Práve čítate

Čo s opadanými jabĺčkami? Vyskúšajte tieto tri klasické recepty

40625  
Zdieľať: 

Čo s opadanými jabĺčkami? Vyskúšajte tieto tri klasické recepty

Jablká patria medzi naše najklasickejšie druhy ovocia. Dodnes nájdete jabloň skoro v každej záhrade a záhradke. A teraz sa začína sezóna oberačiek práve tých u nás najčastejších odrôd. Nie vždy pozbierate výstavné jabĺčka a často ich nájdete viac pod stromom ako na ňom. To ale neznamená, že ich musíte vysypať na kompost.

20. 9. 2019 4 min. čítania Tereza Olivová
Čo s opadanými jabĺčkami? Vyskúšajte tieto tri klasické recepty

Potravinami neplytvám. A bodka. A rada sa podelím o tipy, ako na jeseň naložím s jabĺčkami, ktoré nie sú najkrajšie, alebo priamo s padavkami.

Najčastejšie robím babičkin koláč, zaváram jablčný kompót a pečiem sladký jabĺčkový chlieb. Recepty nájdete nižšie v článku. Jablká tiež môžete usušiť.

Opadané áno, nahnité nie!

Sama rôzne spracujem kadečo, ale určite nikdy nepridám do lekváru, kompótu ani iného receptu nahnité, potlčené ovocie.

Jednak to vôbec nie je zdravé, a aj sa zaváranina alebo iný polotovar rýchlo pokazí. Také kusy ovocia už totiž napadli najrôznejšie baktérie a mikroorganizmy, ktoré výsledok pokazia a znehodnotia.

Padavky môžete:

  • zavariť ako kompót alebo nastrúhať a zavariť v pohári na vianočnú štrúdľu,
  • uvariť ako ľahký jablčný džem a skladovať ich rovnako ako domáce džemy
  • pokrájané alebo nastrúhané raňajkovať s jogurtom alebo vločkami
  • pridať do cesta na muffiny, alebo bábovku
  • nájdite si v okolí muštáreň – mávajú ich drobné záhradkárske kolónie, budete tak mať doslova tekuté zlato

Kým ich spracujete, dôkladne ich umyte, alebo ešte lepšie ošúpte a uchovávajte iba dužinu. Na džemy a iné zaváraniny vždy použite okrem obľúbeného sladidla aj štipku kyseliny citrónovej. Zachovajú si peknú farbu a tiež pomôže tomu, aby sa potraviny tak rýchlo nekazili.

Jednoduchý babičkin jablčník (klasický jablčný koláč)

U nás doma sa tento vláčny koláč pečie už skoro päťdesiat rokov. Starý recept po babičke je dnes rovnako skvelý ako kedysi – používam ho bezo zmeny a pokiaľ nemáte ešte recept na ten „svoj“, skúste ho. Spracovávam v ňom mäkké jabĺčka, tie veľmi kyslé aj iné, ktoré z nejakého dôvodu nebudeme jesť len tak.

  • Čas prípravy: 15 min.
  • Pečenie: 40 min.

Na jeden jablčný koláč potrebujete:

  • 2 vajcia
  • 120 g polohrubej múky
  • 120 g krupicového cukru
  • 250 g nahrubo nastrúhaných jabĺk
  • 50 g mletých alebo sekaných vlašských orechov
  • 75 g masla
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 prášok do pečiva
  • maslo a hrubá múka na vysypanie formy

Toto množstvo postačuje na okrúhlu koláčovú formu s priemerom 26 cm.

Postup:

  1. Začnite tým, že pustíte rúru na 160 °C a na sporáku si medzitým rozohrejete maslo (nie som fanúšik mikrovlniek, takže ho vždy rozpúšťam klasicky v kastróliku).
  2. Potom si pripravte dve misy. Do väčšej vložte celé vajcia, krupicový aj vanilkový cukor a prešľahajte robotom, kým sa nevytvorí svetlejšia napenená zmes. Potom prilejte rozpustené, ale nie horúce, maslo najlepšie za stáleho jemného šľahania tak, aby sa rovnomerne a postupne zapracovávalo do tekutého cesta.
  3. V menšej mise vareškou premiešajte múku, škoricu a kypriaci prášok. Keď je zmes naozaj dobre premiešaná, začnite suchú zmes vsypávať a vareškou zapracovávať do tekutého cesta.
  4. Ošúpané jablka nastrúhajte na jemnom strúhadle, bokom si ešte pripravte na doske nasekané vlašské orechy. To sekanie namiesto mixovania je dôležité – rozmixované orechy by sa stali len ďalšou múkou v ceste.
  5. Výsledné cesto získate postupným pridávaním jabĺk a nakoniec tiež orechov. Hotové cesto vlejte do formy vytretej maslom a vysypanej hrubou múkou. Pečte asi 30 až 40 minút vo vyhriatej rúre.

