Práve čítate

Vyhral som nekonečný boj proti strácaniu ponožiek v práčke

6016  
Zdieľať: 

Vyhral som nekonečný boj proti strácaniu ponožiek v práčke

Ako je vlastne možné, že niečo niekam dáte, v tomto prípade ponožku do koša na špinavú bielizeň alebo hneď do práčky, a keď to chcete vybrať alebo dokonca použiť, tak to nie je?

11. 7. 2018 2 min. čítania Martin Pistulka
Vyhral som nekonečný boj proti strácaniu ponožiek v práčke

Problém miznúcich ponožiek nie je nič nové, stáva sa to každému a neustále. Som si istý, že pokiaľ by starí Rimania nosili fusakle, určite by ich tiež z kamenných kadí na valchovanie ťahali po jednej.

Pôvodne som si myslel, že za všetkým musí byť ľudský faktor – v mojom prípade moja žena, pretože nikto iný ako my dvaja u nás práčku neobsluhuje. Ale nepôsobí to veľmi logicky. Manželka si objektívne ponožky do výstrihu nestrká a nedokážem si predstaviť, prečo by ich mala strácať zámerne.

Takže vysvetlenie musí byť inde. Na základe dôkladného výskumu a experimentovania mám hneď niekoľko teórií.

  • Teória prvá: ponožky nikdy nedorazili do práčky ako pár a teda ich ako pár nemôžete vybrať.
  • Teória druhá: ponožku vdýchla práčka. Výrobcovia o tom síce mlčia, ale taká fusakľa sa kľudne šprajcne pri dvierkach, okolo bubna, alebo sa nechá vysať čerpadlom a skončí v odpade.
  • A konečne, teória tretia: ponožka sa prilepila na iný kus bielizne, napríklad do nohavice, a odišla v nich.

Každopádne jedna vec sú teórie, druhá prax. Svoje ponožky som vyriešil tak, aby mi miešanie nevadilo, ale kde je to vážne problém, sú dcérkine ponožky. Predsa len, patrí sa, aby v škôlke mala ponožky aspoň primerane spárované a nemuseli sme tak čeliť podozrievavému pohľadu učiteliek.

Tu je pár rád, ako udržať ponožky pokiaľ možno komplet:

8 overených rád, ako prať ponožky, aby sa nestrácali

  1. Trieďte! Urobte si v bielizni poriadok už od začiatku. Keď si vyzlečiete ponožku, šup s ňou do extra vrecúška na bielizeň a je to. Ak budete mať systém, ponožka sa len tak niekde nezatúla. Celé vrecúško potom môžete kľudne dať do práčky, len nesmie byť preplnené, aby sa obsah mohol dobre vyprať.
  2. Spájajte! Pokiaľ vás ponožky naozaj trápia, nechávajte ich v pracích vreckách len po niekoľkých pároch alebo kľudne každý pár separé.
  3. Párujte! Dajte ponožky pred praním dokopy. Použiť môžete gumičku, plastový klip, alebo kolíček. Len pozor na kancelárske sponky, najskôr by vám bielizeň roztrhali a ešte aj zničili práčku.
  4. Značkujte! Pokiaľ si doma ponožky kradnete navzájom, tak si ich oštítkujte. Alebo popíšte. Nepôsobí to až tak pekne, ale praktické to určite je.
  5. Zjednodušujte! Kúpte si jeden model ponožiek v nekonečnom množstve. Keď sa jedna stratí, jednoducho ju nahradí druhá. Žiadna strata vás nebude veľmi páliť a keď sa nejaká singlovka objaví, tak si ľahko nájde parťáka.
  6. Zjednocujte! Vyhraďte si organizér pre ponožky navyše a počkajte, kým sa ich parťáci objavia (akože sa väčšinou objavia).
  7. Hľadajte! Stojí za to prehrabať ostatné oblečenie. Raz som vybral dávno oplakané ponožky z náhradnej posteľnej bielizne pre návštevy.
  8. Ignorujte! Sa s tým zmierte a naučte sa ich nosiť aj ako singlovky. Keď sa budete tváriť, že to tak má byť, bude to vyzerať ako módny zámer. A keď z dvoch párov stratíte po jednej (čo je pravdepodobné), voilá, máte nový pár!
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články