Práve čítate

Upleťte si „rýchlošál“. Bez ihlíc

5462  
Zdieľať: 

Upleťte si „rýchlošál“. Bez ihlíc

Vždy som tvrdila, že najlepšie DIY je to, čo trvá maximálne hodinku. Tieto rýchlovky jednoducho zahrejú pri srdci. A tento superrýchly šál aj na krku. Navyše naň nepotrebujete vôbec nič iné, ako len klbko poriadne silnej vlny a svoje vlastné ruky.

11. 2. 2020 2 min. čítania Eva Došková
Upleťte si „rýchlošál“. Bez ihlíc

Šál totiž nebudeme pliesť na ihliciach, ale priamo na rukách. Vďaka tomu je krásne vzdušný, pružný a má skutočne originálny vzor. Pretože je pletený navoľno, hodí sa skôr do teplôt nad nulou. Ako veľmi, to záleží na vás – ja ho nosím aj okolo nuly, väčšina ľudí po ňom siahne až pri typicky jarnom/jesennom počasí. ;-)

Ja som plietla z „teplákoviny“, takže mám šál ľahší a jarnejší. Ak zvolíte hrubú vlnu (alebo spojíte pramene z niekoľkých klbiek; pliesť budete akoby šlo o jeden), bude, samozrejme, trochu teplejší, ale stále má celkom veľké oká, na to nezabudnite. :-)

V popise krokov je pre lepšie pochopenie prameň iba jeden, na modelke je potom šál upletený z dvoch prameňov.

Výsledný šál | Foto: Tchibo Blog

Ako na jednoduchý šál?

  1. Odmotáme si z klbka asi meter a pol voľného prameňa. V tejto dĺžke urobíme kĺzavú slučku – prameň si obmotajte okolo dlane a na zadnej hrane ruky pod vlnu urobte slučku. Slučku zatiahnite, zvlečte z ruky a voilá, máte prvé oko.
  2. Oko si navlečte za zápästie pravej ruky a ideme nahadzovať ďalšie. Máme teraz dva pramene – jeden je voľný a druhý ide z vášho klbka. Prameň z klbka obmotajte okolo ľavého palca, voľný prameň okolo ukazováka. Naberáte akoby také véčko.

Šála pletená bez jehlic | Foto: Eva Došková pro Tchibo Blog

  1. Vlnu z palca podvlečieme pod vlnu na ukazováku. Tým vytvoríme ďalšiu slučku. Stiahneme, navlečieme opäť na pravé zápästie a dotiahneme. Týmto spôsobom nahodíme osem očiek.
Šála pletená bez jehlic | Foto: Eva Došková pro Tchibo Blog
  1. A môžeme ísť na pletenie! Voľný prameň bude odteraz už úplne voľný a pracujeme iba s prameňom, ktorý vedie z nášho klbka. Ten si obmotáme okolo dlane ruky, na ktorej máme očká.
  2. Vezmeme prvé očko zo zápästia, a zatiaľ čo v dlani držíme vlnu, pretiahneme cez ňu očko. Tak sa nám vytvorí nová slučka, ktorú navlečieme na zápästie druhej ruky a poriadne dotiahneme. Pri prvom očku ide doťahovanie vždy troška horšie, pomôžte si pokojne prstami, ktorými „uzol” pritiahnete bližšie k zápästiu. Každé očko pevne dotiahnite.
  3. Rovnakým spôsobom – cez vlnu v dlani – upletieme na druhú ruku všetky očká druhého radu. A to je celá veda!
Šála pletená bez jehlic | Foto: Eva Došková pro Tchibo Blog
  1. Ďalej pokračujeme úplne rovnako. V ruke, na ktorej máme navlečené očká, držíme vlnu a pomocou preťahovania tvoríme nové slučky, ktoré navliekame na opačnú ruku. Po chvíľke to už ide úplne samo.
  2. Hneď ako máme šál požadovanej dĺžky – a že to ide veľmi rýchlo – zakončíme pleteninu pevnými okami. Tie vytvoríme tak, že klasicky upletieme prvé dve oká a následne to druhé na zápästí pretiahneme cez prvé cez ruku a dotiahneme. Postupne sa tak zbavíme všetkých ôk. Pri poslednom zastrihneme vlnu a jej koniec okom pretiahneme. A je to hotové!
Šála pletená bez jehlic | Foto: Eva Došková pro Tchibo Blog
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články