Práve čítate

Esenciálne oleje? Krásne voňajú a dokážu ovplyvňovať zdravie

3042  
Zdieľať: 

Esenciálne oleje? Krásne voňajú a dokážu ovplyvňovať zdravie

Keď zatvoríte oči a zasnívate sa, ako bude voňať váš vysnívaný domov? Ako vanilka, ruže alebo badián? A ako na vás jednotlivé oleje budú pôsobiť?

25. 3. 2020 4 min. čítania Anna Březinová
Esenciálne oleje? Krásne voňajú a dokážu ovplyvňovať zdravie

Čuch je podľa mňa veľmi podceňovaný zmysel – pritom nás vôňa dokáže hodiť do pohody, alebo tiež úplne ochromiť. Začala som skusmo do svojho každodenného života zaraďovať rôzne esenciálne oleje. Výsledky ma veľmi milo prekvapili.

Experimentujem s vôňami aj koncentráciami, ale musím priznať, že mám radšej len nádych vône v pozadí ako extrémne prevoňaný priestor, takže kvapiek dávam naozaj len pár.

Každý olej a jeho účinky pozorujem vždy aspoň sedem dní, aj preto, aby som vedela, či ma po pár dňoch nezačne jeho vôňa rozptyľovať.

Na konci článku nájdete pár tipov, ako konkrétne oleje používam

Aké olejčeky mi teda za ostatných pár týždňov prešli rukami?

Borovica

Milujem les. V mestskom byte mi jeho vôňa chýba a borovicový esenciálny olej tak bol skvelou alternatívou, ako si to neodolateľné kúzlo priniesť domov. Mala by byť ideálna pre lenivé rána, pretože údajne povzbudzuje, ja som ale žiadne nabudzujúce účinky nezaznamenala (na mieste je ale otázka, či je to borovicou, alebo kontinuálnym spánkovým deficitom rodiča na rodičovskej). V každom prípade ma skôr naladila do príjemnej nálady a musím povedať, že som mala aj väčšiu chuť chodiť von, nech už bolo akékoľvek počasie. Tento olejček si najčastejšie dávam do aromalampy a používam ho v množstve asi 5 kvapiek.

Eukalyptus

Spolu s jedľovým je pre mňa číslo jedna v zime, pri nádche (ktorú má moja malá dcéra v rôznej intenzite v podstate v jednom kuse) a nachladnutí. Stačí ho nakvapkať do aromadifuzéra a nechať bežať nejaký čas napríklad pred spaním – bolo vidieť, že ju v noci plný nos tak nehnevá a nebudí sa. Prípadne ho môžete zmiešať s filtrovanou vodou v rozprašovači a rozptýliť do priestoru spálne (tu ale podľa mňa účinok rýchlejšie vymizne, po 15 minútach akoby sa nestalo). Zmiešam 5 kvapiek eukalyptového a 5 jedľového oleja do už spomínaného aromadifuzéra.

Levanduľa

Táto nenápadná fialová rastlinka je určite jedným z najväčších ašpirantov na love-hate relationship medzi vôňami (údajne je to jeden z najpoužívanejších olejov na svete). Jedni ju milujú a druhí by si ju nevybrali ani ako čistič na záchod. Ja sa po pôrode prikláňam skôr k tým druhým, takže sa priznám, že tento esenciálny olej sa u nás veľmi dlho neohrial. Aj keď by mal pomáhať pri bolestiach hlavy, mne ich skôr vždy privodil. Skúšala som ho ako do difuzéra, tak aj do kúpeľa a za mňa teda nie-e.

Pomaranč

Leto, slnko, pohoda! Takto pre mňa voňajú pomaranče, hlavne keď ich skombinujem napríklad s malým množstvom borovice a vanilky. Ale aj samotný je skvelý – osviežujúci, super do kúpeľa (dávam si cca 5 až 7 kvapiek). Pre mňa asi najlepší povzbudzovač a „náladozdvíhač“ po náročnejšom dni. Ako iné citrusové alternatívy si môžete vybrať napríklad citrón (pre mňa je ale až príliš štipľavý), grapefruit alebo mandarínku.

