Práve čítate

Namiešajte si doma Espresso Martini – ikonický koktail z vašich obľúbených filmov

1150  
Zdieľať: 

Namiešajte si doma Espresso Martini – ikonický koktail z vašich obľúbených filmov

Či už sa práve nachádzam v práci za barom, alebo si užívam domácu siestu, často mi robí spoločnosť espresso. Na prvý pohľad malá, ale zato silná šálka radosti mi dodáva energiu a potešenie zároveň. A keď ho namiesto do šálky nalejem do shakera so štamperlíkom vodky, premení sa môj životabudič na nevšedný zážitok ako zo strieborného plátna. Ukážem vám, ako si hviezdne Espresso Martini jednoducho pripravíte aj vy doma.

15. 3. 2024 3 min. čítania Tomáš Tutko
Namiešajte si doma Espresso Martini – ikonický koktail z vašich obľúbených filmov

Čo ste o Espresso Martini možno nevedeli

Keď budete svojim hosťom doma miešať tento lahodný drink, môžete ich pri tom oslniť aj zaujímavými faktami, napríklad odkiaľ pochádza a prečo v ňom nie je martini.

Short drink Espresso Martini vznikol v Londýne v 80. rokoch. Jeho pôvodný recept pochádza zo shakeru známeho inovatívneho barmana Dicka Bradsella. Ten kávový koktail prvýkrát namiešal v slávnom londýnskom bare The Ivy Soho Brasserie pre jednu zo svojich slávnych hereckých priateliek, ktorá si objednala niečo, čo by ju prebudilo a zároveň opilo. Z Espresso Martini (pôvodne Vodka Espresso) sa tak okamžite stal hit.

Aj keď názov naznačuje niečo iné, martini v tomto recepte nenájdete. Espresso Martini sa pripravuje s vodkou, espressom a kávovým likérom. Jeho názov skôr odkazuje na typický martini pohár, v ktorom sa tento koktail už tradične servíruje.

Espresso Martini je tiež popkultúrnou ikonou. Objavuje sa v televízii aj na striebornom plátne po boku filmových hviezd. Pripíjala si s ním Carrie Bradshaw v Sex v meste, právnické kľučky medzi pohármi koktailu robili aj hlavné postavy zo seriálu Kravaťáci a povzbudzovali sa ním v lasvegaskom kasíne aj Dannyho Parťáci.

Recept na Espresso Martini ako z koktailového baru

Čo naň potrebujeme:

  • 40 ml vodky (je možné vymeniť aj za bourbon či rum)
  • 20 ml kávového likéru (napr. Kahlúa) – ak môžem odporučiť, tak Mr. Black
  • 1 šálka espressa (Tchibo Barista, 35 ml)
  • 5 ml cukrového sirupu
  • kocky ľadu
  • na ozdobenie kávové zrnká, plátok čokolády alebo napríklad sušené ovocie

Návod na prípravu skvelého espressa nájdete tiež na Tchibo Blogu.

Aké pomôcky sa mi k tomu budú hodiť:

  • shaker
  • jigger
  • strainer (sitko na preliatie nápoja do pohára)
  • barmanskú lyžičku alebo dlhšiu lyžičku na latte
  • pohár na stopke
  • šálka na espresso

A ako postupujeme ďalej:

Rozbaliť

Zbaliť

  1. Najskôr si vychladíme pohár – naplníme ho ľadom.
  2. Do shakeru pridáme ingrediencie a vyshakujeme. Nie dlho a ani krátko, tak akurát, aby sa všetko prepojilo, ale aby ľad nepustil veľa vody.
  3. Cez double strain nápoj precedíme do vychladeného pohára bez ľadu.
  4. Ozdobíme zrnkom kávy alebo sušeným ovocím.
  5. Na zdravie!

Tip na záver: Aby bol každý váš zážitok s pohárom Espresso Martini nevšedný, zaexperimentujte s príchuťami. Mám veľmi rád napríklad malinovú verziu. Tú jednoducho vytvoríte tak, že klasický cukrový rozvar nahradíte sirupom či likérom s rôznymi príchuťami – vanilkovou, pomarančovou, spomínanou malinovou alebo napríklad čokoládovou. Jednoducho, na akú máte práve chuť.

Som si istý, že každý milovník kávy a ostrejších koktailov si tento luxusný short drink zamiluje. Ale pozor, ak máte v pláne ísť večer skoro spať, pretože ráno vstávate do práce, počkajte s prípravou domáceho Espresso Martini na voľný večer. Naozaj vás aj po celodennej šichte povzbudí – hovorím z vlastnej skúsenosti. :-)

Kávoví pomocníci na vašu ideálnu šálku kávy

Kávoví pomocníci na vašu ideálnu šálku kávy

Užite si s nami Festival kávy a vyberte si všetko, čo na svoju obľúbenú šálku potrebujete. Od zrniek až po kávovar.

Zistiť viac
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články