Práve čítate

Vyrobte si sprchové bomby a užite si domáci voňavý relax

1619  
Zdieľať: 

Vyrobte si sprchové bomby a užite si domáci voňavý relax

Návod na sprchové bomby, vďaka ktorým si vychutnáte príjemnú aromaterapiu, ktorá uvoľní upchatý nos a upokojí aj myseľ pred spaním. Relax pre všetkých! Či už máte doma vaňu, alebo sprchovací kút.

16. 4. 2021 4 min. čítania Romana Böhmová
Vyrobte si sprchové bomby a užite si domáci voňavý relax

Určite poznáte kúpeľové bomby do vane. V posledných rokoch sa s nimi roztrhlo vrece a tešia sa obľube nielen u detí, ale sú skvelým doplnkom pri relaxácii v horúcej vani aj pre nás, dospelých. Ak patríte k tým, ktorí o uvoľňujúcom kúpeli môžu len snívať, pretože doma máte namiesto vane sprchovací kút, mám pre vás niečo, čo vám urobí radosť. Sprchové bomby! Nedávno som na ne narazila na internete a hneď som si ich musela skúsiť vyrobiť aj ja.

Aký je rozdiel medzi bombou do vane a bombou do sprchy?

Samozrejme, ten najzásadnejší rozdiel je v tom, že vo vani si bombu rozpustíte do vody, v ktorej sa potom kúpete, kým v sprche sa bomba rozpúšťa pod vašimi nohami.

Ale na čo to je teda dobré? Bomba do vane máva zložky, ktoré sa napríklad starajú o našu pokožku. Variant do sprchy sa stará hlavne o náš nos, psychickú pohodu a môže nám ako aromaterapia pomôcť aj s niektorými zdravotnými záležitosťami.

Funkcia a vôňa podľa výberu olejčekov

Kým sa pustíte do výroby, vyberte si esenciálne oleje. Môžete si jednoducho vybrať také, ktoré vám sympaticky voňajú, alebo si vyrobte sprchové tablety, ktoré s pomocou olejčekov získajú aj iné benefity, ako len príjemnú arómu. Určite ale odporúčam olejčeky s naozaj prírodným zložením.

sprchové bomby

Mám pre vás pár tipov. Ak si chcete pripraviť sprchovú tabletu, ktorá vám pomôže pri prechladnutí a uvoľní dýchacie cesty, použite eukalyptus, ak zase chcete upokojiť svoju myseľ aj telo, použite levanduľu – ideálne pred spaním.

Keď ma bolí hlava, pomáha mi mätový olejček alebo jeho kombinácia s rozmarínovým a harmančekovým. Keď hľadám niečo naozaj osviežujúce, najradšej mám kombináciu mäty a limetky. Vyskúšajte! Určite vás dostane.

Návod na výrobu sprchových bômb

Mám pre vás jednoduchý návod na prípravu. Naozaj sa ničoho nebojte, zaberie to len pár minút, budete potrebovať len pár vecí a trpezlivosť do druhého dňa.

Budete potrebovať:

 

  • 60 g jedlej sódy
  • 30 g morskej soli
  • 1 vrchovatú polievkovú lyžicu kukuričného škrobu
  • esenciálne oleje (napríklad eukalyptus, citrón, levanduľa)
  • vodu v rozprašovači

Postup:

  1. V miske si zmiešajte jedlú sódu, morskú soľ a škrob.
  2. Podľa toho, akú tabletu si chcete pripraviť, pripravte esenciálne oleje, budete potrebovať 15 – 20 kvapiek.
  3. Nakoniec zmes niekoľkokrát postriekajte rozprašovačom. Začnite naozaj pomaly a zmes vždy premiešajte. Nemala by byť ani suchá, ani tekutá. Správna konzistencia je taká, že keď ju stlačíte v dlani, mala by vám držať tvar a nemala by sa rozsypať.
  4. V tejto chvíli už môžete zmes naplniť do vami vybranej formičky – napríklad zásobníka na ľad. Tablety nechajte 24 hodín stuhnúť a potom už si môžete užiť sprchu.


Sprchové aj kúpeľové bomby je potrebné skladovať na suchom mieste. Potom vám vydržia aj niekoľko mesiacov. Ak by sa vám po čase zdalo, že bomba trochu stratila na vôni, môžete ju pred použitím pokvapkať esenciálnym olejom a tým ju oživiť. Keď dávam bomby napríklad niekomu ako darček, nechám ich naozaj dobre vyschnúť a potom ich zatvorím do pohára na zaváranie.

Čím zdobím sprchové tablety?

