala v eufórii, vznášala sa ulicami. Splnila som si sen. A ďalší život mohol začať.

Moje vlasové zmeny po druhýkrát | Foto archív autorky | Autori fotografií: Karolína Čermanová, Filip Kartousek, Markéta Gorčíková

Krátke vlasy mi priniesli novú kariéru, vydala som sa v nich, počala a porodila dieťa. Otestovala som rôzne varianty, vrátanie mulletu. A viete čo? Práve dnes som si zase, po rokoch, urobila cop. Tak nejako vnútorne cítim, že tieto zážitky už si chcem nechať na hlave. Ktovie, ako dlho?

Nechajte to dozrieť

Chytilo vás to a potrebujete to hneď? Za seba odporúčam sa na to aspoň vyspať. Počkať týždeň. Mesiac. Moja sestra sa odhodlávala rok, kým si bola istá. Britney Spears si skrátka za vzor neberte. ;-)

Môj osobný tip: so strihaním radšej počkajte, kým si na novú situáciu trochu zvyknete. Nie je totiž nič horšie ako prísť do nového prostredia so sebavedomím nabúraným nepodareným krátkym zostrihom a súvisiacimi zmenami. Verte mi. Túto chybu som urobila, keď som išla na strednú – a moje denníkové zápisky z tej doby sú plné škaredých karikatúr samej seba a zúfalstva nad tým, že by si o mňa, podľa vzhľadu, nikto ani bicykel neoprel.

Zverte sa do tých najlepších rúk

Premýšľajte, kto je hodný takéhoto aktu. Pokiaľ plánujete vlasy kratšie ako po ramená a dlhšie ako 1 cm, zverte sa do rúk len tým najlepším. Kým pre kaderníka ste len ďalší zákazník, vy sa na seba budete pozerať ešte dlho. A verte, že pochybnosti prídu. A že ten najlepší práve nemá čas? Tým lepšie. Pozrite bod 1.

Zmierte sa sami so sebou

Je ľahké mať dlhé vlasy. (Teda, myslím tým vlasy v dĺžke medzi lopatkami a pásom, nie tie po kolená.) Učešete čokoľvek, zamaskujete všetko možné… v krátkych je vidieť všetko. Krk, uši, čelo… a tiež tvar hlavy a zmeny v smere rastu vlasov. Krátky účes ma naučil akceptovať samú seba, vrátane plochej lebky a vlasových vírov, za ktoré by sa nehanbilo ani šľachtené morčiatko.

Chystáte sa skracovať o 40 a viac cm? Potom zvážte, čo s odstrihnutým copom


Môžete ho predať a môžete ho aj darovať na charitu. Vlásenkárky z odstrihnutých vlasov stvoria parochne pre choré ženy a deti. Len pozor, pokiaľ svojej hrive chcete dať nový život, povedzte to kaderníkovi už pred strihom. Jednotlivé pramene je potrebné ešte pred odstrihnutím zviazať gumičkami, aby sa vlasy nezamotali a boli použiteľné na ďalšie spracovanie. Všetky informácie o darovaní vlasov na charitatívne účely nájdete na stránke www.vystrihajsaslovensko.sk. Liga proti rakovine sa snaží aj takto skvalitniť život  onkologickým pacientkam po celom Slovensku.

Pravdepodobne zostarnete

Krátke vlasy často pridávajú na veku. Uberte 30 cm a 5 rokov naskočí automaticky. Z dlhovlasého dievčatka sa pred zrakmi mamičky stane sexy slečna. A z nudnej starej-mladej knihovníčky s copom pod zadok svieža žena. Toto pravidlo neplatí azda len pre dámy nad 60 rokov.

Budete musieť robiť iné veci

Rozhodujete sa nad konkrétnym strihom? Potom si dobre zanalyzujte svoje potreby a zvyky. Ak neznášate vlasy padajúce do očí, zabudnite na mikádo a predĺženú ofinu. Stredne krátke vlasy vyžadujú starostlivosť v podobe stylingu a každodenného umývania. Zvládnete to? Krátky účes navyše vyžaduje pravidelnú údržbu. Máte čas a financie chodiť ku kaderníčke? A čo pri športe? Kratšie vlasy rýchlejšie schnú, ale pokiaľ sú také krátke, že ich nedáte do copu, nie sú zadarmo. Buď sa budete musieť zmieriť s ich prirodzeným šarmom, alebo so špeciálnou starostlivosťou.