Jabĺčkový korenený kompót

Pokiaľ máte naozaj veľa jabĺk, je kompót skvelý spôsob, ako ich uchovať vo veľkom množstve. Ja osobne si kompót najradšej otvorím na Vianoce, ohrejem si celý pohárik a doprajem si prevoňanú zdravú desiatu.

  • Čas prípravy: 30 min

Na 4 poháre kompótu potrebujete:

  • 500 g jabĺk pokrájaných na kocky 1cm × 1cm
  • 10 kúskov celého klinčeka
  • 4 kúsky celej škorice
  • 1 chemicky neošetrený citrón

Postup:

  1. Ošúpané a pokrájané jablká vložte do hrnca. Pridajte všetko celé korenie a šťavu z polovice až celého citróna (podľa kyslosti jabĺk). Zalejte vodou tak, aby boli jablká úplne ponorené a mali ešte tak cm až dva vody nad sebou, vychádza to asi na jeden a pol litra vody.
  2. Začnite variť, nechcete ich ale úplne rozvariť, preto začnite s pozvoľným varením na miernom plameni. Aj tak bude kompót hotový asi za dvadsať minút. Podľa použitých jabĺčok môžete aj trochu dosladiť, ja ale radšej nechávam kompót sladký len prirodzene.
  3. Uvarený kompót dávkujte do pohárov. Poháre musia byť vždy pred použitím sterilné. Ja ich pred plnením nielen vyvarím, ale ešte aj prelejem panákom rumu. Po naplnení a uzavretí poháre otočte dnom nahor a uistite sa, že sú hermeticky uzatvorené – nesmie nič vytekať, inak by sa mohol kompót pokaziť.

Jablíčkový chléb

Velmi se u nás osvědčil jako svačina do školy, ale také jako odpolední a ne příliš sladký dezert ke kávě. Potěší i milovníky čokolády, a jestli si chcete opravdu dopřát, pomažte ho kvalitní oříškovo-čokoládovou pomazánkou nebo ořechovým máslem.

  • Doba přípravy: 15 min
  • Pečení: 30 min

Jabĺčkový chlieb

Veľmi sa u nás osvedčil ako desiata do školy, ale tiež popoludňajší, nie príliš sladký dezert ku káve. Poteší aj milovníkov čokolády a ak si chcete naozaj dopriať, potrite ho kvalitnou orieškovo-čokoládovou nátierkou alebo orechovým maslom.

  • Čas prípravy: 15 min.
  • Pečenie: 30 min.

Na jeden jablčný chlebíček potrebujete:

  • 2 menšie jablká
  • 2 vajcia
  • 100 g farmárskeho jogurtu
  • 3 lyžice medovicového medu
  • 30 g rozpusteného masla
  • 1 lyžička perníkového korenia
  • 200 g polohrubej múky
  • 1 prášok do pečiva
  • 50 g vysokopercentnej čokolády

Postup:

  1. Nastavte rúru na 165 °C a začnite ju predhrievať. Do veľkej misy najskôr nastrúhajte jablká, potom pridajte vajcia, jogurt, med a vlažné rozpustené maslo. Premiešajte a posypte perníkovým korením, rovnomerne, aby bolo ochutené celé cesto. Na záver zapracujte múku premiešanú s práškom do pečiva.

Tip! Občas tento recept striedam s vegánskou verziou. Môžete vynechať vajce a cesto nastaviť jablčnou výživou, rozmixovaným kompótom alebo banánom. Namiesto masla je na pečenie vhodný kokosový olej. Pridať môžete tiež rôzne orechy.

  1. Cesto stierkou presuňte do formy na chlebíček, v polovici ho zasypte nasekanou čokoládou, rovnako potom ozdobte aj povrch chleba. Pečte zhruba 30 minút. Kontrolujte špajľou, či už je chlebík prepečený. Chlieb podávajte nakrájaný na plátky s kopčekom jogurtu alebo kokosovej šľahačky.

Máte tiež svoj tip, ako spracovávate opadané jabĺčka? Podeľte sa so mnou v komentároch na Facebooku, budem veľmi rada!

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články