Práve čítate

Je suchý šampón užitočný pomocník, alebo vlasom škodí? Toto radí kaderník

13808  
Zdieľať: 

Je suchý šampón užitočný pomocník, alebo vlasom škodí? Toto radí kaderník

Stal sa súčasťou skoro základnej výbavy mnohých kúpeľní. Je to taký záchranár, či už ide o rande na poslednú chvíľu, nečakanú spoločenskú udalosť alebo budík, ktorý ráno nezazvonil včas. Lenže ako ho správne používať? A neškodí vlasom?

28. 1. 2022 3 min. čítania Jakub Krejčů
Je suchý šampón užitočný pomocník, alebo vlasom škodí? Toto radí kaderník

Od čias, kedy suchý šampón používali naše babičky, už uplynulo veľa rokov, takže už sme si jeho používanie celkom osvojili a vyladili jeho aplikáciu, zloženie, účinok a v neposlednom rade aj parfumáciu na podstatne vyššiu úroveň.

Je to vlastne taký jemný prášok, najčastejšie vo forme spreja, ale môže byť aj v sypkej podobe ako púder. Pri správnom použití pohltí mastnotu vlasov a pokožky a vy tak môžete vyraziť medzi ľudí aj bez klasického umytia vlasov. Suchý šampón ale vlasy určite neumyje, na to pozor. Nedokáže z vlasov ani pokožky odstrániť nečistoty, lupiny ani iné látky, ktoré sa na vlasoch usadia napríklad ešte z tužidla alebo z iných produktov. Vlasy si naozaj vyčistíte len s použitím klasického šampónu a vody.

Ničí suchý šampón vlasy a pokožku hlavy?

Vlasom ani vlasovej pokožke preukázateľne neprospieva žiadny extrém. Ani každodenné umývanie vlasov nie je v poriadku.

Keď si budete umývať vlasy príliš často, stratíte prirodzene „mastnú“ ochranu pokožky alebo hrozí mechanické a tepelné poškodenie pri česaní a fénovaní. Takisto neodporúčam vlasy a pokožku vystavovať nadmernému používaniu suchého šampónu.

Tento produkt má ako hlavnú úlohu pohltiť mastnotu. Takže áno, pri nadmernom používaní môže vysušovať. Ten, kto má citlivejšiu pokožku hlavy, ktorá má sklon napr. k lupinám, by mal byť opatrnejší.

Keď ho budete používať s mierou a citom, nemal by vám spôsobovať väčšie problémy. Odporúčam suchý šampón nevrstviť a ideálne ho nepoužívajte viac ako 2 dni za sebou. V najlepšom prípade, ak to ide, ho čo najskôr klasicky vymyte.

Suchý šampón môže vysušovať aj končeky vlasov, preto je dobré neaplikovať ho do dĺžok. Ak to ale váš účes potrebuje, myslite na dostatočnú hydratáciu pri následnom umytí vlasov.

Aké existujú druhy suchých šampónov?

Dnes má snáď každá vlasová značka svoj suchý šampón, púder alebo texturačný sprej na objem. Všetky fungujú na podobnom princípe, každý s inou intenzitou. Spája ich to, že môžu pomôcť, aby váš účes vydržal dlhšie.

Púder spôsobí niečo ako zhrubnutie vlasov, kedy sa jednotlivé vlasy po sebe nešmýkajú a držia tak jeden o druhý, takže vlasy potom majú na pohľad väčší objem. Vo väčšine prípadov má suchý šampón svetlú až bielu farbu, ale existujú produkty aj v hnedom alebo medenom odtieni, aby na tmavších vlasoch nespôsobovali matný vzhľad, ktorý nastane v momente, kedy napríklad nezvládnete aplikáciu a použijete veľké množstvo naraz alebo do dĺžok. Výhoda „farebných“ suchých šampónov môže byť aj taká, že dokážu prekryť šediny alebo zamaskovať odrasty.

Návod na správne použitie

Aplikácia suchého šampónu sa zdá ako jednoduchá vec. Pravdou ale je, že aj tento postup má svoje pravidlá. Aby ste získali ten správny efekt, mám pre vás niekoľko rád:

  • Pri aplikácii šampónu v spreji dodržte vzdialenosť od vlasov aspoň 15 – 20 cm. Púder sypte opatrne priamo k pokožke hlavy.
  • Aplikujte len na mastné miesta a ideálne len k pokožke hlavy, korienkom vlasov.
  • Po nastriekaní suchého šampónu ho nechajte chvíľku pôsobiť, potom môžete vmasírovať do pokožky hlavy. Tak sa lepšie dostane ku korienkom vlasov.
  • Po masáži opatrne vyčešte zvyšky šampónu alebo jednoducho vlasy prefúkajte studeným vzduchom fénu.

Je lepšie si častejšie umývať vlasy, alebo predlžovať čas suchým šampónom?

Kombinácia klasického umývania vlasov a používania suchého šampónu v bežnej miere je asi ideálne riešenie.

Predídete tým zrýchľujúcej sa početnosti umývania vlasov aj ich väčšej záťaži, ktorá je spojená s následnou úpravou. Začarovanému kruhu, kedy si budete umývať vlasy nakoniec každý deň. Častým umývaním vlasov sa zrýchľuje produkcia kožného mazu na pokožke hlavy ako prirodzenej ochrany a bariéry.

Použitie suchého šampónu je tak podľa mňa jedno z vhodných riešení, ktoré sa v súčasnosti ponúka. Či už hneď po vyfúkaní ako pomoc pre dlhšiu výdrž účesu, prípadne pre trochu väčší objem od hlavy, alebo ako záchrana na poslednú chvíľu.

Čo sa dá použiť ako záchrana, keď sa vám minie suchý šampón?

Existuje vôbec niečo, čím sa dá suchý šampón nahradiť? Od klientok som započul, že podľa rád z internetu použili napríklad aj múku, ale osobne by som sa do toho radšej nepúšťal.

Keď je najvyššia núdza, tak človek hľadá akúkoľvek záchranu. Ako rýchly variant sa môže využiť v domácich podmienkach napríklad detský púder, kukuričný škrob, ale je to naozaj núdzové riešenie. Sú ženy, ktoré si vyrábajú svoj domáci suchý šampón a musím uznať, že niektoré majú potom v zásobe aj funkčné a vhodné domáce produkty.

Ak si nie ste isté tým, ako suchý šampón používať alebo či je určený práve pre vás, nebojte sa popýtať o radu svojho kaderníka, ktorý vaše vlasy a pokožku hlavy pozná najlepšie a dokáže vám odporučiť vhodný produkt.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články