V starostlivosti vám môže poradiť kaderníčka, tiež jej určite povedzte, ako vlasy chcete nosiť („Potrebujem z toho urobiť 2x týždenne cop.“) Určite úvahy nenechávajte len na ňu.

Zmení sa vám šatník aj líčenie

Návrhárka Michaela Hriňová mala hustú hrivu pod lopatky. A potom naraz milimetrový semiš. Ona sama ako najväčšiu zmenu vníma potrebu zmeniť štýl obliekania. Naraz už všetky tie drsné doplnky neboli potrebné. Aj krátky účes zvýrazní tvár a je preto pravdepodobné, že vás to doženie aj k zmene štýlu líčenia.

Pokiaľ sa chystáte na razantnú zmenu


Dohola? Kľudne! Kým sa však zamknete so strojčekom v kúpeľni, pozrite sa trochu bližšie na svoju hlavu. Semiš vyzerá božsky na ľuďoch s klasicky tvarovanou lebkou. Jazvy po karamboloch, nepravidelnosti a priehlbiny, to všetko pod vlasmi nie je vidieť, ale po radikálnom strihu sa ukážu v celej nahej kráse. Unesiete to? Pokiaľ si nie ste istí, skracujte postupne. Po strojčeku môžete siahnuť vždy. ;-)

Ľudia s vami budú inak jednať

Že nesúdite druhých podľa vzhľadu? Tak to ste asi sami. Zmenu účesu pocítite už cestou od kaderníka. Ja som s krátkymi vlasmi budila pre mňa neobvykle malú pozornosť. Ľudia sa na mňa prestali pozerať – a začali počúvať, čo im hovorím a dokonca to aj začali brať vážne! Síce si už tak často nesadnem v MHD, na druhej strane, keď hovorím v číslach a grafoch, nikto nemá potrebu ma spochybňovať. S krátkymi vlasmi dostanete možnosť ukázať, čo vo vás naozaj je. A nikto vám nič neodpustí.

Tak čo, zvážili ste všetky pre a proti? Tak s chuťou do toho.

Ako si ale vybrať ten správny krátky účes?

Hlavne a pre istotu ešte raz – pokiaľ sa chystáte na radikálnu zmenu, zverte sa do rúk dôveryhodnému kaderníkovi. Profíkovi so skúsenosťami, ktorý vie, čo robí. Pri objednávaní mu vysvetlite, že chcete radikálnu zmenu a nejde len o nejaké zastrihnutie. Vďaka tomu si na vás bude môcť vyhradiť dosť času – pretože pokiaľ si nie ste úplne istá tým, čo chcete, je najlepšie uberať postupne.

V kaderníckom kresle najskôr porozprávajte príbeh svojich vlasov, čo vás na nich štve a čo vás na nich baví a aké účesy ste už v živote skúsili. Pokojne so sebou zoberte aj fotky z detstva s účesom „à la kastról“. Tvar tváre sa s vekom veľmi nemení a toto môže pomôcť k presnejšej predstave.

Osobne by som vám ale radila sa tým nenechať príliš zväzovať a inšpiráciu hľadať skôr u obľúbených slávnych osobností alebo vo filmoch. Sledujte, či máte podobné rysy v tvári – a ako im účes sadne. Ale ak sa vám páči účes, ktorý „pre vás nie je“, dobrý kaderník ho dokáže usmerniť a pretvoriť pre vás.

Oveľa dôležitejšie ako univerzálne poučky je totiž to, čo sa vám osobne páči – a ako to budete používať. Krátke vlasy predovšetkým odhalia a zvýraznia vašu osobnosť. A v tomto smere, pokiaľ cítite, že to je ono, všetky poučky smelo ignorujte.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články