Práve čítate

Spýtala som sa učiteľov, aké darčeky by ich potešili na konci školského roku

12085  
Zdieľať: 

Spýtala som sa učiteľov, aké darčeky by ich potešili na konci školského roku

Vaše spomienky na koniec školského roku budú asi rovnaké ako moje. Učiteľka odovzdáva vysvedčenia, dostáva kvetiny a odkladá ich k ďalším tridsiatim, ktoré v ten deň dostala. Čo myslíte, zmenilo sa za tých 20 rokov niečo? Spýtala som sa učiteľov základnej školy aj ZUŠky a poviem vám, čo si naozaj prajú. Možno budete prekvapení.

13. 6. 2022 4 min. čítania Katarína Ligačová
Spýtala som sa učiteľov, aké darčeky by ich potešili na konci školského roku

Z darovania kytíc učiteľom sa stal taký rituál odovzdávaný z generácie na generáciu. Keď v posledný júnový týždeň stretávam na uliciach učiteľov, ktorí pred očakávanými prázdninami vykračujú zo školy ako chodiace kvetinárstvo, už sa nad tým ani nepozastavím. Každý študent (alebo jeho rodičia) sa chce na konci roku aspoň maličkosťou poďakovať triednemu učiteľovi za uplynulý spoločný rok.

Keď „nič“ znamená „aspoň niečo“

Na otázky okolo darčekov veľa ľudí v mojom okolí odpovedá, že nič nechcú alebo všetko majú. Napadlo mi ale, že práve učitelia to možno myslia vážne, aby rodičov ušetrili nákupov „zbytočností“. Preto som sa niekoľkých z nich spýtala, ako to majú.

Chce teda učiteľ dostávať darčeky? „Nechce. Ale v kútiku duše nakoniec tajne dúfa, že za svoju celoročnú prácu nejakú maličkosť ako poďakovanie dostane,“  hovorí Linda, ktorá učí na základnej škole v malej obci v nitrianskom kraji deti na druhom stupni.

Zvyšok „mojej“ učiteľskej skupiny, ktorú som spovedala, má ale opačný názor. „Nepoznám človeka, ktorého by nepotešil malý darček. Keď ale nie je darovaný s láskou a dajme tomu s vďakou, stráca to zmysel. A vnímavý človek, teda aj učiteľ, to vycíti. Takže keď to má byť len preto, že sa to tak robí, pokojne radšej darček oželiem,“ dodáva ďalšia učiteľka zo základnej školy Jana.

O všímavosti a pozornosti žiakov vo vzťahu k učiteľovi hovorí aj Pavla. Považuje to za prejav vďaky a jeden z dôkazov toho, že ju počas roku nevnímali len ako učiteľku, ktorá rozdáva písomky:

Veľmi rada niečo dostávam, ale nielen od detí a rodičov. Samotnú ma teší dávať darčeky ľuďom, ktorých mám rada a ktorí pre mňa niečo znamenajú. Preto mi robí radosť aj darčeky dostávať, aj keď to neberiem ako samozrejmosť. Zároveň tiež viem, že deti to milujú. Dávajú si záležať. Dostávam napríklad rôzne hrnčeky, ktoré deti vyberajú podľa vecí, ktoré mám rada aj podľa mojich koníčkov – takže toto si nesmierne vážim, že to vnímajú. Je to skutočne milé.

Matej, učiteľ na Základnej umeleckej škole, to berie z pohľadu svojej generácie trošku inak. Stále ale tvrdí, že darček ho poteší, či už ho chcel, alebo nie. „Aj my to obyčajne berieme ako taký zvyk. Myslím si ale, že naša generácia pedagógov si na to už nepotrpí.

