Práve čítate

Naučte sa pracovať s jedlými gaštanmi a upečte lahodnú roládu

10636  
Zdieľať: 

Naučte sa pracovať s jedlými gaštanmi a upečte lahodnú roládu

Jedlé gaštany podľa mňa k jeseni a zime jednoducho patria. Zistila som ale, že málokto si na ne trúfa. Postup ich prípravy pritom vôbec nie je ťažký, keď poznáte tie správne fígle. :-) Naučte sa gaštany šúpať a upečte si roládu, ktorá je navyše prirodzene bez lepku.

4. 11. 2020 4 min. čítania Inspired Kitchen
Naučte sa pracovať s jedlými gaštanmi a upečte lahodnú roládu

Jedlé gaštany sú pre mňa spoločne s mandarínkami symbolom blížiacich sa Vianoc. Musím sa ale priznať, že dlhý čas som si ich v obchodoch vôbec nevšímala. Maximálne som si pre radosť kúpila vrecko pečených gaštanov na vianočných trhoch. Keď som ale raz v reštaurácii vyskúšala polievku z jedlých gaštanov, tak veľmi ma svojou chuťou prekvapila a bola výborná, až som sa rozhodla gaštany pripravovať aj doma. A začala objavovať, čo všetko sa s nimi dá vykúzliť.

A že toho je! Okrem už vyššie spomenutej polievky sa z nich dá urobiť pyré, plnka, nátierka a keďže ich chuť je jemne sladkastá, výborne sa hodia aj do sladkých jedál. Využijete ich v kréme do torty alebo koláča, príjemne prekvapia aj len tak nastrúhané na raňajkovej kaši alebo chladenom čokoládovom pohári.

Ťažko sa chuť popisuje niekomu, kto ich nikdy nevyskúšal, ale asi najviac mi pripomínajú taký sladký zemiak. Chuť sa tiež odvíja od spôsobu úpravy. Pečené sú podľa mňa najlepšie, najviac si totiž zachovajú svoju charakteristickú chuť a vôňu. Potom chutia ako sladký zemiak skrížený s orieškom.

Kde sa jedlé gaštany dajú kúpiť?

V priebehu roku kupujem väčšinou gaštany už spracované, pretože tie čerstvé majú sezónu hlavne na jeseň a na začiatku zimy.

jedlé kaštany recept

Na trhoch alebo v obchodoch sa začnú objavovať vždy na jeseň a v zime. Keď ich uvidíte, je jasné, že Vianoce sa blížia. :-) Celoročne sa dajú kúpiť mrazené alebo varené, ale v tejto podobe nie sú dostupné všade, nájdete ich skôr v špecializovaných obchodoch alebo delikatesách. Ich cena síce nie je najnižšia, ale raz za rok za tú jedinečnú vôňu a chuť naozaj stojí. Okrem plodov sa dá kúpiť aj gaštanové pyré alebo gaštanová múka zo sušených gaštanov.

Gaštany sa musia tepelne upraviť

Surové gaštany sa nejedia. Kým sa pustíte do ich konzumácie, alebo do ďalšieho varenia s nimi, je potrebné ich tepelne upraviť.

Asi najznámejší a tiež najrozšírenejší spôsob je pečenie. Môžeme ich ale aj uvariť a nedočkavci si ich môžu pripraviť v mikrovlnnej rúre, kde sa nahrejú do dvoch minút. Tento spôsob ale veľmi neodporúčam, pretože čiastočne prídete o ich nezameniteľnú chuť a vôňu.

Návod, ako gaštany najľahšie ošúpať

Odstraňovanie tvrdej šupky nie je síce také jednoduché ako pri lúpaní mandarínky alebo banánu, ale keď budete nasledovať tieto rady, pôjde vám to oveľa lepšie:

  1. Na niekoľko hodín ponorte gaštany do studenej vody. Šupka povolí, gaštany nasiaknu vodou a pri pečení sa tak nevysušia.
  2. Gaštany osušte utierkou a na vypuklej strane narežte šupku do kríža. Rezy by mali ísť kolmo na seba a zhruba 0,5 cm do hĺbky gaštanov.
  3. Rozložte ich na plech a pečte 20 minút v rúre vyhriatej na 200 °C. Gaštany sú upečené, keď šupka praskne, gaštany zhnednú a sú vnútri mäkké. To vyskúšajte vidličkou. Dajte pozor, aby ste gaštany nepripálili. Potom by šupka nešla dole.
  4. Horúce gaštany pokropte vodou, zabaľte do utierky a nechajte v nej odpočinúť pár minút.
  5. Potom sa postupne pusťte od šúpania. Spod utierky vyťahujte len taký počet gaštanov, aký stihnete olúpať do času, kým je ešte gaštan horúci. Keď totiž gaštany vychladnú, už šupka nejde dole.
  6. Odstráňte vrchnú aj spodnú šupku a potom už len veselo konzumujte.

Ak sa rozhodnete gaštany variť, dajte narezané gaštany do vriacej vody a varte ich pod pokrievkou na miernom stupni asi 20 minút. Naberačkou potom vyberajte zase len toľko gaštanov, koľko stačíte ošúpať, kým vychladnú. Nespotrebované gaštany dajte do mikroténových sáčkov alebo krabičiek a uložte do mrazničky. Po rozmrazení si zachovajú svoju pôvodnú chuť.

Kakaová roláda s kávovo-gaštanovým pyré

Rolády robím veľmi rada. Považujem ich za veľmi vďačný dezert – sú rýchlo hotové, nadýchané, plné krému a veľmi variabilné, môžete ich urobiť zo surovín, čo práve máte doma. Táto s kávovo-gaštanovým krémom bola veľmi zaujímavým spestrením!

Čas prípravy: 30 minút + 2 hodiny chladenia
Počet porcií: 1 roláda (použila som plech veľký 36 x 25 cm)

Suroviny na cesto:

  • 50 g kakaa
  • 50 g najemno namletých mandlí alebo mandľovej múky
  • 5 vajíčok
  • 6 lyžíc trstinového cukru
  • 50 ml oleja
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva

Suroviny na krém:

  • 250 g mascarpone
  • 200 g uvarených gaštanov
  • 3 lyžice datľového sirupu (podľa chuti)
  • 200 ml vychladnutého espressa
  • 2 štvorčeky horkej čokolády na ozdobu

Postup:

  1. Kakao premiešajte s mandľami a kypriacim práškom.
  2. Bielky oddeľte od žĺtkov a vyšľahajte s cukrom na sneh. Postupne zašľahajte všetky žĺtky a olej. Potom stierkou premiešajte s kakaom a namletými mandľami.
  3. Plech vyložte papierom na pečenie tak, aby papier presahoval aj okraje plechu. Papier ľahko potrite olejom (bude sa potom lepšie dávať dole z korpusu).
  4. Na papier rozprestrite cesto, povrch stierkou uhlaďte a pečte 10 minút v rúre vyhriatej na 180 °C.
  5. Gaštany rozmixujte v mixéri (typu sekáčik) s vychladnutou kávou a datľovým sirupom na jemné pyré. Potom premiešajte s mascarpone.
  6. Namočte a vyžmýkajte utierku. Upečený korpus na ňu preklopte, zložte papier a spoločne s utierkou zrolujte. Potom nechajte aspoň 30 minút vychladnúť.
  7. Korpus rozrolujte, potrite krémom (malú časť si nechajte na ozdobu) a zarolujte späť.
  8. Ozdobte zvyšným krémom a čokoládou nastrúhanou nahrubo.
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články