Práve čítate

Coming out alebo Ako som sa rozhodol ísť s farbou von

2041  
Zdieľať: 

Coming out alebo Ako som sa rozhodol ísť s farbou von

V živote každého queer človeka je coming out medzníkom, ktorý so sebou nesie veľa nervov, sĺz, ale aj radosti a predovšetkým slobody. Rovnako ako väčšina členov LGBTQIA+ komunity, aj ja som si tým musel prejsť a úprimne som rád, že už to mám za sebou. Lenže nie vždy príde po vyoutovaní šťastný koniec a život s touto „spoločenskou nálepkou“ nie je len dúha, trblietky a jednorožci.

17. 5. 2023 5 min. čítania František Čech
Coming out alebo Ako som sa rozhodol ísť s farbou von

Verím, že je medzi nami niekoľko šťastlivcov, ktorí by mi povedali, že aké si to urobím, také to mám. A vlastne by mali trochu pravdu. Lenže toto nefunguje vždy a všade. Spoločnosť je stále potrebné tvarovať, informovať a „vychovávať“, aby rozumela modernému svetu.

Žiadne definície nemám, ani sa nijako 100 % nedefinujem, nič som nikam nepísala verejne alebo tak… A všetci známi našťastie reagujú dobre, aj staršia generácia v rodine, takže som veľmi rada. Len je teda desivé, že to nikdy neskončí. Že vždy, keď spoznám niekoho nového, tak tam príde ten moment a to, že neviem, ako bude reagovať. Takže áno, občas je to celkom boj, ale našťastie mám okolo seba ľudí, ktorí ma berú so všetkým.“
Jul

Moje dieťa je queer?!

Predstavte si, že popíjate svoju popoludňajšiu kávu, užívate si ničím nerušenú domácu pohodu a váš úplne bežný deň zrazu naruší niečo, čo vám do tej chvíle možno nikdy nenapadlo. Vaše dieťa sa pred vami vyoutuje. Ako zareagujete?

Moje vyoutovanie prebehlo presne takto a mamina na to teda určite pripravená nebola. Jej reakcia bola dosť negatívna, čo ma veľmi prekvapilo, pretože keby ste ju poznali, vedeli by ste, že niet veselšieho, milšieho a priateľskejšieho človeka, ako je ona. Trvalo jej asi týždeň, kým si to sama v sebe spracovala, čo v realite znamenalo, že sa so mnou veľmi nebavila a každú voľnú chvíľu trávila na internete, aby si o tom čo najviac zistila a pochopila, čo sa deje. Po týždni za mnou prišla, povedala mi, že si to všetko načítala a už vie, že za to nemôžem a že ma aj tak miluje. (No hurá!)

LGBTQ+ komunita

Lenže nie všetky deti majú takéto šťastie, ako som mal ja. Veľa rodičov to nedokáže prijať aj celý život a nedokážu si predstaviť, že práve ich dieťa je gay, alebo lesba. A to napriek tomu, že vyrástli na George Michaelovi, v pivnici majú LP Eltona Johna a keď hrá Queen, nevynechajú jediné We Will Rock You.

Slovníček pojmov:

LGBTQIA+

Táto skratka je označením pre lesby, gayov, bisexuálov, transgender osoby, queer ľudí, intersexuálov a asexuálov. Zjednodušene by sa dalo povedať, že sem patria všetky iné ako heterosexuálne orientácie.

Queer

Jednoduchší pojem, ktorý zastrešuje to isté, čo LGBTQIA+. (číta sa kvír)

Coming out

Dôležitý okamih v živote queer ľudí – ide o zverenie sa ďalším ľuďom/verejnosti so svojou sexuálnou orientáciou.

Ally

Spojenec, ktorý bojuje za práva LGBTQIA+ menšín, aj keď k nim nepatrí.

Ako (ne)zareagovať?

Prvou a úplne najdôležitejšou vecou, ktorú je potrebné si uvedomiť, je, že vy sexuálnu orientáciu svojich detí neovplyvníte. Dokonca za to ani nemôžete, takže na seba nemusíte brať vinu. Nie je to totiž poznámka od triednej učiteľky alebo päťka zo štvrťročnej písomky. Tak to jednoducho nefunguje.

Pokúste sa zmeniť uhol pohľadu a celú vec vnímať pozitívne – napríklad tak, že vám vaše dieťa verí natoľko, že sa vám s tým zverilo. Svojou výchovou ste vybudovali pevný vzťah založený na dôvere, takže aj s podobne náročnou témou sa chce s vami vaše dieťa chce podeliť a riešiť. To znie naraz úplne inak, nie?

ČO NIE?

Neignorujte ich!

Aj keď si možno myslíte, že ignorovaním dávate najavo, že to beriete úplne normálne a s pokojom, vaše dieťa by nemalo mať pocit, že ich vyoutovanie prehliadate. Verte, že nabrať na to odvahu vyžadovalo dosť sily. Vráťte im to v podobe pochopenia, porozumenia a všetko s nimi pekne v pokoji preberte.

Nehovorte im, že ste to celý čas vedeli!

