Práve čítate

Čo by som mohla dostať pod stromček, aj keď nič nechcem?

4086  
Zdieľať: 

Čo by som mohla dostať pod stromček, aj keď nič nechcem?

Som ten najhorší človek, ktorému by ste chceli vymýšľať darček. Nieže by som mala všetko, ale to je práve ono – ja všetko mať nechcem. A súdiac podľa množstva predvianočných povzdychov „Ja vôbec neviem, čo mu vybrať…“ nie som zďaleka jediná, koho má Ježiško na zozname za trest. Takže, čo by mi tak rodina a kamaráti mohli dať pod stromček?

18. 12. 2018 4 min. čítania Marie Háková
Čo by som mohla dostať pod stromček, aj keď nič nechcem?

Možno máte tetu, ktorá tvrdí, že vlastne nič nechce. Alebo deda, ktorý už tie ponožky ani nemá kam dávať. Alebo kamarátku ako som ja, pri ktorej ste prosto bezradní – jeden uhol pohľadu je, že tá je teda pekne prieberčivá, ten druhý, že sa rozhodla nezhromažďovať zbytočnosti, a tak všetko, čo si prinesie domov, podlieha dlhému a prísnemu predvýberu.

Keď neviem, spýtam sa (verzia pre tých, ktorým nevadí nebyť prekvapený)

Moje mamina to vyriešila tak, že sa ma jednoducho začala pýtať, čo by som chcela. Pretože si nijak zvlášť nepotrpím na prekvapenia a ona to vie, vyhovuje nám to tak obom. Je to vlastne taká extrémne osekaná obdoba listu Ježiškovi. :-)

Môj muž to má jednoduchšie. Obidvaja bežne využívame zdieľané poznámky v internetových službách (spôsobov je neúrekom, ja mám rada Evernote, KeepgDrive alebo výber na Pintereste – všetko je v základnej verzii zdarma), takže som mu dala prístup k poznámke so zoznamom vecí, ktoré sa mi páčia. Rovnako by som mu mohla poslať e-mail s predvýberom, ale pretože môj zoznam využíva nepravidelne, vyhovuje nám voľnejší variant, kedy môže sám do zoznamu nakuknúť, keď práve hľadá inšpiráciu.

Môj obľúbený typ darčeka: niečo, čo mi urobilo radosť, ale daný človek to ešte nepozná

Takéto darčeky väčšinou bývajú neskutočne milé. Ich sila je v sprievodnom komentári: „Toto je moja najobľúbenejšia knižka. Myslím, že sa ti bude tiež páčiť,“ alebo „Tento veľký šál si beriem ako prikrývku do lietadla a v lete sa na ňom dá večer sedieť namiesto deky, a pritom zaberie fakt málo miesta v kabelke.“ Obdarovaný možno nič nechcel, a rozhodne nevedel, že chce toto, ale pritom sa mu môžete výborne trafiť do vkusu.

Tip na poslednú chvíľu: Skúste sa zamyslieť, čo máte vy sami najradšej alebo čo vám v poslednom čase urobilo veľkú radosť. Možno inšpiráciu na skvelý darček nosíte celý rok vo vreckách. ;-)

Jedlé darčeky fungujú snáď vždy

Dlho som tomu nerozumela, ale nakoniec skoro u každého príde zlom, kedy ho viac ako moment prekvapenia pod stromčekom poteší, že si na neho ten a ten spomenul. Do tejto kategórie patria aj jedlé darčeky. Oči z nich z jamiek nevypadnú, ale je to gesto „Viem o tebe a chcem ťa potešiť,“ a o to ide.

O úroveň vyššie je taký jedlý darček, ktorý ste vyrobili sami, alebo keď je to niečo luxusnejšie, ako by si kúpil obdarovaný sám.

Tip na poslednú chvíľu: Mrknite do staršieho článku Jedlé darčeky na poslednú chvíľu alebo sa vyberte pre dobrú kávu, luxusné čaje, výber praliniek…

Jedlé darčeky si dávame so súrodencami. Alebo skôr tekuté. :-) A keď sa ešte k tomu dozviem, že „Toto som nedávno ochutnal s kamarátmi a nadchlo ma to,“ je to naozaj milé a mám z toho dvojnásobnú radosť.

Zážitky: darček, pre ktorý nemusíte hľadať miesto na poličke

Nehmotným darčekom fandím najviac – či už ich rozbaľujem, alebo vyberám. Pre tých, ktorí sa radi niečo nové naučia, vyskúšajú, zažívajú atď., sú perfektné.

Ja sama v obálke najradšej nachádzam lístky do divadla, a jeden z najúspešnejších darčekov odo mňa bol kurz varenia a rezbársky kurz. :-) Môžete sa tiež pozrieť po poukážkach do reštaurácie, permanentkách na cvičenie alebo popátrať po serveroch, ktoré sa špecializujú na zážitky. Za „zážitok“ považujem aj predplatné magazínov, a jeden konkrétny časopis s množstvom zaujímavého čítania už som niekoľkým ľuďom predplatila. Podľa ohlasov to bol dobrý nápad.

Rovnako môžete niečo vymyslieť sami. Výlet, spoločné popoludnie pri obľúbenej činnosti, niečo, čo obdarovaný chcel vždy zažiť… Také darčeky dokážu byť úžasne osobné a ani nemusia byť drahé. (Pamätáte si, keď vám babička hovorila „Ja nič nechcem, hlavne že prídete?“ Ona fakt nepotrebovala nič rozbaľovať, ale veľmi si priala tráviť s vami čas.)

Tip na poslednú chvíľu: Pridajte k poukážke ručne písaný odkaz,  napríklad s dôvodom, prečo to daného bude baviť.

Poukážka, aby si obdarovaný vybral sám

My vyberaví si totiž tiež radi kupujeme nové veci. Len si oveľa radšej zvolíme sami (a možno to aj nám zaberie pár hodín), či ten nový kávovar chceme radšej čierny, alebo červený, a ktorá čiapka sa nám najviac hodí ako ku kabátu, tak aj k bunde.

Výmenou za možnosť rozhodnúť sa sami sa kľudne vzdáme momentu prekvapenia pod stromčekom.

Tip na poslednú chvíľu: Darčekové poukážky Tchibo si môžete vybrať v hodnotách od 5 Eur do 100 Eur a vytlačiť aj na Štedrý deň ráno.

Darovať príspevok na charitu – áno, alebo nie?

Je to tenký ľad. Hodí sa vážne len vtedy, keď prispejete na niečo, na čom obdarovanému naozaj záleží. Najlepšie je, keď viete, že on sám občas nejaké euro na danú vec pošle, a napríklad výzvu k príspevkom sám šíri na sociálnych sieťach, hovorí o tom atď.

Ja sama by som si veľmi rada rozbalila potvrdenie o dare nejakému útulku, ale už som od pár ľudí počula, že keby pod stromček dostali niečo také, boli by sklamaní. Čo dodať, nie je to neutrálny darček. :-)

Tip na poslednú chvíľu: Potvrdenie o príspevku dostanete väčšinou na e-mail a býva k nim možnosť vytlačiť si darčekový poukaz. Pokiaľ vám to pripadá málo, môžete k poukazu pridať napríklad drobný jedlý darček.

A samozrejme úplne najlepšie je, keď vymýšľate darček pre niekoho, kto si myslí, že všetko má, ale v skutočnosti mu PRESNE TOTO urobí radosť. Totiž najmä o ňu ide na Vianoce. Prajem vám krásne a hlavne radostné sviatky!

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články