Kombinácií zeleniny, korenia a octu je nepreberné množstvo. Do octu sa dá naložiť takmer čokoľvek a nakoniec z neho vytiahnete chrumkavú zeleninu. Takúto dobrotu si môžete upraviť presne podľa vlastnej chuti, urobiť ostrejšiu verziu pre odvážnejších členov rodiny, alebo naopak jemnejšiu (ak zeleninu zalejete ešte teplým octom), aby si ju mohli vychutnať aj deti. Nakladaná zelenina výborne chutí ako príloha k mäsu, lahôdka k pivu a skvele doplní cestovinové šaláty.
Dobrú chuť!
Suroviny
Nálev
nálev
1 diel octu
2 diely cukru
korenie (zrnká čierneho a farebného korenia, horčičné a feniklové semienko)
Zelenina
reďkovky
červená cibuľa
karfiol
chilli papričky
Postup
Cukor s octom a korením varíme, kým sa cukor nerozpustí.
Zeleninu nakrájame a spolu s korením ju vložíme do pohára. K červenej cibuli odporúčame pridať zrnká čierneho korenia, k reďkvičkám korenie a feniklové semienko a ku karfiolu farebné korenie a chilli papričku. Potom stačí už len zaliať nálevom a nechať jeden deň odležať v chlade.
TIP: Vykúzlite si chuť Stredomoria aj u vás doma! Stačí si naložiť pečené paradajky a namiesto octu použiť olivový olej. Dávate prednosť zelenine v suchšej forme? Upečte si vlastné zdravé chipsy.