Práve čítate

Relaxačný sprej na dobrý spánok

3607  
Zdieľať: 

Relaxačný sprej na dobrý spánok

Sprej na podporu kvalitného spánku nie je žiadnou novinkou ani v komerčnom farmaceutickom priemysle. Možno ho kúpiť v lekárňach, aj v alternatívnych obchodíkoch s kozmetikou a bylinkovými liečivami. Za zlomok ceny si podobný prípravok s vyhovujúcou vôňou a zároveň so stopercentnou istotou jeho zdravotnej a ekologickej neškodnosti môžete vyrobiť doma sami.

16. 2. 2017 2 min. čítania Redakce
Relaxačný sprej na dobrý spánok

Kvalitu nášho spánku ovplyvňuje veľké množstvo rozmanitých faktorov, ku ktorým patrí celá plejáda denných aj spánkových návykov, stravovanie, stres, prostredie, v ktorom žijeme, ale aj napríklad zdanlivé maličkosti, ako smerovanie postele či nedostatok kvetín v našej spálni. Hoci ide o najzákladnejšiu a najprirodzenejšiu činnosť, dosiahnuť hodnotný odpočinok nie je v súčasnosti vždy bežné. V tomto článku vás oboznámime s ďalšou možnosťou, ako pomocou upokojujúcich a relaxačných účinkov byliniek urobiť ďalší krok k lepšiemu spánku.

Výluh zo sušených byliniek

Na výrobu prípravku môžete použiť esenciálne oleje alebo vlastne vyrobený výluh zo sušených byliniek, ktorý môže mať svoje výhody, čo sa týka intenzity výluhu a jednoduchosti jeho získania, bohužiaľ je však časovo oveľa náročnejší, pretože bylinky sa musia nechať aspoň desať dní lúhovať v alkohole. Užitím 100 % esenciálnych olejov čas výroby výrazne skrátite a zároveň veľa nestratíte z vami požadovaných účinkov zvolených bylín.

Základnou surovinou, na ktorú sa nadviažu vône pridaných olejov a ktorá má zároveň silne antibakteriálne účinky, je čistý lieh alebo Alpa. Alkohol sa používa na macerovanie bylín ‒ preto ak sa rozhodnete vyrobiť si vlastnú esenciu zo sušených bylín, do výslednej zmesi ho už nepridávajte. Z bylín vám odporúčame predovšetkým levanduľu (pôsobí upokojujúco a hlavne proti nespavosti) v kombinácii napríklad s damašskou ružou (pre jej antidepresívne účinky).

_MG_8299

Suroviny

destilovaná voda
cca 8 ml liehu alebo bezfarebnej Alpy
7 kvapiek esencie z damašskej ruže
6 kvapiek esencie z levandule
sprejová fľaštička (aspoň 100 ml)

_MG_8318

Postup

Vo fľaštičke najprv zmiešajte alkohol s destilovanou vodou. Pretrepte a pridajte esenciálne oleje. Začnite radšej s menším množstvom a postupne pridávajte podľa vlastného uváženia ‒ vôňu môžete pridať vždy. Hotový sprej jemne aplikujte na vankúš, prípadne aj na vrchnú časť periny cca 10 minút pred spaním. Upozorňujeme, že stačí len jemný poprašok, aby vôňa nebola príliš silná. Sladké sny!

TIP: O užívaní vhodných byliniek a ich konkrétnych účinkoch na kvalitu spánku v podobe čajov si môžete prečítať tu. Vyskúšali ste ich? Čo vám pomáha na pokojný spánok? Podeľte sa s nami v komentároch o vaše skúsenosti :)

_MG_8333

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články