Práve čítate

Domáce kapsičky pre deti v slanom aj sladkom prevedení

5197  
Zdieľať: 

Domáce kapsičky pre deti v slanom aj sladkom prevedení

Ovocné smoothie, verzia na desiatu s tepelne upraveným ovocím, sladučký tvarohový dezert aj plnohodnotné slané jedlo. To všetko sa dá naplniť do kapsičiek na cesty. Hľadáte inšpiráciu? Nejakú pre vás mám.

30. 6. 2021 3 min. čítania Romana Böhmová
Domáce kapsičky pre deti v slanom aj sladkom prevedení

Vôbec sa nedivím, že opakovane naplniteľné kapsičky na desiatu zažívajú v posledných rokoch veľký boom. Väčšina z nás rieši obaly a dopady na ekológiu a hlavne aj zloženie toho, čo naše deti jedia. Aj preto som nášmu Vojtovi ako súčasť príkrmov pripravovala domáce kapsičky presne podľa toho, čo mal rád. A vlastne aj teraz, keď už chodí do škôlky, rada do kapsičky na výlet desiatu zabalím.

Štyri najobľúbenejšie druhy kapsičiek

Variantov náplní kapsičiek je azda nekonečno! Tieto najčastejšie robím ja.

  • Detské výživy – na domáce detské výživy používam takmer akékoľvek ovocie vhodné na tepelnú úpravu.
  • Domáci „pribináčik“ – robím vanilkový, kakaový, jahodový…
  • Hustejšie smoothie –  jednoducho rozmixované ovocie, prípadne aj zelenina.
  • Slané jedlo – áno, do kapsičiek nemusíte pripravovať iba sladké desiate. :-) Z mojej skúsenosti je to vhodnejšie pre menšie deti v období kašovitých príkrmov. Domáci obed alebo večera na cesty.


Kapsička namiesto zmrzliny! Keď staršie deti prepadne chuť na zmrzlinu a doma práve žiadnu nemáte, skúste kapsičkovú! Stačí mrazené ovocie rozmixovať s trochou smotany, jogurtu alebo kokosového mlieka do konzistencie ľadovej triešte.  Skúste aj mixovaný mrazený banán. Žiadny pridaný cukor a napriek tomu chutí výborne. A ak máte chuť na čokoládovú, prisypte trošku holandského kakaa.

Návod na prípravu domácich kapsičiek

Pozrieme sa na jednotlivé spôsoby podrobnejšie, nech sa do toho môžete pustiť aj vy. :-)

Domáca detská výživa

Je to ľahké! Vyberte ovocie vhodné na tepelnú úpravu (napríklad jablká, hrušky, slivky alebo marhule), očistite ich aj od šupky, vložte do hrnca, zalejte malým množstvom vody (na 1 kg ovocia 100 – 150 ml vody) a povarte. Varte tak dlho, kým zmes nebude rozvarená a hustá presne podľa vašej predstavy. Veľké kusy môžete rozmixovať. Potom už len výživu nechajte vychladnúť a môžete ju dať do naplniteľnej kapsičky.

Domáci „pribináčik“

Štyri suroviny a pár minút. To vám bohato stačí na prípravu deťmi tak milovanej pochúťky. Stačí vyšľahať 250 g tvarohu, 100 ml smotany na šľahanie, 1 – 2 lyžice javorového sirupu a 2 lyžice kakaa. Potom naplníte do kapsičiek a desiata je na svete.

Kapsičky umývajte ako fľaše

Správne umývanie kapsičiek je naozaj dôležité. Kapsičky vždy po dojedení vymývam čo najskôr. Používam na to kefku na umývanie fliaš a kapsičky potom nechám roztvorené poriadne vyschnúť.

Smoothie plné vitamínov

Niektoré deti majú problém dostať do seba dostatok ovocia a zeleniny. Smoothie je podľa mňa skvelá možnosť, ako im s tým trochu pomôcť. Skúste rozmixovať napríklad banán s mangom alebo banán s jahodami. Keď budete chcieť do desiaty pridať aj trochu bielkovín, primiešajte kefírové mlieko alebo grécky jogurt.

Slaná kapsička

Slané kapsičky som pripravovala hlavne v období, kedy syn ešte jedol kašovité príkrmy, ale deti mojej kamarátky ich majú rady, aj keď sú staršie. Môžete tepelne upraviť zeleninu a mäso (pokojne aj rybu) a spolu s trochou kvalitného oleja alebo masla rozmixovať dohladka. Vždy záleží na tom, čo už vaše dieťa je, zloženie teda prispôsobte aj veku. Ja som pridávala napríklad aj kuskus, ktorý sa nemusel ani mixovať. Skvelá kombinácia sú tiež bataty a kuracie mäso.

Prečo kapsičky?


Cieľom je samozrejme naučiť deti jesť príborom, ale pre mňa vždy boli kapsičky pohodlným riešením na cesty. Desiata sa tak dá dobre zabaliť a Vojto ju ako malý dokázal zjesť sám napríklad aj v kočíku a nezašpinil pri tom seba ani svoje okolie. :-)

Doma bez kapsičiek, ale veselo!

Doma som sa vždy skôr snažila, aby syn jedol príborom (alebo rukami), aby sa jednoducho naučil, že nie všetko jedlo tečie z kapsičiek a fľaštičiek, že má tiež štruktúru.

Keď mám čas a chceme si užiť trochu zábavy, servírujem vtipne ozdobené jedlo. Pomocou vykrajovačiek na zeleninu a ovocie vyčarujem hravé tvary (ide to aj s vykrajovačkami na pečivo, ale tie zeleninové bývajú ostrejšie), ktorými zdobím lievance, palacinky, ale aj slané hlavné chody a desiate. Vykrajujem ovocie, zeleninu, syr, šunku, toastový chlieb… fantázii sa medze nekladú.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články