Práve čítate

Vaničkovanie alebo ako sme zbavili bábätko boľavého bruška a konečne ho unavili

15084  
Zdieľať: 

Vaničkovanie alebo ako sme zbavili bábätko boľavého bruška a konečne ho unavili

Internet je plný tipov a rád, čo všetko sa dá robiť s bábätkami, aby sa správne vyvíjali a tiež aby sme sa spoločne popasovali so starosťami, ako je napríklad detské boľavé bruško. Jedna z najprínosnejších rád ale pre nás bolo jednoznačne vaničkovanie.

12. 8. 2020 4 min. čítania Jana Duffková
Vaničkovanie alebo ako sme zbavili bábätko boľavého bruška a konečne ho unavili

Kým sa nám narodil syn, vlastne som si vôbec nedokázala predstaviť, čo to sú naozaj prebdené noci. Náš junior totiž dosť trpel na boľavé bruško a práve v noci to býva zväčša najhoršie.

Keby som mala spočítať, koľko kilometrov po našom byte som v prítmí nachodila s bábätkom v náruči, alebo koľko východov slnka sme spoločne videli, to by som sa asi nedopočítala. Východ slnka je fajn, ale nie keď ho vyzeráte už od druhej ráno. :-)

Aby sa malému uľavilo, skúšala som postupne snáď všetko, čo mi kamarátky a múdre knižky radili. Niečo pomohlo viac, niečo menej. Ako jednu z najväčších záchran ale dodnes považujem vaničkovanie.

Čo to je vaničkovanie a na čo je to dobré?

Názov znie možno trošku vtipne. Sama som sa nad ním pousmiala, keď som naň na internete narazila prvýkrát. Keď som ho ale skúsila, už sme sa tomu doma tak nesmiali, pretože to začalo vyzerať ako zmysluplná vec!

vaničkování

A v čom to teda spočíva? Napustíte vaňu a podľa inštrukcií robíte vo vode s bábätkom jednoduché cvičenia. Vlastne je to také hravé kúpanie, ktoré má ale hneď niekoľko benefitov:

  1. Vybitie prebytočnej energie. A to sa hodí! Preto sme vaničkovali hlavne večer, v rámci klasického kúpania. Náš Tonko potom oveľa lepšie spal.
  2. Posilňovanie svalov celého tela, hlavne v oblasti chrbtice, brucha a vnútorných stehenných svalov. Dieťa precvičuje jemnú a hrubú motoriku.
  3. Väčšiu chuť do jedla, čo u nás nebolo úplne potrebné, pretože u nás sa jedlo stále ako na hostine. Ale viem, že kamarátka, ktorá nemala také hladné bábätko, to ocenila.
  4. Príprava na plávanie. Ak sa chystáte v budúcnosti chodiť s dieťatkom plávať, toto je super prvý krok, aby si zvyklo na vodu a možno sa aj naučilo bez problémov ponoriť hlavu.
  5. Uľaví boľavému brušku. Tento benefit som si nechala nakoniec, ale za mňa bol absolútne najlepší. Bábätku sa rozhýbe trávenie, pretože vo vani kope nožičkami a

„Plávanie detí do 3 rokov nie je o tom naučiť ich plávať, ale predovšetkým získajú kladný vzťah k vode, vytvára a utužuje sa sociálny kontakt s rodičmi a strávia spolu pekný čas. Viete, čo je najkrajší darček pre naše deti? Z môjho pohľadu je to čas, ktorý im venujeme. Žiadne veci nenahradia spoločne strávený čas.“ – Vanda Schreierová, inštruktorka vaničkovania

Prekvapivo veselý štart

Keď si spomeniem na prvé kúpanie v pôrodnici, asi by som si v tej chvíli nedokázala predstaviť, že budem doma dobrovoľne absolvovať nejaké vaničkovanie. Náš Tonko tam totiž „reval ako tur“. Doma to ale nakoniec bolo úplne iné.

Ukázalo sa, že na tom, že deti vodu milujú, pretože v nej plávali 9 mesiacov v brušku, naozaj niečo bude. Začali sme vaničkovať a mala som v rukách spokojné bábätko, ktoré si vodu ohromne užívalo. Prečo teda pri kúpaní v pôrodnici tak plakal? Asi som bola dosť nervózna a bábätko to jednoducho vycíti. Doma už som bola v pokoji, pretože sme boli „v bezpečí a pohode“ a tiež už syn mal o pár týždňov viac, takže som sa cítila v manipulácii s ním istejšie. Práve na cvičenie manipulácie je vaničkovanie tiež veľmi fajn.

