Práve čítate

Šnúrky už mi nemotajú hlavu: Ako ich šnurujem, aby mi nerobili hanbu, a ako sa o ne starám, aby nestarli

2587  
Zdieľať: 

Šnúrky už mi nemotajú hlavu: Ako ich šnurujem, aby mi nerobili hanbu, a ako sa o ne starám, aby nestarli

Keby som si mala vybrať, aký typ topánok si budem obúvať až do konca života, budú to bez váhania tenisky. Nosím ich všade, kde mi to dress code čo i len trochu dovolí, v lete, v zime, jednoducho stále. A keďže nerada riskujem, že si niekde urobím hanbu šípkou na betón po pristúpení dlhej šnúrky, naučila som sa, ako ich skrátiť nielen strihom, ale aj efektným a efektívnym šnurovaním. A rada sa s vami o svoje tipy podelím.

12. 5. 2022 2 min. čítania Anna Kruchňová
Šnúrky už mi nemotajú hlavu: Ako ich šnurujem, aby mi nerobili hanbu, a ako sa o ne starám, aby nestarli

Netradičné šnurovanie, ktoré pomôže aj s dĺžkou

Pravdupovediac, keď príde k šnurovaniu, držím sa väčšinou klasiky. Nie ale preto, že by ma nebavilo skúšať rôzne pôsobivé hacky z internetu, ale preto, že moje mozgové bunky zo všetkých tých uzlíkov a kľučiek robia kotrmelce.

Aj preto som z netradičných spôsobov, ako šnúrky efektívne aj pôsobivo šnurovať, vybrala dva pomerne jednoduché. Ten prvý bude vyzerať skvelo na členkových teniskách s plochými šnúrkami:

Rozbaliť

Zbaliť

Druhý sa zase hodí skôr pre viazanie okrúhlych šnúrok napríklad v topánkach na šport:

Rozbaliť

Zbaliť

Vedeli ste, že pevnéým konceom šnúrok sú vsunuté do dutiniek, ktorým sa hovorí aj návlečky? Využívajú sa od 19. storočia a v súčasnosti ich najčastejšie stretnete v troch podobách: ako plastové puzdro, dvojitú dierovanú meď, alebo mosadz.

Aké dlhé majú byť šnúrky?

Odkedy som sa úplne náhodou v útrobách internetu dozvedela zdanlivo nedôležitý fakt, že dĺžka šnúrok sa odvíja od počtu očiek na topánkach, je moja peňaženka o poznanie šťastnejšia.

POČET PÁROV OČIEKDĹŽKA ŠNÚROK
469 cm
591 cm
6102 cm
7114 cm
8137 cm
9160 cm
10183 cm

Potrebujem krátiť, ale nemám návlečky!

Netreba zúfať, dá sa to aj bez nich. Ak máte doma kutila, možno u neho v dielni nájdete elektrikársku bužírku. A ak nie, v pohode si vystačíte s obyčajnou kancelárskou izolepou a zapaľovačom. Hodiť sa bude aj meter, ostré nožničky a samozrejme dlhé šnúrky.

  1. Kým začnem skracovať, spočítam si očká na topánke a podľa toho vymeriam ideálnu dĺžku šnúrok. Do tej sa počítajú aj návlečky, ktoré, keďže chcem mať nakoniec obe rovnaké, odstrihnem ako prvé.
  2. Keď mám správne odmerané, skrátim šnúrky o požadovanú dĺžku. Osobne si rada nechám zhruba polcentimetrovú rezervu na každej strane, je to tak jednoducho istejšie.
  3. Lepiacu pásku vyberám úplne obyčajnú, priehľadnú, širokú cca 15 mm. Koniec šnúrky obmotám asi 7 – 8x, uťahujem podobne, akoby bola utiahnutá návlečka, alebo sa riadim šírkou priemerom očiek.
  4. Potom odstrihnem zvyšok lepenky lepiacej pásky a zapaľovačom nahrejem novú návlečkovú časť. Pri tom postupujem naozaj opatrne, aby som lepenku pásku úplne nerozškvarila.
  5. Nakoniec ešte trochu zahrejem koniec návlečky a rovnako postupujem aj na druhej strane. Len dávajte pozor na materiál šnúrok – tento postup platí iba pre syntetické materiály, ktoré na vyššie teploty reagujú inak ako materiály prírodné.

Bývali biele, môžu byť zase! Ako sa o šnúrky starám?

Musím povedať, že pri starostlivosti o šnúrky, ale aj o bežné domáce textílie, sa mi najviac osvedčilo žlčové mydlo. Skvelo odstráni aj zájdené škvrny, ktoré z oblečenia nevytiahnu ani tie najdrahšie pracie prostriedky.

  1. Kým idem biele šnúrky prať, namočím ich pod tečúcou vodou izbovej teploty.
  2. Potom na všetky škvrny aplikujem žlčové mydlo.
  3. Šnúrky nakoniec zviažem dokopy a ak ho mám práve poruke, využijem na pranie šikovné vrecko. To aby sa šnúrky zbytočne nezamotali alebo neskončili tam, kde miznú všetky ľavé ponožky.

Pri farebných šnúrkach postupujem podobne, len si na záver dávam pozor, aby som ich nesušila na priamom slnku, ktoré by mohlo vytiahnuť farbu. A to isté platí aj pre čierne šnúrky. S touto starostlivosťou mi šnúrky vydržia rad mesiacov aj rokov, a nie je to vôbec žiadna veda.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články