Práve čítate

Vyrábam si vlastný tuhý šampón. Vydrží dlho a je skvelý na cesty

4654  
Zdieľať: 

Vyrábam si vlastný tuhý šampón. Vydrží dlho a je skvelý na cesty

Tuhý šampón pre vás asi nebude žiadnou novinkou. Zoženiete ho už aj v bežných drogériách a zdá sa mi, že jeho obľuba v poslednom čase celkom vzrástla. Ja si ho tiež kupujem už pekných pár rokov a to ma priviedlo na myšlienku skúsiť si ho vyrobiť aj doma. Aj keď kúpiť si ho v obchode je oveľa jednoduchšie, je pre mňa proces výroby príjemným odreagovaním.

9. 2. 2024 2 min. čítania Małgorzata Boroń
Vyrábam si vlastný tuhý šampón. Vydrží dlho a je skvelý na cesty

Šampóny v pevnej konzistencii plnia rovnakú funkciu, ako tie bežné tekuté, ktoré všetci používame azda celý život. Slúžia na umytie vlasov a pokožky hlavy a podľa zloženia vedia vlasy aj uhladiť alebo vyživiť. Vzhľadom pripomínajú klasické tuhé mydlo, ale líšia sa zložením. Obyčajné mydlo určite na vlasy nepoužívajte, ak sa vyložene na jeho obale nedočítate, že túto funkciu dokáže zastúpiť.

Nemýľte si ale tuhý šampón so suchým šampónom. Tuhý naozaj slúži na mokré umytie vlasov, kým suchý šampón je skôr taká posledná záchrana, keď na umývanie nemáte čas. Prečítajte si, čo o suchom šampóne hovorí kaderník.

Hlavnou výhodou tuhých šampónov je pre mňa predovšetkým to, že nepotrebujú žiadne plastové obaly. V obchodoch sa väčšinou predávajú v papierových škatuľkách, niekde vám ich dokonca odkroja aj na váhu. Doma potom šampón skladujem na klasickej mydelničke a na cesty som si kúpila plechovú škatuľku. Nie je ale dobré zatvárať šampón do škatuľky hneď po použití, keď je ešte mokrý. Ja ho tam dávam iba v suchom stave a to preto, že inak sa môže ku škatuľke prilepiť a potom je to drina dostať ho von. Kamarátka zase máva tuhý šampón v prírodnej sieťke na mydlo. Vešajte ho vtedy na háčik v sprchovom kúte.

Prečo tuhý šampón?

  • Hodí sa na cesty (nezaberá veľa miesta, nevyleje sa do kufra, nie je to ďalšia tekutina do prípadnej príručnej batožiny)
  • Je to ekologickejšie
  • Väčšinou má šetrné zloženie

Ako vyrábam domáci tuhý šampón?

Pred prvou výrobou môže dať trochu práce zohnať vhodné ingrediencie. Keď ich už ale raz máte doma, hotové to máte za pár minút. Prísady kupujem v e-shopoch s vybavením na domácu kozmetiku. Keď sa mi niektorú zo zložiek nedarí zohnať, vždy mi v danom obchode dobre poradia, čím ju môžem nahradiť.

Na jeden tuhý šampón budete potrebovať:

  • 0, 4 g palmarosového oleja
  • 1, 7 g cetylalkoholu (granulky, ktoré pripomínajú kúsky vosku)
  • 5 g oleja z čerešňových kôstok
  • 13 g bieleho ílu (redukuje tvorbu kožného mazu)
  • 30 g prášku SCS (Sodium Coco Sulfate – vďaka nemu bude šampón peniť a lepšie odstraňovať nečistoty)
  • 3 g decyl glukozidu
  • 3, 5 g prírodného kakaového masla
  • 3 g HoneyQuatu (hydroxypropyltrimonium honey )

Ďalej si pripravte:

  • Digitálnu váhu
  • Formičku na tvarovanie šampónu (najlepšie silikónovú alebo z mäkkého plastu, odkiaľ pôjde ľahko vylúpnuť)
  • Dve sklenené misky
  • Hrniec na vodný kúpeľ
  • Stierku


Počiatočná investícia do celých balení jednotlivých prísad môže byť vyššia – aj keď do šampónu potrebujete niečoho len trošku, je potrebné kúpiť danú ingredienciu v celom balení. Vyriešiť to môžete rovnako ako ja. Zložte sa na nákup s kamarátkami a urobte si spoločné tvorivé popoludnie.

Postup:

  1. Pripravte si 2 sklenené misky. Jednu z nich postavte na váhu a odvážte do nej kakaové maslo, čerešňový olej, cetylalkohol a decyl glukozid.
  2. Zmes ingrediencií postavte nad vodný kúpeľ a miešajte, kým sa všetko nerozpustí. Zahrievajte len mierne.
  3. Medzitým do druhej nádoby odvážte biely íl a SCS. Potom prelejte zmes, ktorú ste rozpúšťali nad vodným kúpeľom.
  4. Pridajte palmarosový olej a honeyquat. Všetko dôkladne premiešajte.
  5. Vzniknutú hmotu premiestnite do formičiek. Nechajte vychladnúť a potom vložte na 4 hodiny do mrazničky. Potom nechajte ešte asi 48 hodín tuhnúť pri izbovej teplote.

Ako používam tuhý šampón?

Namočím si vlasy, v dlaniach napením šampón a vzniknutú penu nanesiem na vlasy. Jemne vmasírujem do dĺžok aj na pokožku hlavy a potom všetko dôkladne opláchnem. Potom ešte používam kondicionér, prípadne domáce vlasové oplachy.

Tento môj domáci výrobok rada dávam kamarátkam ako darček. Pekne ho zabalím do papiera a previažem stuhou alebo prírodným špagátikom.

Elegancia na každý deň

Elegancia na každý deň

Nakombinujte si outfity, v ktorých budete každý deň iná, ale stále očarujúca.

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články