Práve čítate

Vyrobte si doma antibakteriálny gél na ruky za niekoľko minút

4367  
Zdieľať: 

Vyrobte si doma antibakteriálny gél na ruky za niekoľko minút

Vyrobiť si doma antibakteriálny gél nie je vôbec ťažké. Najviac ma na tom baví, že si pomocou prírodných olejov môžem pridať takú vôňu, ktorá mi je najpríjemnejšia. Tu je môj návod.

16. 10. 2020 3 min. čítania Zuzana Holmanová
Vyrobte si doma antibakteriálny gél na ruky za niekoľko minút

Nosiť si v kabelke či batohu nejaký ten antibakteriálny gél sa vždy hodí. V súčasnosti ešte viac ako obvykle, aj keď kedysi sme si ich kupovali predovšetkým v klasických chrípkových sezónach, alebo ako nevyhnutnú výbavu na cestovanie. Vo všetkých týchto situáciách je ešte viac ako inokedy potrebné dbať na pravidelnú hygienu, aby si na nás nejaká tá choroba hneď nesadla. A jednoducho – nie vždy máme poruke umývadlo s vodou a mydlom. Zistila som, že si vyrobiť doma antibakteriálny gél nie je vôbec ťažké, takže sa s vami teraz podelím o návod.

Keď je antibakteriálny, zaberá aj na vírusy?

Možno som trochu detailista, ale dovolím si hneď na úvod takú menšiu osvetu, aby ste vedeli, ako antibakteriálny gél presne funguje.

Ak hovoríme o produkte, ktorý obsahuje aspoň 60 – 70 % denaturovaného alkoholu, správne by sa mal volať „dezinfekčný gél“.

Okrem baktérií (ako sa dá usúdiť už z názvu) totiž spoľahlivo likviduje aj vírusy a ďalšie patogény, a to až na 99,9 %. Produkt, ktorý by sme označili ako „antibakteriálny gél“ by alkoholu obsahoval oveľa menej (bolo by v ňom o to viac vody) a bol by účinný iba na baktérie a niektoré druhy vírusov.

Ako často gél používať?

Pri použití gélu určite nezabúdajte na to, že jeho účinok pretrváva iba nejakých 15 minút, potom je treba použiť ho znova, napríklad, keď sa chystáte niečo konzumovať. Určite ale nie je vhodné si počas celého dňa každých 15 minút ruky dezinfikovať stále dokola – narušili by ste si tým prirodzenú mikroflóru rúk a pokožku zbytočne vysúšali.

Čo na antibakteriálny gél  (na 100 ml)?

  • 65 ml vysokopercentného alkoholu (kúpila som v lekárni, ale dá sa použiť aj potravinársky lieh alebo napríklad Alpa, ktorú majú azda v každej drogérii)
  • 15 ml rastlinného glycerínu (spolu s Aloe sa postará o regeneráciu a hydratáciu pokožky)
  • 10 ml šťavy z Aloe vera (nezamieňať s Aloe vera gélom)
  • 5 gramov urey alebo močoviny (pokožku zvláčňuje, zjemňuje a zanecháva ju hladkú)
  • 0,7 g xantánovej gumy (tá pomôže gél zahustiť)
  • 1 kvapka vitamínu E (je to antioxidant, takže pokožku chráni pred voľnými radikálmi, aj predčasným starnutím)
  • 10 – 15 kvapiek éterického oleja, ktorý má antibakteriálny účinok (vhodné kombinácie vám prezradím neskôr)
  • Štipka prírodného farbiva (vďaka tomu som gélu dodala veselú farbu, vhodná je napríklad mica, čiže sľuda)
  • 100 ml plastová fľaštička s dávkovačom alebo odklápacím uzáverom (do tej som hotový gél naliala)

Pozor na vysušené ruky

Vďaka vysokému podielu alkoholu má antibakteriálny gél tendenciu vysušovať pokožku na rukách, takže nie je od veci ju pravidelne ošetrovať nejakým krémom. Vaše rúčky tak zostanú krásne hebké a vláčne.

Ako antibakteriálny gél vyrobiť?

Prvým krokom, bez ktorého sa do výroby nikdy nepúšťam, je dezinfekcia pracovnej plochy, pomôcok a nádoby na hotový produkt. Na to používam rozprašovač, v ktorom mám naliaty vysokopercentný lieh (pokojne ten, ktorý potom pridávam aj do gélu).

  1. Zoberiem si nerezovú mištičku, pridám do nej glycerín spolu s xantánovou gumou a dôkladne ich rozmiešam, aby v zmesi nezostali žiadne hrčky.adiy antibakteriální gel
  2. V tomto kroku je tiež čas na pridanie farby. Keď chcem antibakteriálny gél zafarbiť, dám si do druhej misky Aloe vera šťavu a v nej farbu rozmiešam. Nechám zatiaľ bokom.adiy antibakteriální gel
  3. Do ďalšej (teda tretej) mištičky roztlačím ureu (dá sa to napríklad v mažiari) a zmiešam ju v miske a alkoholom. Potom pridám zafarbenú Aloe vera šťavu a glycerín s rozmiešaným xantánom.adiy antibakteriální gel
  4. Úplne na záver je treba všetko dôkladne premiešať, aby sa suroviny spojili. Ja osobne používam malý mixér (kapučínovač, šľahač na mliečnu penu – za studena).
  5. Hotový antibakteriálny gél potom už len nalejem do fľaštičky (ide to s pomocou lievika), pridám éterické oleje a zaviečkujem.

Keď je gél veľmi tekutý


Ak sa vám bude antibakteriálny gél zdať málo hustý, môžete nabudúce pridať viac xantánovej gumy (napr. 1 gram). Ak vám naopak bude pripadať príliš hustý, tak xantán uberte (dajte napríklad len 0, 5 gramu).

Aké používam éterické oleje?

Z éterických olejov sa mi osvedčili napríklad tieto kombinácie. Príjemne voňajú, a hlavne pôsobia antibakteriálne.

  • tea tree, šalvia, citrón (v pomere 4:3:8 kvapiek)
  • klinček, šalvia, levanduľa (3:5:7)
  • tea tree, škorica, levanduľa (6:3:6)
  • tea tree, levanduľa, litsea cubeba (5:5:5)
  • eukalyptus, tea tree, citrón (6:4:6)
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články