Práve čítate

Šťastné a neurotické? Ako si tento rok zariadiť Vianoce bez stresu

3080  
Zdieľať: 

Šťastné a neurotické? Ako si tento rok zariadiť Vianoce bez stresu

Každý rok je to stále rovnaký príbeh: teším sa na Vianoce ako malá, ale s úderom adventu je po nadšení. Dôjde mi totiž, že je potrebné nakúpiť darčeky, napiecť, upratať, navštíviť rodinu… Kto to má všetko v plnom pracovnom nasadení stíhať? A dá sa ten stres vôbec nejako obísť bez toho, aby som sa na nejaké sviatky úplne vykašlala?

30. 11. 2018 3 min. čítania Zuzka Košutová
Šťastné a neurotické? Ako si tento rok zariadiť Vianoce bez stresu

Dokonalý únik od vianočného šialenstva sa mi podaril len raz, keď som sa začiatkom decembra rozhodla na vlastnú päsť odcestovať na druhú stranu zemegule medzi palmy s kokosmi. Lenže, čo si budeme hovoriť, takto by to rok čo rok nešlo. Jednak by som zrejme musela predať obličku, aby som úteky do trópov zaplatila, a tiež by som už asi úplne zabudla na tváre niektorých príbuzných, ktoré vídam často len raz do roka a to práve pri stromčeku. V rámci zachovania všetkých telesných orgánov a dobrých rodinných vzťahov sa teda musí prísť aj na iný spôsob, ako s sviatočným stresom účinne zatočiť.

Nákupy? Premyslieť. A chodiť mimo špičku

Časy, kedy ma v spánku desila návšteva čerta s Mikulášom, sú nenávratne preč. Dnes už oko nezažmúrim skôr kvôli návšteve obchodov. Každoročne si dodávam odvahu čeliť davu nakupujúcich, cez ktorých sa musím prepchať k pokladniciam.

Určite  nepatrím k tým, ktorí majú nakúpené už od júla, a preto mám tento rok revolučný plán: spíšem si zoznam všetkých obdarovávaných ľudí, dopredu si rozmyslím konkrétny darček, maximálnu finančnú čiastku k jednotlivej osobe a pokúsim sa zariadiť čo najviac vecí vopred. Čo nepôjde kúpiť online, pre to sa budem musieť vydať do terénu.

Pozor, pokiaľ nakupujete v e-shopoch, skontrolujte si čas dodania. Väčšinou upozorňujú, dokedy je potrebné objednať, aby darček stihol do Štedrého dňa doraziť.

Šikovný Ježiškov zoznam

Pripravili sme pre vás šikovný vianočný zoznam, aby ste na nikoho nezabudli. Stiahnite si ho, vytlačte a potom už hurá pre darčeky – tento rok bez stresu.

Aj patálie s davmi sa určite dajú obísť. Občas si iba stačí privstať alebo obetovať poldeň dovolenky, pretože v tom čase sa väčšina ľudí zdržiava v zamestnaní. Veľmi tiež pomáha, keď ide človek na istotu. Preto do víru mesta nevyrážam s plánom, že „kúpim mame ešte niečo malé pre radosť,“ ale hneď zamierim pre huňaté ponožky do konkrétneho obchodu, kde viem, že ich nájdem. S vytýčeným cieľom sa lepšie vyhnem frustrujúcemu blúdeniu davom, po ktorom bývam zrelá na last minute letenku na Bali.

Tip Tchiba: do e-shopu sme čerstvo pridali veľa tipov na skvelé darčeky. Prezrite si ich. Nájdete tam dokonca aj darčeky pre pánov!