Škorica

V kombinácii napríklad s klinčekom typická vianočná vôňa, ale priznám sa, že po Vianociach mi už ako voňavý podklad v byte nesedí. Počas Adventu ju ale zaradím naspäť do top výberu – je veľmi ťažká a hrejivá, naozaj zimná, do difuzéra stačia bohato 4 kvapky. Pozor, nie je vhodná pre tehotné ani na masáže! Môže totiž dráždiť pokožku.

Verbena

Táto pôvodom juhoamerická rastlinka, s nie úplne pekným slovenským menom železník, je pre mňa objavom roku. Používam ju pri svojich večerných pracovných a študijných seansách a na sústredenie a podporu efektivity funguje prosto „wow“. Skoro lepšia ako hektolitre jazmínového čaju, takže som pod jej vplyvom zvládla ťukať do počítača ešte kolem polnoci (a to inokedy väčšinou o deviatej večer zaspávam v kresle). Do aromalampy som si dávala 6 kvapiek a voilá! Produktívny večer je tu.

Vyberajte nielen podľa vône


Kvalita olejov sa môže veľmi líšiť. Niektoré lacnejšie olejčeky vydržia voňať len krátko, alebo ich musíte použiť naozaj veľké množstvo, aby ste si ich mohli poriadne užiť. Oproti tomu kvalitnejšie oleje často voňajú tak intenzívne, že stačí len pár kvapiek a prevoňajú skoro celý dom. Tiež je dobré mrknúť sa na zloženie, pretože nikto z nás nechce dýchať zbytočne pridanú chémiu.

Ako esenciálne oleje používať?

Spôsobov je určite veľa. Ja som začínala už dávno ako mnohí z nás s obyčajnou aromalampou – dole čajová sviečka a hore voda a cca 5 kvapiek oleja. V zime môžete dať misku s vodou a olejčekom odparovať napríklad na radiátor a bude to fungovať veľmi podobne.

  • Pridajte niekoľko kvapiek do difuzéra. Vôňa sa bude uvoľňovať postupne. (Keďže každý difuzér má iný objem vody a každý olejček je inak silný, bude lepšie, keď si ideálny pomer postupne nájdete sami. Začnite s pár kvapkami a postupne deň za dňom pridávajte.)
  • Obdobne môžete využiť aj odparovač na kúrenie.
  • Rozmiešajte olej s vodou v rozprašovači. Byt prevoniate okamžite a intenzívne, ale vôňa vyprchá skôr ako pri postupnom odparovaní. (K pomeru vôňa/voda platí to isté čo pri difuzéri.)
  • Nakvapkajte olejček do aromalampy a zapáľte pod ním sviečku. To je môj obľúbený spôsob – príjemná vôňa sa ešte spája so svetlom sviečky a to je, ako všetci vieme, ukľudňujúce samo o sebe. V poslednom čase sa na časté použitie viac odporúčajú sviečky z pravého vosku, ale výber je samozrejme na vás. :-)
  • Rozmiešajte olejček s vodou a nakvapkajte do úzkej nádobky s tyčinkami z lipového dreva. Môžete tak oživiť aj vôňu z aromatickej sady, ktorá už vyprchala.

Esenciálne oleje môžete smelo použiť aj do kúpeľa – ja rozmiešam pár kvapiek v mlieku a pridám do teplej vane. Niekto používa aj med alebo smotanu. Užiť si voňavý kúpeľ je vážne takto jednoduché. Prípadne ich môžete pridať do domácich kúpeľových bômb.

Na masáž nikdy nepoužívajte čisté esenciálne oleje,vždy je potrebné ich zmiešať s olejom rastlinného pôvodu (napríklad slnečnicovým). Masírovať môžete aj bábätká a deti, tam ale dajte pozor na koncentráciu, mala by byť oveľa nižšia ako pre vás.

Olej ako afrodiziakum

Hľadáte tip na afrodiziakálne esenciálne oleje pre vášnivé večery? Napríklad céder, neroli alebo ylang ylang. ;-)

A aké oleje vyskúšate vy?

Doplnky pre príjemnú atmosféru

Doplnky pre príjemnú atmosféru

Zútulnite si domov drobnými detailmi.

Do e-shopu

 

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články