…i keby to tak bolo. V spoločnosti už panuje veľa nepríjemných stereotypov, ktorým sa chcú queer ľudia často vyhnúť, tak ich omylom nezaškatuľkujte niekam, kde by ich to mohlo raniť. Namiesto toho sa ich radšej spýtajte na niečo ohľadom ich cesty. Prejavíte tak záujem a dozviete sa o nich niečo, čo ešte neviete.

Nehovorte im, že to je iba fáza!

Rodičia v snahe „zachrániť situáciu“ často vyťahujú podobné frázy, ale nič tým nezmenia a situáciu skôr zhoršia. Áno, existujú prípady, kedy niekto svoj coming out uponáhľal a potom si uvedomil, že je to inak. To všetko ale patrí k životu a k spoznávaniu seba samého.

Neargumentujte náboženstvom!

Ak ste rodina, ktorá vyznáva akúkoľvek vieru, vaše dieťa už v sebe tento konflikt asi rieši. Skúste si vopred zistiť vzťah vašej cirkvi k LGBTQIA+ témam, prípadne vyhľadajte takú, ktorá víta všetkých bez rozdielu.

sexuální orientace

ČO ÁNO?

Povedzte im, že ich milujete!

Sú to predsa vaše deti a to, že milujú niekoho iného, ako ste si predstavovali, na tom fakte nič nemení. Povedzte im, že si vážite, že sa vám zverili.

Objímte ich!

Máločo je také účinné, ako objatie. Zahŕňa totiž všetko. Lásku, pocit bezpečia, útechu,…fyzický kontakt je v tomto prípade nenahraditeľný.

Spýtajte sa, či chce vašu pomoc

Chce vaše dieťa, aby to zostalo len medzi vami, alebo je pripravené na to, aby sa o jeho, jej orientácii dozvedel aj zvyšok rodiny? Máte to povedať niekomu z rodiny vy? Nielen na tieto otázky by ste mali poznať odpoveď, aby všetko prebiehalo hladko aj naďalej.

Ako som to mohol(a) prehliadnuť?

Myslieť si, že o svojom dieťati viete počas jeho dospievania všetko, je prinajmenšom úsmevné. Spomeňte si na svoje detstvo a na to, koľko ste toho pred svojimi rodičmi museli tajiť vy.

Čo také klasické prespávanie u kamarátov, keď sa išlo na diskotéku? Aj vaši rodičia si určite niečo všimli. Možno tomu len nedávali veľkú váhu, alebo to skrátka prehliadli.

Dá sa spoznať, že moje dieťa bude queer? Nemyslím si. Predsudky typu moja dcéra je asi lesba, pretože má rada tímové športy nefungujú stopercentne a len prispievajú k stigmatizácii v spoločnosti. Každý z nás je iný a tu to platí dvojnásobne.

Aj ja som bol v puberte zaškatuľkovaný ako gay, pretože som nerád hral futbal a radšej som chodil na tanečný krúžok. V tom čase som ale ani ja nevedel, kto vlastne som. Na ceste za spoznaním seba samého mi ale nadávky a pokrikovanie určite nepomohli. Keby som vtedy vedel to, čo viem teraz, videl by sa mi svet určite lepší.

LGBTQ+ tolerance a láska

Príbehy s dobrým koncom

„Môj coming out bol cca v 15 rokoch, kedy som mala svoju prvú veľkú lásku. Vždy som bola taká čierna ovca rodiny a všetko som hovorila na plné ústa. Sedela som na posteli a mamine som povedala, že mám dievča. Mama mi na to povedala, že jej je jedno, či budem napríklad s opicou, že ma má rada, ale že si tiež myslí, že z toho vyrastiem. Naši ma mega podporovali a podporujú doteraz.”

Tereza

Prijať sexuálnu orientáciu svojho dieťaťa je vedomá voľba. A môže znamenať tak veľa! Aj to je dôvod, prečo píšem tento článok a bol by som rád, keby ste si ho vzali k srdcu. Možno sa vás to nikdy nebude týkať, možno sa to týka niekoho vo vašom okolí a môžete mu vďaka článku pomôcť a možno už toto všetko viete a celé je to pre vás len opakovanie.

„U nás doma to vedia všetci. Mamina bola prvá, potom tato a potom postupne zvyšok rodiny. Všetci to ale prijali úplne normálne a nikto s tým nemal problém. Môjho priateľa za tie roky berú ako vlastného syna a babka sa ma minule pýtala, či budeme mať svadbu. No nechcelo sa mi úplne vysvetľovať, že to blokujú politici. Určite som fakt vďačný za to, že u nás doma môžem byť sám sebou.

Jonáš

Aj vďaka vám môže byť niečí coming out príbehom so šťastným koncom. Veď toľko ľudí kvôli svojej orientácii uteká z domova, má sklony k sebapoškodzovaniu, depresii, alebo dokonca samovražedné myšlienky. Nedovoľte, aby sa takto cítilo aj vaše dieťa. Vytvorte doma bezpečné prostredie a prijmite svoje deti také, aké sú.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články