Vaničkovať sme začali, keď mal Tonko asi 8 týždňov, čo je aj odporúčané obdobie, kedy je vhodné vaničkovanie odštartovať. Podľa inštruktorky Vandy, ktorá nás k vaničkovaniu priviedla, sa doma vaničkuje s deťmi zhruba od 6 týždňov (po zahojení pupčeka) až do 7 8 mesiacov. To sme tiež mali v pláne, ale nakoniec nám bohužiaľ plány narušil synov zápal obličiek, kvôli ktorému sme v 4 mesiacoch museli prestať. Po pauze bolo vidieť, že mu cvičenie nie je až také príjemné, a preto sme to nelámali cez koleno a občas si len „zablbli“ iba tak pre zábavu.

Pustiť video a ide sa na to!

Na vaničkovanie môže človek dochádzať, prípadne vás môže inštruktor navštevovať doma, ale pre mňa bola úplne najpohodlnejšia možnosť video lekcií.

Veď to poznáte, režim a bábätká – to je niekedy trochu kríž a tak ma nestresovali žiadne časy a mohli sme vaničkovať kedykoľvek podľa potreby. Ako som písala na úvod – väčšinou večer pred spaním, ale niekedy sme to skúsili aj počas dopoludnia. Nie však pravidelne, pretože naše dieťa malo dostatok energie jednoducho v ktorúkoľvek časť dňa. :-)

„Bábätko by nemalo byť unavené ani hladné. Jednoducho malo by byť dobre naladené. S bábätkami do 3 mesiacov odporúčam vaničkovať dopoludnia. Lepšie vtedy lekcie zvládajú. So staršími môžete vaničkovanie spojiť s večernou hygienou. Teda vaničkovať a potom bábätko štandardne umyť.“ – Vanda Schreierová, inštruktorka vaničkovania

Lekcie, ktoré sme si vybrali, boli online a mohli sme sa k nim pravidelne vracať. To bolo super, pretože niekedy sme napríklad nevaničkovali a tak sme si niektoré lekcie pretiahli na viac pokračovaní. Ak vás zaujíma, ako to v praxi vyzerá, toto je jedna z lekcií:

Prehrať znova

Vaničkovať môžu všetci a to je super

Na našom „trénovaní“ ma bavilo, že to s juniorom mohol robiť ktokoľvek – je jedno, či dieťa pláva s maminou, tatom, starším súrodencom alebo napríklad babičkou.

Naozaj to zvládne každý, kto teda nemá napríklad chorý chrbát a vydrží tých pár minút ohnutý s bábätkom v rukách nad vaňou. :-) Keďže doma nám vaničkovanie prinášalo samé pozitíva, odporúčala som ho aj mnohým kamarátkam a rada video lekcie kúpim napríklad novopečeným mamičkám ako darček k narodeniu bábätka. Väčšina z mojich známych mala podobné skúsenosti ako ja, až na pár výnimiek. Je to ako so všetkým – samozrejme sa nájdu aj bábätká, ktoré z vody jednoducho nadšené nie sú.

„Je to tiež zábavná, hravá a príjemná rehabilitácia. Vďaka jednotlivým metodickým úchopom dieťa cvičí a posilňuje, či uvoľňuje presne tie svaly či svalové skupiny, ktoré potrebuje k dobrému vývoju. Jednotlivé cviky vychádzajú prevažne z kinestetických poznatkov a tzv. Handligu, z čoho vychádza obľúbená rehabilitačná metóda Bobath koncept.“ – Vanda Schreierová, inštruktorka vaničkovania

Za nás by som teda určite mohla povedať, že ak niekedy budeme mať druhé dieťa a stále budeme bývať v byte s vaňou :-), určite sa do vaničkovania pustíme znovu. Teda aspoň v prípade, že by aj druhorodené bolo rovnaký „vodník“, ako náš dnes už trojročný syn.

Výbava pre najmenších

Výbava pre najmenších

Mrknite do kolekcie plnej radostí pre deti na Tchibo.sk

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články