Práve čítate

Ivana Fancy: Ako sa austrálsky Flat white zabýval u mňa doma

1028  
Zdieľať: 

Ivana Fancy: Ako sa austrálsky Flat white zabýval u mňa doma

Pred rokmi začali v mojej obľúbenej kaviarni zaznievať pri objednávkach ostatných hostí dve zásadné slová. Flat white. Chvíľku mi trvalo, kým som sa dopátrala, čo toto kombo znamená a tiež ako chutí, ale po prvej skúsenosti už som si neobjednávala nič iné.

29. 1. 2024 5 min. čítania Ivana Fancy
Ivana Fancy: Ako sa austrálsky Flat white zabýval u mňa doma

A teraz budem múdra! Flat white je spojenie cappuccina a latte a celé to vymysleli na druhej strane planéty – v Austrálii a vraj aj na Novom Zélande! Áno, tam sú šikovní. A čuduj sa svete, vy môžete byť rovnako šikovní aj doma, a nemusíte byť ani profi baristami. Ja som toho dôkazom.

Tento kríženec medzi cappuccinom a latte, ktorý sa bežne podáva v dvojdecovom pohári, už v našich kaviarňach patrí medzi top výber kávy, ktorá nakopne a pritom poteší chuťové bunky. Vyrobiť si ho ale zvládnete aj sami doma, a to rovnako ako ja nemusíte byť profi baristami – stačí mať doma kávovar alebo len moka kanvičku. Ukážem vám to!

V čom tkvie kúzlo kávy flat white?

Možno ešte lepšie pomenovanie pre flat white by bolo cappuccino na steroidoch. Namiesto jedného espressa v ňom totiž nájdete hneď dve. Poteší tiež všetkých, čo vo svojej káve preferujú menší objem mlieka, ale zase si nepotrpia na horkosť bežného espressa.

Ja si to svoje robím pekne pohodlne doma na svojom kávovare Lapressa a výsledok je vždy super. Jediný rozdiel oproti výletu do kaviarne je v tom, že vršok mojej peny nezdobí žiadna kvetinka, srdiečko alebo iné latte art. Ale možno časom dobehnem aj to.

Odkiaľ flat white pochádza?

Isté je, že tento čoraz obľúbenejší kávový nápoj pochádza od protinožcov – z Austrálie a Nového Zélandu, nárokujú si ho ale obe krajiny, medzi ktorými práve kvôli pôvodu flat white panuje mierna rivalita, našťastie ale v priateľskom duchu.

Austrálčania prisudzujú pôvod populárnej kávy kaviarni Moors Espresso Bar v Sydney. Tunajší zákazníci sa už prepili cappuccina a priali si naservírovať niečo silnejšie s menším pomerom kávy a mlieka. Majiteľ kaviarne Alan Preston preto v roku 1985 vytvoril nápoj, v ktorého základe je espresso doppio, a nazval ho flat white – vtedajšiu penovú čiapku tak nahradila „rovná biela“.

Nový Zéland ale má tiež svoj príbeh, ktorý sa odohráva v hlavnom meste a „Mekke kávovej kultúry“ – vo Wellingtone. Flat white tu vraj vznikol úplnou náhodou, keď sa barista Fraser McInnes snažil pripraviť cappuccino z nízkotučného mlieka, ktoré mu nešlo napeniť. Tento svoj nezdar prijal s humorom a nazval ho, prekvapivo, „flat white“.

Ako si flat white pripraviť doma?

Príprava flat white je jednoduchá. Základom všetkého je kvalitné espresso, ktoré máte radi. Ja používam Tchibo Barista, pretože mám rada intenzívnu a jemne horkú chuť. Druhá vec, ktorú budete potrebovať, je kávovar vybavený tryskou na mliečnu penu. Ak ho doma nemáte, nezúfajte, môžete si ju pomerne ľahko vyrobiť aj špirálovým alebo elektrickým napeňovačom. Všetky tipy na šľahanie mlieka sme už prebrali v jednom zo starších článkov. Pred šľahaním iba mlieko nezabudnite ohriať zhruba na 60 stupňov. V ručnom napeňovači sa mlieko ohreje počas šľahania, takže máte o niekoľko starostí menej.

