Práve čítate

Na čo používať aký kozmetický štetec? Vyznajte sa v základoch pre krásny make-up

4095  
Zdieľať: 

Na čo používať aký kozmetický štetec? Vyznajte sa v základoch pre krásny make-up

S otázkou výberu štetcov sa stretávam naozaj často. Keď som robila domáce školy líčenia, hovorila som ženám: "Pripravte si všetko, čo doma máte. Líčidlá aj štetce. Zorganizuejeme spoločne vašu kozmetickú taštičku.". Bolo pre mňa prekvapením, že väčšina žien nedisponovala ani základnou výbavou štetcov.

12. 3. 2021 4 min. čítania Eliška Pichoňská
Na čo používať aký kozmetický štetec? Vyznajte sa v základoch pre krásny make-up

Prečo sú kozmetické štetce také dôležité? Dôvod je jasný. Pretože nám pomáhajú s líčením asi tak, ako kuchárovi pri varení pomáha ostrý nôž. Kvalitný štetec dokáže urobiť veľký kus práce. Ak vám napríklad robí problém tieňovanie očí, verte, že keď použijete správny typ štetca, pôjde to úplne jednoducho. Všetko je o technike a správnom výbere.

Moja základná výbava kozmetických štetcov

Z technického hľadiska by sa štetce mali dobre držať v ruke a byť pohodlné, ľahké a s príjemnými štetinkami. Štetinky nemusia byť nevyhnutne z prírodných materiálov – dnes sa už vyrábajú štetce z materiálov, ktoré dokážu nahradiť prírodné štetinky a zároveň zachovajú kvalitu pri nanášaní.

Štetec na púder

Poriadna základná výbava musí obsahovať štetec na púder. Je to preto, že pri používaní labutienok z kompaktných púdrov naberiete príliš veľké množstvo púdru, čo je kontraproduktívne. Keď máte nad 25, je potrebné dať si na väčšiu vrstvu púdru pozor. Vždy platí, že menej znamená viac.

Štetec na púder môže byť pokojne aj menší – dostanete sa ním dobre na miesta, ktoré sa lesknú.

Štetec na lícenku

Štetec na lícenku je dôležitý – tie, čo bývajú obsahom balenia líceniek nie sú veľmi vhodné. Nehovorím o kvalite, skôr o veľkosti a nepraktickosti. Zle sa držia a sú krátke, vhodné skôr na použitie niekde vonku, na upravenie make-upu. My ale potrebujeme štetec, ktorým sa raz nalíčime a lícenka potom bude krásne držať celý deň. Pri vlastnom líčení aj líčení klientok najradšej používam štetce s dlhšími štetinkami, tvarované do jemnej špičky, veľkostne akurát na plochu líčok.

Štetec do špičky, alebo radšej plochý? Je dobré, keď si všetko vyskúšate a sama prídete na to, čo vám vyhovuje. Plochý štetec lepšie prilieha na tvár. Udáva presný smer. Jemne špicatý štetec s dlhšími štetinkami je precízny, ale už naozaj musíte vedieť, kadiaľ lícenku viesť. Pre začiatočníka je teda na lícenku lepší plochý štetec.

Štetec na make-up

Pre niekoho veľmi dôležitá súčasť make-upovej taštičky! Štetec na make-up ho totiž dokáže naniesť naozaj precízne a pevne. Vytvorí niečo ako ucelenú sieť. Táto sieť vytvorená štetcom a make-upom drží často po celý deň a zvyšuje sa aj krycia schopnosť make-upu. To ale samozrejme závisí aj od konkrétneho produktu. Štetec na make-up býva často plochý, alebo zaoblený a s pevnými hustými štetinkami. Voľba opäť závisí od osobných preferencií, najlepšie je ich vyskúšať.

Štetce na očné tiene

Ak chcete používať viac ako jeden odtieň, nebude vám jeden štetec stačiť. Odporúčam preto vlastniť aspoň dva štetce na tiene. Jeden plochý v menšom alebo väčšom vydaní, druhý zaoblený s dlhšími štetinkami, ktorý dokáže vytvoriť dokonale jemný oblúk, ktorý vždy zväčší oči a zároveň „rozblenduje“ tmavší odtieň dostratena. S týmto druhom štetca sa ale dá pracovať aj na viečku. Nedá mi ale nenapísať… ak by ste predsa len chceli aj tretí štetec, odporúčam kúpiť si jeden krátky a úzky na plochu spodnej línie rias.

Štetec na obočie

Ak máte vo zvyku používať len gél na obočie, alebo ceruzku, nebudete pravdepodobne štetec na obočie vôbec potrebovať. Ak ale používate kompaktnú farbu na obočie a jej súčasťou nie je práve ideálny štetec, budete jeden pevný krátky potrebovať. Ide totiž o plochu, ktorú je potrebné zvýrazňovať naozaj precízne.

Niečo nad rámec základnej výbavy:

Štetec na linky považujem za niečo nad rámec základnej výbavy. Ak ale tieto riadky číta dáma, ktorá nepoužíva takmer nič iné a linka je jej súčasťou, je samozrejmé, že bude vlastniť pokojne aj tieto dva štetce. Ja na tento účel odporúčam krátky skosený štetec, ktorý dokáže precízne naniesť linku, ale pokojne aj tiene, ktorými linku nahradíte.

Štetec na pery už nebýva súčasťou základnej výbavy. V určitom období ste sa s týmito štetcami určite stretávali, ale okrem vizážistov ich azda už skoro nikto nepoužíva. Aj tak vždy skončíme pri používaní štetčeka priamo z dózičky.

Aké ďalšie štetce môžeme mať v make-upovej taštičke?

Okrem štetcovej výbavy, ktorá je podľa mňa základná, sa vám možno budú hodiť ešte nasledujúce štetce.

Mnohé z nás používajú bronzový púder. Aký štetec naň použiť? Je to ľahké. Buď Kabuki alebo klasický štetec, ktorý je vhodný na lícenku a púder (nesmie byť veľký). Dôležité je používať na tieto účely predovšetkým dva rôzne štetce – jeden na púder, druhý na bronzer. Kabuki štetec býva obvykle, čo sa týka štetiniek, krátky a hustý. Mne osobne ale tento štetec veľmi nesedí.

Na highlighter (rozjasňovač) môžete používať ďalší typ štetca, ktorý je opäť užší a s dlhšími štetinkami. Je určený hlavne na lokálne plôšky, napríklad miesto nad hornou perou, nad lícne kosti, ramenné kosti a podobne. Existujú rôzne druhy štetcov na kontúrovanie. Každý preferuje niečo iné. Dôležitá zostáva praktickosť a šikovná ruka. :-)


Aj pri štetcoch myslite na hygienu! Je dôležité nezabúdať na hygienu štetcov a kúpiť si dezinfekčný sprej, ktorým môžete štetce pravidelne čistiť. Ak používate labutienku, radšej ju nahraďte vatovým tampónom. ten môžete každý deň vymeniť.

Nech už s líčením iba začínate, alebo chcete trošku oprášiť svoje make-upové návyky, skontrolujte si kozmetiku a aj nástroje, ktorými budete svoje skvosty nanášať. Štetce na líčenie sú podľa mňa základnou výbavou pre každý dobre vyzerajúci make-up.

Všetko do vašej kúpeľne

Všetko do vašej kúpeľne

Vyberte si praktické úložné boxy aj mäkučké uteráky na Tchibo.sk

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články