Práve čítate

Vyskúšala som: žiletka, vosk a ďalšie alternatívy na chĺpky. Čo je najlepšie?

11783  
Zdieľať: 

Vyskúšala som: žiletka, vosk a ďalšie alternatívy na chĺpky. Čo je najlepšie?

Môj prvý pokus o skrotenie chĺpkov bola žiletka. Najlacnejší a najrýchlejší spôsob, na ktorý nepotrebujete veľa zručnosti. Teda do chvíle, kým som si pri holení nôh nechtiac odkrojila polovicu nechtu. Vtedy začalo moje hľadanie alternatívnych spôsobov, ktoré zatočia len s mojimi chĺpkami a nie ďalšími časťami tela.

2. 6. 2023 5 min. čítania Michaela Pechanová
Vyskúšala som: žiletka, vosk a ďalšie alternatívy na chĺpky. Čo je najlepšie?

Mám husté vlasy, obočie, ktoré si nemusím farbiť a dlhé mihalnice. Som za to nesmierne vďačná, príroda ale jednoducho nadelí všade, alebo nikde. O to viac tak musím strážiť miesta, kde chĺpky mať nechcem. Za dekádu a pol som vyskúšala rôzne druhy odstraňovania chĺpkov a nakoniec skončila tam, kde som začala. Zoberme to ale pekne po poriadku.

Depilačný krém

V období mojej puberty prišli na trh depilačné krémy. Reklamy sľubovali nohy také hladké, že po nich skĺzne hodvábna šatka a ženy ich nadšene kupovali. Aj ja som nadšene kúpila. Aj keď nakoniec len raz. Krém totiž funguje na princípe spálenia chĺpkov, a tak sa z kúpeľne po zvyšok dňa šíril pach, na ktorý s kamarátkami spomíname doteraz.

Veľkou výhodou je, že pokožka po použití nebola podráždená ako po holení, ale nohy vydržali hladké v podstate rovnako krátko. Krém vyrieši len viditeľnú časť chĺpkov, a tak sa ich „základ“ tlačí na svet prakticky rovnako rýchlo, ako keď si ich oholíte. A kým žiletka zoberie bez milosti všetky, krém na ne občas nestačí. Keďže som depilačný krém mala v rukách naposledy asi pred 15 rokmi, vyhľadala som si na internete skúsenosti iných žien, aby som mu nekrivdila. Vyzerá to tak, že za tie roky sa zmenila hlavne vôňa (je silnejšia, takže menej zápachu), ostatné neduhy bohužiaľ zostali.

Holiť, alebo neholiť?


Aj keď je článok o depilácii, stojí za to spomenúť aj druhú stranu mince. Aj keď pre Slovenky ajČešky bolo ešte pred pár desiatkami rokov odstraňovanie chĺpkov nadštandardom, dnes je automatické. Bežná rutina, nad ktorou veľmi nepremýšľame – teda aspoň nie tak, či vlastne chceme, ale čo ako moderné ženy jednoducho robiť musíme.

V posledných rokoch tak pribúdajú hlasy dievčat a žien, ktoré sa túto údajnú povinnosť rozhodli ignorovať. Holia sa buď len občas, alebo dokonca vôbec. A to aj za cenu pohoršených a často nenávistných reakcií okolia, s ktorými sa stretávajú. Poukazujú tak na možnosť voľby a slobodu rozhodovania o vlastnom tele, ktoré je predsa nakoniec len a len ich.

Voskové pásiky

Po sklamaní z depilačného krému prišiel pokus s voskom. V presvedčení, že to predsa zvládnem sama a lacnejšie, som si išla po pásiky do drogérie. Nezvládla som to. Na moje chĺpky na nohách, toľkokrát pokúšané žiletkou a depilačným krémom, pásiky nestačili ani omylom.

domácí depilace

Jediné, na čo sa vosk spoľahlivo prichytil, bola moja pokožka, z ktorej som dostávala zvyšky ešte ďalšie dva dni. S chĺpkami nakoniec zatočila opäť žiletka a hľadanie pokračovalo.

Keby som chcela v budúcnosti skúsiť vosk, išla by som už len do salónu. Kozmetičky majú grif, vedia, akú silnú vrstvu naniesť, ako rýchlo a v akom sklone pásku odtrhnúť, a vyriešia tak chĺpky kdekoľvek na tele. Nevýhodou je ale „čakačka“ – čas, kedy musíte nechať chĺpky narásť, aby bolo čo trhať. A potom teda ešte bolesť.

domácí depilace

Epilátor na telo aj tvár

Ďalší na zozname bol epilátor, diabolský to nástroj! To, čo môžete voskom strhnúť za pár minút, sa zmení na seansu trvajúcu niekoľko desiatok minút, kedy sa urputne snažíte neplakať.

