Práve čítate

Cuketové placky s parmezánom a bylinkami

5271  
Zdieľať: 

Cuketové placky s parmezánom a bylinkami

Cukety sú skvelá zelenina! Hlavne, keď sú mladé a dajú sa jesť aj so šupkou, ktorú zvláštne cítiť na jazyku. Cukety pozná snáď každý a mnoho ľudí ich aj pestuje, aj vďaka tomu, že v podstate rastú samy. Teda aspoň mne. :)

3. 6. 2016 2 min. čítania Kateřina Winterová
Cuketové placky s parmezánom a bylinkami

Čím viac ich trháte, tým viac vám rastú! My ich máme v záhrade každý rok požehnane. Ale na jeseň ich už nikto z nás ani z našich priateľov, ktorých s láskou obdarovávame (pretože už fakt nevieme, čo s nimi, myslím s cuketami :)), nechce až do ďalšieho leta ani vidieť, aj keď ich milujeme. Cukety i kamarátov :). To len tak na okraj.

Cukety sú európskou plodinou, kultivarom tekvice, a sú nevyhnutnou súčasťou stredomorskej kuchyne. Hlavne tie malé, žlté talianske cuketky sú veľmi lahodné. Cukety sa dajú jesť aj surové a v šalátoch mi tak veľmi chutia. Ale hlavne sa dobre varia i pečú. Na slano i na sladko. A pretože mám rada taliansku kuchyňu a jej ingrediencie, vybrala som pre vás recept práve s cuketou a parmezánom, ktorý mám stále v chladničke. Tak hurá na to!

Týmto predjedlom neurazíte žiadnu spoločnosť, ba naopak! Kto by nemal rád chrumkavý, pečený, prirodzene slaný syr s bylinkami? Placky môžete nalámať aj do šalátov. So zeleninou, vareným vajcom, olivami a balzamikom budú jedna báseň. Už sa na cukety veľmi teším a je super, že ich v sezóne zoženiete naozaj všade, a dokonca aj v biokvalite. Sláva letu, sláva cuketám!

 

_DSC5906 tch

Suroviny:

1/2 hrsti nahrubo postrúhanej cukety
za hrsť nahrubo postrúhaného parmezánu
za hrsť posekaných byliniek (tymian, oregano, saturejka, majorán… )

Postup:

Najprv z cukiet vytlačíme prípadnú prebytočnú vodu. Ak sú cukety mladé, postrúhame ich aj so šupkou. Parmezán a cuketu zmiešame v miske dohromady a pridáme čerstvé bylinky podľa chuti. Na plech si pripravíme papier na pečenie. Lyžicou kladieme na plech rovnako veľké hrudky, ktoré lyžicou pritlačíme a rozprestrieme do tvaru placiek s priemerom asi 5 cm. Necháme medzi nimi väčšie medzery, lebo placky sa pečením trocha roztečú. Pečieme v rúre pri 180 ° C zhruba 10 min., kým okraje nezačnú hnednúť. Preto placky počas pečenia kontrolujeme. Placky podávame s rôznymi druhmi listového šalátu a zeleninou podľa chuti a sezóny.

_DSC6125 tch

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články