Práve čítate

Hummus a naan

2311  
Zdieľať: 

Hummus a naan

Hummus je cícerový dip alebo nátierka alebo pyré pochádzajúce z Egypta. V priebehu dejín sa rozšíril na Stredný východ a stal sa neoddeliteľnou súčasťou arabskej kuchyne. Hlavnou zložkou hummusu je varený cícer, sezamová pasta tahini, cesnak, citrón a soľ.

27. 5. 2016 3 min. čítania Kateřina Winterová
Hummus a naan

Vďaka veľkému rozšíreniu od severnej Afriky cez Turecko až po Izrael a Libanon, ktorý považuje hummus za „svoje“ jedlo, sa recepty naň trocha odlišujú, hlavne v dochutení. Niekde sa pridáva drvená rasca a paprika, inde bylinky, nakladané citróny a píniové oriešky. Niekedy sa vynecháva cesnak aj tahini a pridáva sa ocot.

Olivový olej je neoddeliteľnou súčasťou servírovania pokrmu, keď sa z dipu vytvorí akási mištička a olej sa do nej naleje. Podáva sa s rôznymi druhmi chleba a placiek. Ja som si k hummusu opiekla indický chlieb naan. Je to trochu odvážne spojenie, pred niekoľkými desaťročiami by sa tieto dva pokrmy zrejme nemohli vôbec stretnúť, ale v tomto prípade nám globalizácia sveta otvorila brány k spojeniu národných kuchýň, a to je predsa skvelé!

Naan pochádza z Ázie. Ide o kysnutú chlebovú placku z pšeničnej múky, ktorá sa pôvodne piekla v tandoore. To je pec vyhĺbená v zemi alebo tvar imitujúci takúto pec. Vyzerá ako hlinené osie hniezdo a cesto sa v nej pečie prilepené na steny. Niektoré indické reštaurácie a fast foody používajú tandoory a je zážitok pozorovať zručnosť kuchárov. Naan sa pečie nasucho a dá sa ochutiť maslom alebo ghí. Hrozienka a korenie sú tiež povolené. Naan sa podáva s mäsom, syrom alebo zeleninou. Ja ho jem s hummusom a veľmi mi chutí. Skúste to tiež, až na to kysnutie je príprava jednoduchá a v blížiacej sa grilovacej sezóne sa tieto recepty budú hodiť. Mimoriadne dobré!

NAAN, indický chlieb po domácky

16.3.2016!BEST NAAN_DSC0724

Suroviny:
300 g polohrubej múky
1/2 čajovej lyžičky kypriaceho prášku
1/4 čajovej lyžičky sódy
2 čajové lyžičky cukru
štipka soli
3 polievkové lyžice bieleho jogurtu
2 polievkové lyžice mlieka
100 ml vody
3 polievkové lyžice olivového oleja
1 polievková lyžica cibuľových semienok
ghí na pomazanie

Postup:
V mise dobre premiešame suché ingrediencie: múku, kypriaci prášok, sódu, cukor a soľ. K zmesi pridáme jogurt, mlieko a vodu a vytvoríme najskôr lepkavé, neskôr pekne pružné cesto. Hnetieme pár minút a postupne pridáme 2 lyžice olivového oleja. Olej zapracujeme do cesta a cesto necháme zhruba hodinu kysnúť v olejom vymastenej mise prikryté fóliou. Potom cesto vyberieme na zľahka pomúčenú podložku a vyvaľkáme placky, do ktorých valčekom zapracujeme cibuľové semienka. Opekáme na suchej panvici a potrieme rozpusteným maslom(ghí).

16.3.2016!BEST NAAN_DSC0733

 

HUMMUS, arabský cícerový dip

16.3.2016!BEST HUMMUS_DSC0524

Suroviny:
1 plechovka bio cícera
2 polievkové lyžice sezamovej pasty tahini
1 strúčik cesnaku
šťava z citróna
drvená rasca
za hrsť čerstvého koriandra
soľ
olivový olej

Postup:
Opláchnutý mäkký cícer nasypeme do mixéra, pridáme pastu tahini, cesnak podľa chuti, soľ, rascu a citrónovú šťavu z polovice citróna. Rozmixujeme. Ak chceme, podľa chuti primiešame pokrájané alebo potrhané lístky koriandra. Naservírujeme na misku a uprostred vytvoríme lyžicou jamku, kam nalejeme asi dve lyžice oleja, a ozdobíme lístkami koriandra.

16.3.2016!BEST HUMMUS_DSC0544

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články