Práve čítate

Pripravte si domáce donuty vrátane dokonalej polevy. Na narodeniny, alebo len tak

3942  
Zdieľať: 

Pripravte si domáce donuty vrátane dokonalej polevy. Na narodeniny, alebo len tak

Keď sa povedia donuty, vždy sa mi najskôr vybaví seriál Simpsonovci a ružové deravé šišky, ktoré Homer neskutočne miloval. Či ich milujete rovnako ako on, alebo ste ich ešte nikdy neochutnali, mám pre vás recept, podľa ktorého ich ľahko pripravíte aj doma. Navyše vás naučím, ako ich efektne ozdobiť.

7. 8. 2021 2 min. čítania Romana Böhmová
Pripravte si domáce donuty vrátane dokonalej polevy. Na narodeniny, alebo len tak

Šiška, alebo donut? Aký je v tom vlastne rozdiel? Šiška sa od amerického donutu (čítaj dounat) veľmi nelíši. Šiška je tradične plnená rôznymi náplňami, u nás najčastejšie džemom. Vynikajúca je ale aj so žĺtkovým krémom. Donut sa od šišky líši tým, že nie je plnený a má tvar “prstenca”. Pripravujú sa z kysnutého cesta a následne sa vyprážajú v oleji. Donuty sa nakoniec namáčajú v poleve a sypú sa na ne rôzne posýpky. V tomto prípade sa fantázii naozaj medze nekladú. Ja ako posýpku milujem hlavne pistácie alebo lyofilizované (mrazom sušené) maliny.

Polevy a zdobenia na donut


Moje obľúbené druhy polevy:

  • z bielej čokolády
  • z ruby čokolády
  • z mliečnej čokolády
  • cukrová poleva s malinami

Moje obľúbené posýpky:

  • nasekané oriešky, najlepšie pistácie
  • kokosové lupienky
  • lyofilizované ovocie
  • čokoládové hobliny alebo farebné posýpky
  • jedlé kvety

Recept na domáce donuty

Z uvedeného množstva surovín pripravíte asi  12 – 14 donutov. Môžete ich ale pripraviť aj viac alebo menej, záleží na tom, aké veľké budú.

Ingrediencie na kvások:

  • 21 g čerstvého droždia
  • 10 g krupicového cukru
  • 60 ml vlažného mlieka
  • 20 g hladkej múky

Ingrediencie na cesto na donuty: 

  • 260 g hladkej múky
  • 1 vajce
  • 60 ml mlieka
  • 30 g krupicového cukru
  • 40 g masla
  • ½ lyžičky nastrúhanej citrónovej kôry
  • ½ lyžičky soli
  • 1 lyžica rumu
  • + repkový olej na vyprážanie

Postup:

  1. Najskôr si pripravte kvások. Droždie si dajte do misky, rozdrobte ho a zasypte cukrom. Nechajte ho rozpustiť.
  2. Pridajte vlažné mlieko (nemôže mať viac ako 37 stupňov) a premiešajte všetko plastovou lyžičkou. Nakoniec pridajte múku, zľahka premiešajte a nechajte narásť kvások (trvá to asi 10 – 15 minút).
  3. Zvyšok hladkej múky si preosejte do misy, pridajte vajce, mlieko, cukor, citrónovú kôru, soľ, rum a kvások a začnite v robote spracovávať cesto pomocou nástavca typu hák.
  4. Keď je cesto spracované, pridajte na kocky nakrájané maslo. Hotové cesto zakryte v mise potravinovou fóliou a nechajte cca 1,5 hodiny kysnúť.
  5. Vykysnuté cesto si vyklopte na dobre pomúčenú dosku a vyvaľkajte na zhruba 1 cm silnú placku.
  6. Z cesta vykrajujte kruhy s priemerom cca 8 cm a dovnútra vykrojte otvor s veľkosťou asi 2 cm (môžete použiť štamperlík).
  7. Do menšieho kastrólika si nalejte repkový olej (asi 400 ml) a nechajte ho rozohriať na 160 stupňov (hodí sa mať kuchársky teplomer). Potom začneme vyprážať donuty z oboch strán dozlata.jak smažit donuty
  8. Usmažené donuty ukladajte na papierové utierky, vďaka ktorým ich zbavíte prebytočného tuku.

Recept na dva druhy polevy

Polevu si môžete pripraviť podľa jedného z mojich tipov. Môžete ju nechať bielu, zafarbiť ju potravinovou farbou (najlepšie gélovou v množstve špendlíkovej hlavičky), ale dá sa to aj pomocou malín alebo napríklad čučoriedok.

Na čokoládovú polevu si pripravte 60 g bielej čokolády a 20 ml smotany na šľahanie. Vo vodnom kúpeli si rozpustite pokrájanú bielu čokoládu so smotanou na šľahanie.

Na cukrovú polevu budete potrebovať 100 g práškového cukru, 2 lyžice citrónovej šťavy, potravinárske farbivo (napr. ružové). Práškový cukor si preosejte, pridajte doň citrónovú šťavu a kvapku farbiva. Všetko dôkladne rozmiešajte.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články