Šiška, alebo donut? Aký je v tom vlastne rozdiel? Šiška sa od amerického donutu (čítaj dounat) veľmi nelíši. Šiška je tradične plnená rôznymi náplňami, u nás najčastejšie džemom. Vynikajúca je ale aj so žĺtkovým krémom. Donut sa od šišky líši tým, že nie je plnený a má tvar “prstenca”. Pripravujú sa z kysnutého cesta a následne sa vyprážajú v oleji. Donuty sa nakoniec namáčajú v poleve a sypú sa na ne rôzne posýpky. V tomto prípade sa fantázii naozaj medze nekladú. Ja ako posýpku milujem hlavne pistácie alebo lyofilizované (mrazom sušené) maliny.
Polevy a zdobenia na donut
Moje obľúbené druhy polevy:
- z bielej čokolády
- z ruby čokolády
- z mliečnej čokolády
- cukrová poleva s malinami
Moje obľúbené posýpky:
- nasekané oriešky, najlepšie pistácie
- kokosové lupienky
- lyofilizované ovocie
- čokoládové hobliny alebo farebné posýpky
- jedlé kvety
Recept na domáce donuty
Z uvedeného množstva surovín pripravíte asi 12 – 14 donutov. Môžete ich ale pripraviť aj viac alebo menej, záleží na tom, aké veľké budú.
Ingrediencie na kvások:
- 21 g čerstvého droždia
- 10 g krupicového cukru
- 60 ml vlažného mlieka
- 20 g hladkej múky
Ingrediencie na cesto na donuty:
- 260 g hladkej múky
- 1 vajce
- 60 ml mlieka
- 30 g krupicového cukru
- 40 g masla
- ½ lyžičky nastrúhanej citrónovej kôry
- ½ lyžičky soli
- 1 lyžica rumu
- + repkový olej na vyprážanie
Postup:
- Najskôr si pripravte kvások. Droždie si dajte do misky, rozdrobte ho a zasypte cukrom. Nechajte ho rozpustiť.
- Pridajte vlažné mlieko (nemôže mať viac ako 37 stupňov) a premiešajte všetko plastovou lyžičkou. Nakoniec pridajte múku, zľahka premiešajte a nechajte narásť kvások (trvá to asi 10 – 15 minút).
- Zvyšok hladkej múky si preosejte do misy, pridajte vajce, mlieko, cukor, citrónovú kôru, soľ, rum a kvások a začnite v robote spracovávať cesto pomocou nástavca typu hák.
- Keď je cesto spracované, pridajte na kocky nakrájané maslo. Hotové cesto zakryte v mise potravinovou fóliou a nechajte cca 1,5 hodiny kysnúť.
- Vykysnuté cesto si vyklopte na dobre pomúčenú dosku a vyvaľkajte na zhruba 1 cm silnú placku.
- Z cesta vykrajujte kruhy s priemerom cca 8 cm a dovnútra vykrojte otvor s veľkosťou asi 2 cm (môžete použiť štamperlík).
- Do menšieho kastrólika si nalejte repkový olej (asi 400 ml) a nechajte ho rozohriať na 160 stupňov (hodí sa mať kuchársky teplomer). Potom začneme vyprážať donuty z oboch strán dozlata.
- Usmažené donuty ukladajte na papierové utierky, vďaka ktorým ich zbavíte prebytočného tuku.
Recept na dva druhy polevy
Polevu si môžete pripraviť podľa jedného z mojich tipov. Môžete ju nechať bielu, zafarbiť ju potravinovou farbou (najlepšie gélovou v množstve špendlíkovej hlavičky), ale dá sa to aj pomocou malín alebo napríklad čučoriedok.
Na čokoládovú polevu si pripravte 60 g bielej čokolády a 20 ml smotany na šľahanie. Vo vodnom kúpeli si rozpustite pokrájanú bielu čokoládu so smotanou na šľahanie.
Na cukrovú polevu budete potrebovať 100 g práškového cukru, 2 lyžice citrónovej šťavy, potravinárske farbivo (napr. ružové). Práškový cukor si preosejte, pridajte doň citrónovú šťavu a kvapku farbiva. Všetko dôkladne rozmiešajte.
Hotové donuty ponorte (hornú polovicu) do polevy a posypte posýpkou. Nechajte vychladnúť a môžete hneď podávať.