Upratovanie stačí bežné. A vianočného pečiva má aj tak každý dosť

Priznám sa, že toto je kapitola skôr pre niekoho iného. V otázkach generálneho upratovania a pečenia som totiž kapitulovala už pred rokmi a, čuduj sa svete, nestalo sa vôbec nič hrôzostrašné. Návšteva aj tak nespozná, či sú závesy čerstvo vyprané a poličky v špajzy vydrhnuté dobiela. Bežný režim čistoty bohato postačí – a keď je skutočne potrebné niečo extra, posila na upratovanie sa dá objednať pre Bratislavu, Pezinok, Senec a okolie na www.karpatskegazdinky.sk, ale určite aj v ďalších regiónoch nájdete pomocníčky na upratovanie, napríklad na supersused.sk. Bežné upratovanie 3 izbového bytu ale vyjde zhruba na 50 eur, pokiaľ teda chcete niečo ušetriť, musíte skúsiť zohnať pani bez agentúry. Napríklad cez FB skupinu vo vašom meste, možno už aj ste členom takej.

Čo sa týka vianočného pečiva, toho má aj tak každý až po uši. Preto si vždy upečiem len jeden druh, prípadne kúpim kilo medovníčkov u profíka, a na návštevu k príbuzným medzi sviatkami prinesiem radšej fľašu bubliniek, pretože sa im aj tak škatule s koláčikmi kopia v chladničke. Čo som ešte neskúsila, ale mohlo by to byť super, je dohodnúť sa na pečení s kamarátkou, ktorá pečie veľa a rada: za cenu surovín plus pár eur navyše (alebo napríklad protislužbu, napríklad vianočné umytie okien, ak vás to baví viac ako pečenie) by som mohla mať krabicu výborného pečiva bez stresu.

Koľko to stojí?

V zásade ušetríte buď svoj čas a nervy (pri upratovaní a pečení), alebo peniaze (ak nikomu za tieto činnosti nechcete zaplatiť). Je na vás, čo je pre vás výhodnejšie.

Čas

Upratovaním strávite 4 hodiny, 25 ks medovníkov budete piecť hodinku až dve (ingrediencie vás budú stáť okolo 7 eur).

versus
Peniaze

Upratovanie bude stáť okolo 50 eur s agentúrou alebo cca 30 eur bez agentúry (odhadovaná cena). Medovníčky od profíka stoja okolo 0,5 eur/ks, 25 ks teda stojí 12,5 eur. Keby ste platili iba ingrediencie niekomu zo známych, máte to okolo 7 eur .

Politika pod stromček nepatrí

Ani výnimočne hladký priebeh príprav nemusí zaručiť grandiózne finále. Štedrý večer a obidva sviatky vianočné sú zo záhadného dôvodu úplne ideálnym podhubím pre konflikty všetkého druhu. Ťažko povedať, čím to je – možno práve vygradovanou frustráciou z predchádzajúcich týždňov, možno z nudy, možno len tak z princípu. Stavila by som sa, že v každej rodine sa nájde minimálne jedna uštipačná teta alebo jeden mrzutý dedo, ktorí – napríklad aj nevedomky – dokážu sviatočnú náladu zraziť pod úroveň spodného konára vyzdobenej jedličky.

Aj tomu sa dá ale celkom ľahko predísť, prípadne zmierniť príznaky vzniknutých situácií. Keď u nás napríklad začnú babička s dedom riešiť témy, ktoré rodinu názorovo rozdeľujú, stočíme s bratom rozhovor na ich detstvo a mladosť. V tej sekunde je hneď inakšia atmosféra, ako keď sa hašteríme o politike. Vystresovanej mamine pomôžem s upratovaním a zbehnem jej na nákup, aj keď mám pocit, že ten prach na kredenci by v pohode vydržal do ďalších Vianoc a jedlo už z chladničky preteká. Poradiť si so zlými náladami a vrtochmi okolia je občas príšerný oriešok, ale keď sa rozlúskne, je to ako v rozprávke o Popoluške – všetko sa nakoniec na dobré obráti. A o to predsa ide!

Tento rok teda zajačie úmysly odkladám, hecnem sa a pokúsim sa ustáť sviatky s nadhľadom. Kto do toho ide so mnou?

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články