Práve čítate

Tri recepty na domáce pleťové masky, ktoré nesmú chýbať v mojom víkendovom relaxe

4015  
Zdieľať: 

Tri recepty na domáce pleťové masky, ktoré nesmú chýbať v mojom víkendovom relaxe

Niekto tvrdí, že potraviny by mali zostať potravinami. Ani ja nie som zástancom toho, že by sme si mali na tvár naniesť všetko, čo nám príde pod ruku, ale niektoré suroviny pôsobia na pleť naozaj blahodarne. A preto mám niekoľko obľúbených ingrediencií, ktoré pravidelne využívam do domácich pleťových masiek.

10. 2. 2021 3 min. čítania Marta Grzegorzak
Tri recepty na domáce pleťové masky, ktoré nesmú chýbať v mojom víkendovom relaxe

Cez týždeň som v jednom kole a tak si rada vyhradím víkendy ako čas len pre mňa. Starám sa o seba, odpočívam a dovolím si aj trochu sa rozšupnúť. Taký prehnane dlhý čas na gauči pred televízorom s mojím obľúbeným seriálom, presladenou čokoládou a maskou na tvár k tomu… to je pre mňa občas azda lepšie ako víkend v kúpeľoch. Lenže – pravidelne si masku na toto „nedeľňajšie SPA“ zabúdam kúpiť, a preto som sa naučila namiešať si vlastné tvárové masky doma. Len zo surovín, ktoré nájdem v chladničke.

O niekoľko receptov sa s vami podelím – stačí pár minút a vaše SPA bude pripravené! Je jedno, či počkáte na lenivý víkend, rovnako ako ja, alebo sa do toho pustíte hneď. Príprava masky zaberie len pár minút.

Jogurtová pleťová maska

Biely jogurt je skvelý na upokojenie a osvieženie pokožky. Nie náhodou ho aj moja babička využíva ako liek na všetky možné kožné problémy!

Jogurt rada využívam ako základ do niektorých naozaj jednoduchých, ale zároveň účinných masiek. Najjednoduchšie je použiť ho len tak – úplne samotný ako masku, ale pre ešte príjemnejší relax odporúčam ísť o krok ďalej. Obohaťte jogurt o niekoľko ďalších ingrediencií.

  1. Zmiešajte lyžicu sušeného harmančeka s lyžicou vriacej vody.
  2. Vzniknutú zmes vmiešajte do lyžice jogurtu.
  3. Masku naneste na miesto, o ktoré sa chcete postarať a po 15 – 20 minútach ju opláchnite vodou.

Harmančekovo-jogurtová maska je perfektná na upokojenie akéhokoľvek začervenania a podráždenia pokožky. Dobre funguje po opaľovaní, keď sa vám pokožka šúpe, hodí sa na hojenie po menej invazívnych ošetreniach (napr. mikrodermabrázia) a tiež je vhodná pre citlivú pokožku. Harmanček môžete nahradiť čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou, ktorá pomáha pokožku spevniť a má zároveň rozjasňujúce a hydratačné vlastnosti.

Pleťové masky na báze medu

Med je senzačný prírodný prostriedok na hydratáciu. Babička ma naučila, že naniesť si na noc vrstvu medu na pery veľakrát funguje oveľa lepšie ako väčšina balzamov z drogérie.

Rovnako ako na pery má med podobný účinok aj na pokožku napríklad na tvári. Nebojte sa aplikovať na ňu tenkú vrstvu medu a potom ho za 15 – 20 minút opláchnuť vodou. Rovnako ako pri jogurtovej maske, aj tu mám nejaký ten tip navyše, ako si to môžete ešte vylepšiť.

Lyžička medu zmiešaná s lyžičkou gélu z aloe vera (najlepšie priamo z listu, ale kupovaný tiež funguje) je doslova hydratačná bomba, ktorú rada používam pred tým, ako sa chystám nalíčiť. Týmto spôsobom oživená pokožka podľa mňa vyzerá pod make-upom perfektne!

Ak vás trápi suchá pokožka, pravdepodobne si zamilujete kombináciu čajovej lyžičky medu s niekoľkými kvapkami vášho obľúbeného prírodného oleja. Ja používam rôzne druhy olejov, najčastejšie olivový, hroznový, mandľový alebo arganový. Masku opäť nechávam pôsobiť 15 20 minút. Z tváre ju umývam najradšej čistou vodou, pretože potom mi na pokožke zostane tenká vrstva oleja, čo je mi príjemné, ale keď si budete chcieť tvár umyť dôkladne, pokojne môžete použiť čistiaci gél.

Kurkumová maska

Túto masku MUSÍTE skúsiť! Podľa mňa svojimi vlastnosťami strčí do vrecka všetky ostatné domáce pleťové masky, ktoré poznám.

Kurkuma má silné protizápalové a rozjasňujúce vlastnosti, čo z nej podľa mňa robí ideálnu prísadu pre aknóznu pleť. Tiež sa hodí pre tie z vás, ktoré bojujete s pigmentom.

Pri pravidelnom používaní táto maska viditeľne rozjasní vašu pleť. Mám to vyskúšané. Kurkumu môžete zmiešať s vodou alebo medom, ale moja obľúbená kombinácia je jedna polievková lyžica sušenej kurkumy na jednu polievkovú lyžicu bieleho jogurtu.

Masku nanášam na 15 20 minút, ale pozor – naozaj ju včas opláchnite vodou a potom navyše umyte tvár čistiacim gélom. Inak by pokožka chytila mierne oranžový odtieň, ktorému sa, predpokladám, radšej budete chcieť vyhnúť. Už po prvom použití som zaznamenala naozaj pozitívny účinok na zápal, ktorý mi začal miznúť, a po niekoľkých použitiach začalo prichádzať aj zosvetlenie aktuálneho zafarbenia pleti. Aby bol účinok viditeľný, mám vyskúšané, že je najlepšie použiť masku asi 2x týždenne.

Tak hurá do toho. Oblečte si niečo pohodlné, zapnite svoj obľúbený film alebo seriál a užite si príjemný odpočinok a skrášľovaciu chvíľku pre seba.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články