Práve čítate

Vyskúšali sme niekoľko druhov zdobenia vajíčok. Ktoré stoja za tú námahu?

1890  
Zdieľať: 

Vyskúšali sme niekoľko druhov zdobenia vajíčok. Ktoré stoja za tú námahu?

Keď sa povie kraslica, každý si predstaví krásne ozdobené vajíčka – ale málokomu sa chce do tradičných a prácnych techník, takže oveľa častejšie nájdete vo výslužke vajíčka rôzne polepené alebo možno „len“ jednofarebné.

17. 4. 2019 4 min. čítania DIY česky
Vyskúšali sme niekoľko druhov zdobenia vajíčok. Ktoré stoja za tú námahu?

Vybrala som si päť techník, s ktorými sa stretávam najčastejšie, a porovnala efekt verzus námahu. Výsledok?

Jednofarebné vajíčka

Je to ľahké, rýchle a farebné, navyše si môžete vybrať z množstva základných farieb, práškov so špeciálnymi efektmi (mramor, trblietka …) alebo farbiť na prírodno.

Túto techniku zvládnu aj malé deti, výsledok je pomerne pekný, aj keď naozaj jednoduchý. Najviac času mi zabralo varenie vajíčok natvrdo, resp. vyfukovanie. Pokiaľ vám nevadí, že budú vajíčka „len jednofarebné“, je to ideálny spôsob. Alebo ich môžete premeniť napríklad na farebné poníky.

Pokiaľ si to chcete naozaj zjednodušiť, farbite varené vajíčka – sú ťažké, takže sa úplne ponoria a nebudete z nich potom musieť dostávať von zafarbenú vodu ako v prípade vyfúknutých vajíčok.

Aby išlo vajíčko dobre vyfúknuť


Umyte ho, odmastite a vyčistite stopy od pečiatky skôr, ako sa pustíte do vyfukovania, pôjde to ľahšie. Urobte si dierky na oboch stranách, premiešajte vnútro špáradlom a potom fúkajte – sami alebo s pomocou striekačky. Nakoniec do vajíčka nalejte trošku vody a vyfúknite aj tú. Kompletný návod so všetkými tipmi a trikmi nájdete na DIYčesky.cz.

Trend posledných 20 rokov: nálepky

Dobre si pamätám na nefarbené vajíčka, na ktorých bola prilepená nálepka s kuriatkom z veľkonočnej prílohy časopisu pre ženy. Bolo to skrátka rýchle a cieľ to splnilo. Dnes už sa dajú kúpiť aj lepšie samolepky na vodnej báze, ktoré sú na priehľadnej vrstve a pekne priľnú aj k nafarbenému vajíčku.

Práca s nimi je trochu náročnejšia, pretože sa ľahšie trhajú, ale keď získate správny grif, bude výsledok vyzerať pekne. Navyše sú v ponuke nielen samolepky s obrázkami, ale aj s imitáciou tradičných vzorov, ktoré môžete pekne kombinovať. Polepovať môžete opäť varené aj vyfúknuté vajíčka.

Zmršťovacie košieľky

Myslím, že pre šibača nie je asi nič horšie, ako dostať vajíčko v zmršťovacej košieľke. Skúste si stopnúť, za ako dlho sa vám podarí vajíčko vyslobodiť z tejto zvieracej kazajky!

Rozumiem tomu, prečo niektorí volia túto techniku – máte hotové doslova za pár minút, potlač zaplní pekne celé vajíčko, ktoré vyzerá bohato „zdobené“. Ale verte mi, že obyčajné zafarbenie vám nezaberie oveľa viac času a výsledok bude oveľa krajší! A určite aj ekologickejší. Ospravedlňujem ich len v jednom prípade, a to keď vám pri varení veľmi popraská škrupina vajíčka a vy ho potrebujete udržať pokope. :-)

Aby vám vajíčka nepopraskali


Nechajte vajíčka pred varením ohriať na izbovú teplotu. Škrupina vám nebude tak praskať.

Vosková technika

Tradičných techník je viacero. Ja som si vybrala práve vosk, ale vy mi určite do komentárov napíšte niečo k ďalším technikám!

Ako ďalšie tradičné postupy, aj práca s voskom vyžaduje trochu zručnosti (tu nájdete video, ako na voskové zdobenie). Navyše budete potrebovať viac pomôcok, napríklad stojanček na rozohriatie vosku, kresliaci hrot… a tiež veľa trpezlivosti.

Určite odporúčam si vopred nájsť a premyslieť vzory na kraslice. Nezúfajte si, keď sa vám nepodarí hneď prvé vajíčko, chce to trochu cviku. A verte mi, že šibači oveľa radšej siahnu po ručne maľovanej kraslici, ako po vajíčku so samolepkou. :-)

Voskovou technikou môžete maľovať aj na vyfúknuté vajíčka, ktoré zavesíte na jarné vetvičky. Počítajte ale s tým, že vyfúknuté vajíčko je krehkejšie.

Ak sa vám nechce farbiť, ale bez výzdoby to nie je ono


Viem, že ma za to tí, ktorí každý rok tvoria krásne vlastné kraslice, nepochvália, ale je to fakt: niekto len chce peknú veľkonočnú výzdobu, ale nemá dosť trpezlivosti alebo času. Určite nie je žiadna hanba poprosiť šikovnú kamarátku alebo si výzdobu jednoducho kúpiť.

Vyškrabávanie vosku z tušu

Za mňa je to asi najnáročnejšia technika z tých, ktoré som v tomto článku vyskúšala. Náročnejšie mi prídu azda už len kraslice vyškrabávané priamo z farby.

Táto technika je náročná hlavne časovo – musíte nechať zaschnúť vrstvu vosku, potom vrstvu (niekedy aj dve) tušu a potom vás čaká ešte samotné vyrývanie. Keď urobíte chybu, nedá sa už opraviť. Vosk je navyše pomerne mäkký, takže musíte vychytať, ako veľmi hlboko hrot zaryť, aby ste neodstránili aj farebnú voskovú vrstvu.

Vzhľadom k prácnosti tejto techniky asi nebudete chcieť, aby hneď na druhý deň skončil váš výtvor v šaláte, takže je vhodnejšia skôr pre vyfúknuté vajíčka. Na druhej strane je výsledok naozaj efektný, hlavne ak použijete napríklad viac farieb vosku alebo farebný tuš.

A čo potom s vajíčkami?


Vajíčka uvarené natvrdo zužitkujete klasicky vo vajíčkovej nátierke – vyskúšali sme šesť rôznych receptov najlepších kuchárov, vyberiete si? Môžete ich tiež pridávať do hlavného jedla spolu so strukovinami namiesto mäsa alebo do šalátu na obed. Skvelé sú jarné jednohubky.

S vyfúknutými vajíčkami sa pusťte napríklad do torty pre začiatočníkov, urobte si na raňajky neobvyklé lievance alebo sa pusťte do rezňov a pri obaľovaní skúste neobvyklé strúhanky s bylinkami.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články