Práve čítate

Desiate pre múdre hlavičky od Margit Slimákovej

2679  
Zdieľať: 

Desiate pre múdre hlavičky od Margit Slimákovej

Blíži sa koniec prázdnin a začiatok školského roka, čo u väčšiny detí vyvolá prinajmenšom zamračenú tvár. Skúsme svojim ratolestiam sedenie v laviciach spríjemniť správnou desiatou. Ale pozor, nejde o akúkoľvek desiatu. Zatiaľ čo niektoré potraviny alebo ich kombinácie môžu školákov spomaľovať a uspávať, iné im dodajú potrebnú energiu, zlepšia náladu a povzbudia mozog k činnosti.

19. 9. 2017 4 min. čítania Šárka Adámková
Desiate pre múdre hlavičky od Margit Slimákovej

Dopoludňajšia desiata by mala pozostávať z čerstvých základných potravín a obsahovať sacharidy, bielkoviny aj tuky a vždy aj kúsok zeleniny. Veľkosť porcie závisí od veku dieťaťa a od toho, koľko pohybu cez deň má. Či dieťa zje všetko, ovplyvniť síce nemôžeme, ale čo bude mať v desiatovej krabičke, je len na nás. Zo všetkého najviac odporúčam rodičom vlastnoručne pripravené desiate. Je to takmer určite najlacnejší a najčerstvejší variant.

Navyše týmto postupom rodičia deťom ukazujú, ako si vyrobiť vlastné jedlo a ako aktívne pristupovať k svojmu zdraviu. „Okrem toho je to tiež šetrnejší spôsob voči prírode, desiate totiž možno zabaliť do látkových obrúskov a pohárikov alebo iných obalov na opakované použitie,“ vysvetľuje pre Tchiboblog.sk Margit Slimáková, špecialistka na zdravotnú prevenciu a výživu.

Poďme si teda najskôr predstaviť zázračné suroviny. Keď ich správne skombinujeme a pridáme aj kúsok rodičovskej lásky, môžeme od detí očakávať v škole zázraky.

3W2B3543

Avokádo

Fenomén medzi ovocím. Obsahuje vitamíny B, C, K a E, kyselinu listovú, nenasýtené mastné kyseliny a tiež glutatión, silný antioxidant, ktorý chráni imunitný systém. Vďaka tomuto koktailu a najmä vďaka cenným zdravým tukom je avokádo ideálnou „potravou“ pre mozog. Účinné látky pomáhajú deťom pri sústredení a zlepšujú ich vnímanie.

TIP: Jednu celozrnnú žemľu rozkrojte napoly, potrite Lučinou, pridajte na plátky nakrájanú polovicu avokáda a doplňte niekoľkými zrniečkami granátového jablka. Pridajte jablko a zopár hrozienok a desiata je hotová.

Losos

Obsahuje zo všetkých rýb najviac omega-3 nenasýtených mastných kyselín, ktoré si náš organizmus nedokáže sám vyrobiť, preto je nutné dodávať ich zvonku. Omega-3 kyseliny majú zásadný vplyv na vývoj a fungovanie mozgu, zlepšujú pamäť a dokonca pomáhajú pri depresii.

TIP: Čerstvú bagetu rozkrojte napoly, potrite dijonskou horčicou, obložte údeným lososom, pokrájanou šalátovou uhorkou a posypte čerstvým kôprom alebo žeruchou.

3W2B3569

Vlašské ořechy

Majú zo všetkých orechov najvyšší obsah nenasýtených mastných kyselín, bohaté sú najmä na už vyššie spomínané omega-3 mastné kyseliny, ďalej obsahujú zinok, meď, horčík a kyselinu listovú. Polovica orecha vyzerá ako mozog a mozgu aj veľmi prospieva. Orechy upokojujú a dodávajú duševnú energiu.

TIP: Pripravte deťom domácu ovsenú kašu (s mliekom, rastlinným nápojom alebo vodou) s nakrájanými sušenými slivkami, škoricou, konopnými semienkami a orechmi. Môžete ju urobiť deň vopred a potom ju ráno vychladenú naplniť do vymytých pohárov od jogurtov. Fantázii sa pritom medze nekladú. Do kaše sa hodia aj hrušky, jabĺčka, plátky mandlí alebo trocha pravého kakaa.

Banány

Majú veľa vlákniny a sacharidov a dodávajú tak okamžitú energiu. Vďaka obsahu draslíka pomáhajú pri učení a celkovo zlepšujú duševné schopnosti. Okrem toho pôsobia upokojujúco a zlepšujú náladu.

TIP: Keďže banány majú vyšší glykemický index, je vhodné ich kombinovať s bielkovinami, ideálne s bielym jogurtom. Pripravte školákovi desiatu pozostávajúcu z jogurtu, banánu a lyžice pohánkových vločiek.

Vajíčka

Zásobáreň aminokyselín, antioxidantov a železa dieťa nadlho zasýti a dodá mu potrebné bielkoviny, cenné vitamíny A, D a E, železo, draslík, fosfor a zinok. Jednou z významných látok je aj cholín, látka dôležitá pre vývoj mozgu a prenášač nervových vzruchov do mozgu.

TIP: Z varených vajec, kvalitnej horčice a trochy domácej majonézy alebo Lučiny urobte nátierku a natrite ju na kváskový chlieb. Obložte reďkovkami a zabaľte ako desiatu.

Deťom ďalej prospievajú všetky možné doma pripravené nedosladzované kaše (z pohánkových, jačmenných a iných vločiek) s čerstvým alebo sušeným ovocím, ktoré na desiatu „zabalíme“ do pohárov so skrutkovacím uzáverom, nasledujú  zeleninové a cestovinové šaláty, domáce nátierky s kvalitným kváskovým pečivom a samozrejme ovocie a zelenina, ktorá by mala byť súčasťou každého jedla.

TIP: Potrebujete ďalšiu inšpiráciu na detské školské desiate? Skúste domáce nátierky, ktoré si deti zamilujú. Majú deti radšej sladké? Pripravte im skvelú desiatu v podobe domácich palaciniek alebo domácich müsli tyčiniek.

3W2B3556Čo a prečo nedávať deťom do školy?

Sladkosti

Sušienky, mliečne čokolády, šišky a ďalšie sladkosti deťom neposkytnú žiadne živiny, hladina cukru v krvi po týchto pochúťkach rýchlo stúpne, ale aj rýchlo klesne, a toto kolísanie má negatívny vplyv na celý organizmus dieťaťa. Jednou z okamžite viditeľných reakcií je rýchla únava a hlad, čo učeniu príliš neprospieva.

Priemyselne upravené potraviny

Tie by školáci nemali konzumovať vôbec, nielen na desiate. Polotovary sú rýchlym východiskom pre dospelých v čase núdze, vo výžive detí však nemajú čo hľadať. Deti by mali konzumovať iba prirodzené, čo najmenej alebo vôbec žiadne priemyselne upravené potraviny.

Niektoré deti však práve také jedlá preferujú a napríklad pred mrkvou takmer utekajú. Čo s tým? „Odmietanie zdravého jedla je pochopiteľné u detí, ktoré na raňajky poznali iba šišky, presladené cereálie alebo müsli tyčinky. Rovnako tak u detí, ktoré bežne nejedia zeleninu či kváskové pečivo. Chce to len čas, trpezlivosť a byť skvelým príkladom,“ radí Margit na záver. Predovšetkým posledná veta platí nielen pre desiate, ale stravovanie všeobecne.

3W2B3555

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články