Veľmi často do sprchových tabliet nič nepridávam. Robím to väčšinou len v prípade, že ich dávam niekomu ako darček.

Na rozdiel od kúpeľových bômb ozdobné súčasti v tomto prípade neplnia skoro žiadnu inú funkciu, ako pekný vzhľad. Ak ich napriek tomu chcete ozdobiť, môžete použiť napríklad drobné sušené kvietky (napríklad levanduľu), usušenú citrusovú kôru, nadrobno nasekaný eukalyptus alebo najrôznejšie bylinky. Buďte ale opatrní, nikto si nechce upchať odpad. :-)

Ak chcete bomby zafarbiť, môžete použiť napríklad maličké množstvo potravinových farieb. Osobne ale rada nechávam sprchové tablety bez farbenia.

Kúpeľové bomby pre tých z vás, čo majú doma vaňu

Ešte tu mám návod pre tých šťastlivcov, ktorí majú doma vaňu a okrem arómy si radi užijú práve šumivý kúpeľ. Z uvedeného množstva surovín som pripravila 4 sprchové bomby.

Ak nemáte doma okrúhle formy priamo na sprchové bomby, využite to, čo máte doma. Či už to budú formičky na ľad, obaly od čokoládových vajíčok alebo vnútorná plastová časť z bonboniéry, verím tomu, že doma niečo nájdete.

Farby môžete rôzne kombinovať. Pokojne si najskôr pripravte len bielu farbu a doplňte sušenou levanduľou alebo sušenými kvetmi. Určite ale vyskúšajte aj farebné prevedenie. Navyše môžete nakombinovať napríklad aj dve farby na jednu bombu. Fantázii sa v tomto prípade naozaj medze nekladú.

Základ:

  • 40 g jedlej sódy
  • 20 g kyseliny citrónovej
  • 30 g kukuričného škrobu
  • 15 g morskej soli (môže byť aj kúpeľová)
  • 2 lyžice oleja (napr. olivový alebo kokosový)
  • 1 lyžica vody

Voliteľné:

  • niekoľko kvapiek arganového oleja
  • prírodné alebo potravinárske farby na zafarbenie
  • esenciálny olej (napr. citrónový)
  • sušené kvety nebo bylinky

sprchové bomby

Postup:

  1. V jednej miske si zmiešajte suché ingrediencie – jedlú sódu, kyselinu citrónovú, kukuričný škrob a soľ.
  2. Do druhej misky si dajte olej, ja som použila kokosový olej, do ktorého som pridala niekoľko kvapiek citrónového esenciálneho oleja a niekoľko kvapiek arganového oleja.
  3. Na dno formičiek som si dala buď sušený rozmarín alebo sušené kvety.
  4. Do suchej zmesi som naliala olej a dôkladne premiešala. Nakoniec som pridala lyžicu vody (úplne ideálne je použiť na to rozprašovač). Zmes vám začne trošku peniť, ale nemusíte sa ničoho báť.
  5. Všetko premiešajte a natlačte do formičiek. Ak chcete mať sprchové kúpeľové bomby farebné, použite prírodné farbivo, prípadne farebnú kúpeľovú soľ.
  6. Natlačené formičky nechajte minimálne 24 hodín vyschnúť. Po niekoľkých hodinách sa môžete na formičky pozrieť a ak sa ich objem trošku zväčšil, môžete ho znovu do formičiek zatlačiť.

Niekoľko tipov pre ešte lepší efekt

  • levanduľu, sušené kvety či bylinky dajte vždy na dno formy a až potom vložte náplň
  • kúpeľové bomby skladujte na suchom mieste
  • zamyslite sa nad tým, aké kombinácie sa k sebe hodia alebo pre akú náladu chcete bombu vytvoriť – napríklad na pokojný spánok je skvelá levanduľa, keď sa necítite úplne fit a máte pocit, že na vás ide nádcha, je úžasný eukalyptus,
    ak používate do bômb bylinky, použite ich vždy v usušenom stave
  • ak sa vám nechce svoje výrobky farbiť, ale pritom ich chcete mať farebné, použite pri výrobe farebnú kúpeľovú soľ, ktorá bude v kombinácii s bielou úžasná

A teraz už si stačí len si napustiť vaňu alebo skočiť do sprchy a vychutnať si ten úžasný pocit. Verte mi, že je to ten najlepší odpočinok a uvoľnenie po náročnom dni.

Prečítajte si tiež: Návody na kúpeľové bomby voňajúce exotikou

Všetko do vašej kúpeľne

Všetko do vašej kúpeľne

Vyberte si praktické úložné boxy aj mäkučké uteráky na Tchibo.sk

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články