Nedarovať učiteľovi (absolútne) nič nechcete


Či už je podľa vás dávanie kvetín alebo čokolád akokoľvek zastaraná tradícia, všetci učitelia sa jednotne zhodli na tom, že nedostať nič vzbudzuje:

  • sklamanie
  • zvedavosť, prečo sa to tak stalo
  • pochybnosti o tom, či svoju prácu robia správne
  • pátranie po tom, či je to tak v škole všeobecne nastavené, alebo je chyba vo mne ako v učiteľovi

Jedlý darček nemusí byť len čokoláda

Tému kvetín sme teda prebrali. Ak ale stále pátrate po niečom inom, čo by ste učiteľovi mohli s deťmi dať, mám pre vás tipy na jedlé darčeky. A že som sa trafila, to mi potvrdili aj dopytovaní učitelia.

jedlý dárek pro učitele

Bochník domáceho chleba: Kto v uplynulých dvoch rokoch nekváskoval, akoby ani nebol. Nezdá sa vám? Ak ste tomu tiež prepadli, upečte jeden vyšperkovaný bochník pre učiteľku. Možno si hovoríte – obyčajný chlieb, čo je na tom? Pravdou je, že domáci je väčšinou chuťovo úplne iný ako kupovaný a bude iný aj medzi všetkými tými čokoládami, čo sa budú vŕšiť na učiteľskom stole.

Med: Neviem, koľko čitateľov nášho blogu má to šťastie starať sa o vlastný úľ. Ak medzi nich patríte, vyhrávate a máte v talóne domáci triumf! My ostatní ale môžeme vybrať pekný pohár od niekoho z okolia alebo z farmárskeho obchodu. A verte, že med sa nielen v škole nikdy nestratí a učiteľom urobí radosť, ktorá navyše bude trvať dlhšie ako z rezanej kvetiny.

Aj učiteľka Pavla nám potvrdila, že jedlé darčeky sú fajn a môžu byť výhrou pre obe strany. Hlavne ak deti učiteľa dobre poznajú a trafia sa mu do chuti. „Vzhľadom k tomu, že deti vedia o mojom pozitívnom vzťahu k jedlu, tak nosia aj takéto darčeky. Nevadí mi to. Raz som počas roku dostala plnú prepravku jabĺčok. Tak som napiekla pre všetky deti štrúdľu. Takže ja by som sa nehnevala ani za domáce vajíčka. Ja pre všetko nájdem využitie a ešte sa rada podelím s druhými.

Jana za témou jedlých darčekov urobila skvelú bodku: „Nekategorizujem darčeky na dobré a zlé. V každom prípade ma ale malá čokoláda poteší viac ako nepoužiteľný gýč.

konec školního roku

A čo by si zo všetkého najviac priali „moji“ učitelia?

Pavla by namiesto rezaných kvetín odporučila izbové, kávu, čaj, knihu alebo výukové materiály. Matej má rád kreatívne darčeky – niečo, čo dieťa samo vyrobilo, pretože naozaj chcelo. Linda zase zdôrazňuje, že podstatné je vnímať učiteľa počas celého školského roku – potom nie je výber darčeku taký náročný.

Ako rodič by som do výberu nezasahovala a nechala by som to na deťoch. Priniesť učiteľovi darček nie je ich povinnosť a zo strany učiteľa to určite nie je kritérium na delenie žiakov na obľúbených a neobľúbených. Keď žiak prinesie nejakú maličkosť a ja vidím úprimnú vďaku, má to pre mňa svoj zmysel. A nemyslím si, že to je vec, ktorá sa dá vnímať len cez darčeky. V každom prípade platí, že kvetinou človek nikdy nič nepokazí,“ uzavrela tému darčekov pre učiteľov Jana.

A vtip na záver: Aké najbizarnejšie darčeky ste dostali? Šampón proti lupinám, kyticu viazanú v štýle ako na pohreb, dva mesiace starú čokoládu a svietiace autíčko.

Urobte radosť sebe alebo blízkym

Urobte radosť sebe alebo blízkym

Prezrite si tchibo.sk a vyberte si maličkosť pre seba alebo pre tých, na ktorých vám záleží.

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články