Práve čítate

Vyrábam si domáci čerstvý syr z jogurtu. Jeme ho s čerstvými bylinkami

3348  
Zdieľať: 

Vyrábam si domáci čerstvý syr z jogurtu. Jeme ho s čerstvými bylinkami

Výroba domáceho čerstvého syra možno znie ako niečo zložité, ale tento variant je vážne jednoduchý. Stačí mi na to dobrý jogurt, plátenko a trocha času. Baví ma, že domáci syr je aj finančne výhodnejší, môžem si ho ochutiť presne podľa mojich predstáv a navyše si sama vyberiem jeho zloženie.

19. 2. 2022 2 min. čítania Inspired Kitchen
Vyrábam si domáci čerstvý syr z jogurtu. Jeme ho s čerstvými bylinkami

Základný postup je naozaj jednoduchý. Jogurt sa zmieša so soľou a všetkými ďalšími surovinami, ktoré si vyberiete na ochutenie. Zmes vlejete do čistého plátenka alebo utierky a vložíte do sitka nad misku. Takto jogurt necháte odkvapkávať pri izbovej teplote, alebo v chladničke. Tam sa ale výroba o nejaký čas predĺži.

Aký jogurt je najlepší?

Používam samozrejme biely neochutený a hlavne taký, ktorý mi chutí aj samotný. Čím viac tuku jogurt má, tým je syr lahodnejší. Riadime sa aj jeho konzistenciou, čím tekutejší jogurt je, tým dlhšie potrvá jeho príprava. Najradšej používam veľmi hustý grécky jogurt s 10 % tuku, ktorý už neobsahuje toľko tekutej srvátky.

Jogurt môžete pred výrobou syra ochutiť a to čímkoľvek, čo máte radi. Nevyhnutná je soľ, tá by mala byť jemne namletá. Na chuti pridá aj korenie a čerstvé, či sušené, bylinky. Výborný je tymian, rozmarín, bazalka, alebo oregano. Niekedy pridávam aj sušené paradajky alebo olivy. Do sladšej verzie sa nebojte použiť med, orechy a sušené ovocie. Perfektne jemný syr získate tak, že jogurt zmiešate so smotanou.

Čo potrebujete na výrobu:

  • Veľmi jemná látka, cez ktorú bude srvátka odkvapkávať. Môže to byť tenká utierka, plátenko určené na výrobu domácich rastlinných mliek alebo bavlnená plienka. Najlepšia je látka z nebielenej bio bavlny.
  • Sitko, miska a nejaká doska na krájanie alebo pokrievka, ktorou zmes zakryjete a uchránite pred prachom.

Odkvapkanej tekutine sa hovorí srvátka. Má žltú farbu a veľké množstvo bielkovín. Srvátku nevylievajte, môžete ju vypiť alebo použiť namiesto vody pri príprave chleba alebo pečiva.

Ako vyzerá hotový čerstvý syr?

Závisí od toho, ako ho chcete použiť.

V prípade kratšieho času odkvapkávania si syr natriete na chleba, po dlhšom čase bude mať takú tuhú konzistenciu, že ho budete môcť zobrať do ruky a tvarovať. Z toho robievam guľôčky, ktoré obaľujem v zmesi korenia alebo byliniek. Perfektne sa hodia ako jednohubky alebo do šalátu ako zdroj bielkovín. K pekným a pravidelným tvarom si pomáham aj špeciálnou nádobkou. Syr buď hneď zjeme, alebo ho uchovávame v chladničke, kde by mal vydržať 3 dni.

Recept na domáci čerstvý syr s bylinkami

Pre bylinky mám veľkú slabosť a mám ich vždy veľkú zásobu. Je teda jasné, že nemôžu chýbať ani v čerstvom syre.

Suroviny:

  • 400 g bieleho gréckeho jogurtu s 10 % tuku
  • 1/2 lyžičky jemne namletej soli
  • čerstvé bylinky (tymian, rozmarín, bazalka)
  • 1/2 lyžičky čerstvo namletého čierneho korenia
  • 1 lyžička sladkej mletej papriky

Postup:

  1. Jogurt zmiešajte so soľou, najemno nakrájanými bylinkami, čiernym korením a paprikou.
  2. Zmes preložte do čistej utierky a vložte do sitka nad misku.
  3. Zakryte doskou či pokrievkou.
  4. Nechajte deň odkvapkávať pri izbovej teplote, prípadne dlhšie v chladničke.

S ochucováním i konzistencí se nebojte experimentovat. Ze základního sýru tím můžete získat celou řadu dobrot. Přeji dobrou chuť a držím palce, ať se vám vše krásně povede.

S ochutnávaním i konzistenciou sa nebojte experimentovať. Zo základného syru tým môžete získať veľa iných dobrôt. Prajem vám dobrú chuť a držím vám palce, aby sa to podarilo.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články