Poznám ženy, ktoré boli statočnejšie ako ja a postupne si zvykli. Všetky ale rovnako ako ja mali vždy problém s podráždenou pokožkou. Epilovať sa tak odporúča zásadne večer (keď už nikam nemusíte) a dúfať, že do rána vyrážka zmizne. Mne cez noc nezmizla ani vyrážka, ani hrôza z desiatok pinziet, ktoré sa mi snažia vytrhnúť chĺpky aj s pokožkou. Vyskúšané, podčiarknuté, ideme ďalej.

Pokus o opätovné nadviazanie vzťahu s oným tyranským nástrojom prišiel pred rokom na odporúčanie kamarátky – tentokrát na tvár. Viete, ako sa hovorí, že človek na to zlé zabúda? Tak aj na bolesť sa zabúda. Na druhej strane, oblasť nad perou je podstatne menšia ako na nohách, a nakoniec hovorím – dá sa vydržať! Miesto predtým máličko „umŕtvite“ ľadom a pokožku skúste pri epilovaní napnúť. Za minútu – dve je hotové a máte kľud na dlhé týždne až kratšie mesiace.

IPL epilátor

Nebolí to, dá sa použiť úplne všade, stačí epilovať raz za čas a zvládnete to samy doma. Znie to ako sen? Celkom áno! Osobne nepotvrdzujem šesť mesiacov hladkú pokožku, ako sľubujú výrobcovia, ale je to úplne skvelé.

Aplikácia je jednoduchá, chĺpkov rastie menej, sú tenšie a na niektorých miestach na tele sa naozaj úplne stratili. Na žiletku som síce nemohla úplne zabudnúť(hlavne kvôli nohám), ale mohla som ju používať menej často.

Ale keďže nič nie je iba ružové, aj IPL má svoje limity. Najlepšie funguje na svetlú pokožku s tmavými chĺpkami, smolu tak majú ženy s veľmi tmavou pokožkou alebo svetlými blond, ryšavými alebo šedivými chĺpkami. Sama som tmavá blondína a svetlejšie chĺpky na stehnách epilátor zvesela ignoroval. Ďalšiu výraznou nevýhodou je jeho nákupná cena. Aj keď výrobcovia uvádzajú niekoľkoročnú trvanlivosť prístroja, tie kvalitnejšie a všestrannejšie kúsky stoja ako nová chladnička. A či hladká pokožka prinesie do rodiny toľko radosti ako plná chladnička…


Technológia intenzívneho pulzného svetla sa považuje za revolúciu v boji s nechcenými chĺpkami, hlavne od chvíle, kedy sa predáva aj na domáce použitie. Funguje na princípe pôsobenia svetla na pigment chĺpkov, ktoré po čase samé vypadajú. A potom im zamedzí v ďalšom raste. IPL sa musí používať na hladké nohy, takže počas kúry nemusíte riešiť rastúce chĺpky, jednoducho depilujete/epilujete podľa potreby a od určitého času už nemusíte.

A víťazom sa stáva… žiletka!

Kde som začala, tam aj končím. Ale len obrazne. Žiletka má totiž na mojej vani miesto celý čas, nič ju nikdy nepredstihlo. A za ten čas som zistila veľa vecí.

domácí depilace

Napríklad že osobne nepotrebujem holiacu penu, stačí mi hydratačný alebo zvláčňujúci sprchový krém. Alebo že nie je dobré podceňovať pravidelné menenie žiletiek, pretože aha, z toho mám podráždenú pokožku! Tiež že holenie v smere rastu chĺpkov možno nezaručí pokožku hladučkú ako detská nôžka, ale obmedzí zarastanie chĺpkov. Že si nemusím kupovať dámske žiletky, ale oveľa viac mi vyhovujú tie pre mužov – nielen cenou. Alebo že chúlostivejšie miesta stačí po holení zasypať detským púdrom a pokožka nebude podráždená. Čo sa nedá povedať o tom, keď si hneď po tom pod pazuchy nastriekate deodorant. Au!

Pink tax alebo prečo sú dámske holiace potreby drahšie?


V roku 2015 prišla americká štúdia so zistením, že dámske produkty stoja v prepočte o 7 % viac ako totožné produkty určené mužom. Počas roku takýchto produktov nakúpite niekoľko, a tak rozdiel v cene stúpa. Fenomén tzv. ružovej dane je celosvetový a objavuje sa aj u nás(veď sa niekedy pozrite v drogérii). Viac neplatíte ani za vyššiu funkčnosť, ani za krajší dizajn, iba za to, že je ženský. Takže ak netrváte na pastelových farbách, smelo sa presuňte o regál ďalej a za ušetrené peniaze si kúpte napríklad niečo, čo vašu ženskosť podčiarkne viac ako ružový holiaci strojček.

Tak to sú moje skúsenosti s domácim odstraňovaním chĺpkov. Nakoniec zvíťazilo to najjednoduchšie a najdostupnejšie. :-) A čo najviac vyhovuje vám?

Pohodlná spodná bielizeň

Pohodlná spodná bielizeň

To chcem!
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články