Práve čítate

Byť dokonalá nezvládnem. Ale je to v pohode

6114  
Zdieľať: 

Byť dokonalá nezvládnem. Ale je to v pohode

Nechajte ma hádať: chceli by ste mať dokonalú postavu, zarábať veľa peňazí, a zároveň byť skvelou mamou. A zároveň vás chytá pocit, že toho máte v poslednom čase trochu veľa. Kombináciu silnej sebakritiky a vysokých nárokov stretávam čím ďalej, tým častejšie. A tak učím ženy 5 základných a veľmi dôležitých vecí, aby nakoniec samy seba neuhnali.

18. 5. 2018 3 min. čítania Lenka Černá
Byť dokonalá nezvládnem. Ale je to v pohode

Čo stojí za túžbou po dokonalosti?

Paradoxne: znížené sebavedomie.

V mojej praxi sa často stretávam so ženami, ktoré samy sebe nedokážu odpustiť žiadnu chybu a túžia po úplnej dokonalosti. Nepočúva sa to ľahko, ale za tým obyčajne stojí neschopnosť prijať sa taká, aká naozaj som.

Mám pre vás malú úlohu, ktorá určite nie je jednorazová: skúste sa zamyslieť nad tým, prečo sa vám nepáči prijímať svoje chyby bez výčitiek. Úprimne, asi každá z nás v sebe nosí okrem pekných vlastností aj „temnotu“, ktorá sa môže prejaviť hysterickými záchvatmi, neporiadkom alebo občasnou náladovosťou. Stačí si pripomenúť, že bez čiernej by nebola ani biela.

Skúste svoje horšie stránky prijať. Budete sa diviť, ako sa potom naraz budete cítiť oveľa lepšie!

Skvelý trik: spätná väzba od vašich blízkych

Nie je asi žiadna novinka, že naše okolie nás vníma úplne odlišne, než aký vnútorný obraz v sebe nosíme my samotné.

Keď sa zase uvidíte s kamarátkami (alebo si budete napríklad písať či volať), spýtajte sa ich, čo na vás oceňujú a v čom ste pre ne prínosom. A nebude od veci, keď si zvyknete vzájomne si tieto veci hovoriť. Len pozor, zamerajte sa naozaj na seba ako na osobnosti a na to, čo máte a aká ste kedykoľvek a kdekoľvek. Pochvala, že máte peknú kabelku alebo účes, vedie skôr k tomu, že svoje sebavedomie budete stavať na niečom inom ako samy na sebe. Takže pekne osobne: „Si na mňa vždy taká milá, máš skvelý zmysel pre humor alebo robíš najlepšie šaláty na svete.“ :-)

Skúste si aj vy sama napísať na kus papiera, čo na sebe vidíte krásne a v čom ste už v živote uspeli. Uvidíte, koľko toho bude!

Môj osvedčený tip, ako si vždy zachovať nadhľad

Niekedy sa môžeme dostať do situácie, ktorá nás emočne pohltí natoľko, že stratíme nadhľad a ženskú ľahkosť. Emócie nami dokážu lomcovať veľmi intenzívne, a niekedy aj vyslovíme niečo, čo neskôr ľutujeme.

Môžete využiť moju koučingovú techniku, ktorej hovorím „emočný posed“.

Ako na „emočný posed“

Predstavte si, že sedíte na posede, a pozorujete sama seba v danej situácii. Ako ju vnímate teraz, keď nie ste jej súčasťou? Nechceli by ste ju naraz riešiť inak, alebo by ste pri tom prežívali oveľa menšie emócie?

Sila pomoci

Nejedna žena sa točí v začarovanom kruhu: chcem byť dokonalá – všetko musím zvládnuť sama – kvôli tomu som strhaná, nevyspatá a podráždená – vôbec sa mi nedarí byť taká, aká chcem („dokonalá“).

Nepoviem vám asi nič nové, ale nič iné naozaj nefunguje: skúste z toho kruhu vystúpiť. Požiadajte svojho partnera, rodinu alebo kamarátov o pomoc. Uvidíte, ako sa vám uľaví.

Tá najlepšia vec, čo pre seba môžete urobiť…

Využite to, že medzi našou fyzickou kondíciou a náladou je veľmi silný vzťah. Keď v našom tele koluje energia, cítime sa ohybné aj spevnené, celkom prirodzene lepšie zvládame niektoré životné situácie a dokážeme sa oveľa viac smiať.

Na čo by ste určite mali dbať, je ohybnosť vašej chrbtice a správne držanie tela. Práve okolo chrbtice máme veľa nervových zakončení, ktoré zásadne ovplyvňujú našu náladu aj celkovú fyzickú kondíciu. Doprajte si teda pravidelnú jogu alebo iné preťahovacie cvičenie, oddýchnite si sama so sebou a len voľne dýchajte.

Cítite, ako je vám lepšie? :-)

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články