Na prípravu kávy potrebujete:

  • Dvojité espresso (60 ml)
  • 100 – 120 ml plnotučného mléka
  • pohár s objemom cca 160 – 180 ml

Postup:

Rozbaliť

Zbaliť

  1. Nameľte si kávu na dve espressá. Najemno – ideálna je konzistencia polohrubej múky.
  2. Ak máte kávovar, nasypte namletú kávu do páky a uhlaďte do roviny.
  3. Pripravte dvojité espresso. Nasaďte páku a nechajte kávu pripraviť do pohára.
  4. A teraz si nachystajte mliečnu zložku – teplé plnotučné mléko s mikropenou. Prácu si môžete uľahčiť spomínaným elektrickým napeňovačom mlieka, ktorý všetku prácu urobí za vás a docielite s ním rovnako zamatovú penu ako od baristu. Ak ale váš kávovar disponuje tryskou a vy ju chcete skrotiť, potom sa vám hodia nasledujúce body.
  5. Pripravte si nerezovú kanvičku so 150 ml mlieka.
  6. Najskôr trysku prefúknite naprázdno a následne ju ponorte asi centimeter pod hladinu mlieka, kanvičku držte naklonenú, pusťte paru a nechajte mlieko našľahať.
  7. Keď kanvička začne páliť, je to znamenie, že máte skoro hotové – vypnite paru, sklepnite penu a zatočte kanvičkou dookola, aby pena získala krémovú konzistenciu.
  8. Nalejte napenené mlieko do hrnčeka alebo pohára s dvojitým espressom a vychutnajte si perfektné domáce flat white.

Ak to zvládnem doma ja, tak vy určite tiež! Mne vytvorenie tohto kávového zázraku urobí radosť vždy, keď odvediem ráno deti do škôlky a zahájim tým tak „svoj“ deň.

Na prípravu dokonalého flat white odporúčam zrnkovú kávu Tchibo Barista Espresso. Vyznačuje sa jemnými tónmi horkej čokolády s orieškovým akcentom a jej zrnká pražíme metódou tradičného pomalého bubnového praženia, čo im dáva dostatok času na rozvinutie dokonalej arómy a chuti. Navyše má káva certifikáciu Fairtrade, takže si môžete byť istí, že káva bola vypestovaná s rešpektom k našej planéte aj samotným farmárom. – Silvia Rusčáková, Brand Manager Tchibo

Aký je rozdiel medzi caffè latte, cappuccinom a populárnym flat white

Flat white, cappuccino a caffè latte sú tri rôzne druhy kávových nápojov s typickou mliečnou mikropenou, ktoré sa líšia pomerom medzi kávou a mliekom, rovnako ako textúrou a množstvom mliečnej peny na vrchu.

Caffè latte: 

Caffè latte je ideálne pre všetkých, ktorí preferujú slabšiu kávu s väčším množstvom mlieka. Servíruje sa v šálke s objemov 280 – 330 ml, má viac mliečnej mikropeny a objem espressa – teda kávovej zložky – predstavuje 30 mililitrov.

Ak máte radi tento druh kávy a objednávate si ju v slovenskej kaviarni jednoducho ako „jedno latte“, pri návšteve Talianska nezabudnite použiť aj druhé slovo, teda „Caffè latte“. Inak vám prinesú len pohár mlieka.

Cappuccino: 

Cappuccino patrí medzi najobľúbenejšie kávové nápoje pochádzajúce z Talianska. Na jeho podávanie je ideálna šálka s objemom 150 – 180 ml a skladá sa z 30 ml espressa, našľahaného teplého mlieka s maximálnou teplotou 65 °C a z jemnej mikropeny, ktorá by mala byť vysoká aspoň 1 cm a perfektne zarovnaná k okraju hrnčeka. Žiadne bubliny ani čiapka z peny.

Flat white: 

Ak máte radšej silnejšiu kávu s mliekom, ako sú predchádzajúce varianty, ale čierne doppio je už veľmi silné, potom máte víťaza. Flat white sa pripravuje najčastejšie v pohári s objemom 150 – 180 ml, 60 ml kávy sa dolieva teplým našľahaným mliekom, ktoré tvorí na vrchu maximálne 1 cm vysokú mikropenu.

Kávoví pomocníci na vašu ideálnu šálku kávy

Kávoví pomocníci na vašu ideálnu šálku kávy

Užite si s nami Festival kávy a vyberte si všetko, čo na svoju obľúbenú šálku potrebujete. Od zrniek až po kávovar.

Zistiť viac
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články