Pripomína mi minuloročné leto plné rozkvitnutých babičkovských pelargónií a kopu cukiet na záhone. Tento rok tomu nie je inak a úroda sa hlási o slovo každý deň. Tekvice, cukety, figy, cibuľa. A muškáty na priedomí volajúce po zálievke. Za tie roky ich krása trocha pohasla, ale aj tak ich mám rada. S nápadom na tento recept prišla naša fotografka Petra. Listovali sme v kuchárkach a hľadali inšpiráciu pre nejaký letný drink (bola totiž rovnaká horúčava ako vlani) a Petra sa začala rozplývať nad cibuľovou marmeládou. Zvláštne! :)
Avšak pri pohľade na sušiace sa zväzky červenej cibule povešanej na stene stodoly bolo rozhodnuté. Ale čo k tomu? Pýtam sa skôr seba, Petra mi však zasnene odpovedá: „Galetky.“ A už sa smaží, varí, pečie! Pohánku milujem. Tá totiž do slaných bretónskych palaciniek neodmysliteľne patrí. A tiež náplň. Klasikou je šunka s volským okom, ale v podstate sa dá použiť čokoľvek, čo máte radi. Mne sa na galette BRETONNE (francúzsky), čiže krampouezhenn gwinizh-du (bretónsky!) ‒ to len keby ste si ich chceli v Bretónsku objednať :)) ‒ páči, že je to v podstate jednoduché a celkom zdravé jedlo, navyše hotové za chvíľu. Aj náplne som upravila, aby boli rýchlo hotové a vy ste tak mali čas pri dobrom jedle vnímať aj okolie, pripomenúť si horúce leto a slastne si povzdychnúť: „Tak si tu žijeme…“
Suroviny
125 g pohánkovej múky
250 ml mlieka alebo vody
1 vajce
štipka soli
Postup
Múku v mise osolíme. V mlieku rozmiešame vajce a postupne, za stáleho miešania ho metličkou prilejeme do múky, aby sa v cestíčku netvorili hrudky. Na rozpálenú panvicu jemne pomazanú rozpusteným maslom či olejom lejeme naberačkou cesto. Smažíme v tenkej vrstve z oboch stranách do zlatista. Cesto z pohánkovej múky sa rado prichytáva na dno, preto dávame pozor, aby sa palacinky nepotrhali, a starostlivo panvicu zľahka mastíme. Hotové naplníme náplňou. Jeme teplé aj studené.
Cibuľová náplň
Suroviny
3 až 4 červené cibule
2 polievkové lyžice masla (prípadne aj rozpusteného)
2 polievkové lyžice olivového oleja
2 polievkové lyžice balsamica
2 polievkové lyžice trstinového cukru
3 vetvičky čerstvého tymianu (môže byť aj sušený)
soľ a korenie na dochutenie
Postup
Na panvici rozohrejeme maslo s olivovým olejom. Vsypeme do nej na tenké plátky pokrájanú olúpanú cibuľu a zhruba 20 minút dusíme. Potom k cibuli pridáme balsamico a cukor. Cibuľu ďalej dusíme asi desať minút, než začne cukor karamelizovať. Krásne zredukovanú tmavo červenú cibuľu posypeme tymianom a dochutíme soľou a korením. Podľa chuti ešte podusíme a podávame teplé alebo studené.
Cuketová náplň s Lučinou
Suroviny
1 cibuľa
2 až 3 malé cukety
2 štipky rozmarínu
1 vetvička bazalky
1 kocka Lučiny
soľ a korenie na dochutenie
Postup
Cibuľu rozloženú na kolieska jemne podusíme na masle. Cukety aj so šupkou (ak sú veľké a staršie, tak bez šupky) škrabkou pokrájame na plátky a pridáme do rajnice k cibuli. Asi desať minút dusíme do mäkka (zrelšie cukety dlhšie), potom pridáme bylinky. Rozmarín môžeme aj v celku, potom ho vyberieme. Bazalku nožnicami nastriháme priamo do cukety. Chvíľu spolu dusíme, potom pridáme Lučinu. Necháme rozpustiť, podľa chuti osolíme a okoreníme a pár minút spolu varíme. Podávame teplé.