Práve čítate

Recept na bábovku zvlhčenú ovocím alebo zeleninou a základné rady, ako na pečenie

6969  
Zdieľať: 

Recept na bábovku zvlhčenú ovocím alebo zeleninou a základné rady, ako na pečenie

Pri pečení bábovky sa držím niekoľkých základných pravidiel a vždy vznikne dobrota, po ktorej sa doma len tak zapráši. Prečítajte si moje základné tipy, ktoré možno vylepšia aj vaše obľúbené recepty.

13. 10. 2020 5 min. čítania Ivana Jindřichová
Recept na bábovku zvlhčenú ovocím alebo zeleninou a základné rady, ako na pečenie

Bábovka mi pripomína detstvo, prebúdza vo mne teplo domova a pohľad na ňu ma neskutočne uspokojuje. Keď ju dám na stôl, urobím radosť každej návšteve aj celej rodine. Navyše existuje toľko rôznych druhov! My doma pečieme kokosovú, mramorovú, orechovú, kysnutú s kakaom, ale úplne najradšej máme bábovky zvlhčené ovocím alebo zeleninou. Áno, čítate správne, aj zeleninou. Pretože taká mrkva alebo cuketa dokáže v bábovke divy!

Moje bábovkové základy

Mám pre vás jednotný recept, do ktorého môžete pridať mrkvu, cuketu, tekvicu, jablká alebo banán. Záleží na sezóne, vašej chuti a samozrejme stave vašej komory. Najskôr by som vám ale chcela napísať pár základov.

1. Bábovka aj bez kypriaceho prášku

Pri klasických bábovkách z treného cesta nepoužívam prášok do pečiva. Sústredím sa iba na správne vyšľahanie masla s cukrom (šľahám ho 20 – 30 minút) a samozrejme na vyšľahanie snehu z bielkov. Do toho tiež pridávam časť cukru, ktorý sneh stabilizuje a pri šľahaní ho tak nevysuším. Pri ťažších korpusoch, ako sú práve tie zvlhčené ovocím alebo zeleninou, je ale trochu prášku do pečiva na mieste, aby cesto podržal.

2. Bez masla nezačnem

Ďalšou dôležitou vecou je používať iba maslo a vyhnúť sa iným stuženým tukom, s ktorými nikdy nedosiahnete dobré výsledky. Ani olej by som neodporúčala, pretože keď sa nad tým zamyslím, nechcela by som ho piť alebo jesť naliaty na nejakom jedle, tak prečo by som ho schovávala do múčnika. :-) Jednoducho – maslo je maslo a jeho lahodnú chuť a kúzelnú vôňu nič nenahradí.

3. Vajcia z voľného výbehu

Vajcia používam vždy od šťastných sliepočiek. Je to pre mňa etické pravidlo, cez ktoré nejde vlak. Občas dostaneme domáce od rodičov a v obchode si vyberám vždy vajcia s označením 0 (ekologické poľnohospodárstvo) alebo 1 (voľný výbeh).

4. Cukor, ktorý dodá plnšiu chuť

Cukor používam najradšej muscovado. Je to prírodný trstinový cukor. Hovorí sa mu tiež vlhký cukor, a to vďaka ponechanej časti melasy, od ktorej je aj hnedkastý. Krásne vonia po trstinovej šťave. Zoženiete ho napríklad v predajniach so zdravou výživou. Dobre bude fungovať aj akýkoľvek iný prírodný trstinový cukor alebo domáci vanilkový cukor.

Doma si vanilkový cukor pripravíte jednoducho tak, že použité (prázdne) vanilkové struky zastrčíte do dózy s cukrom kryštál/ krupica. Zanedlho máte neskutočne voňavý cukor. Vanilkové struky v dóze nechajte a cukor vždy len doplňte.

5. Korenie bábovku prevonia

Čo sa týka korenia, môžete ho obmieňať podľa druhu použitého ovocia / zeleniny. K tekvici sa hodí korenie „pumpkin spice“, ktoré obsahuje škoricu, mletý sušený zázvor, mletý klinček a nové korenie. K mrkve pasuje kardamóm, k jablkám perníkové korenie, k banánu je perfektná škorica a k cukete citrónová kôra. Záleží samozrejme na vašej chuti, len som chcela spomenúť, že je tu veľký priestor na experimentovanie. :-)

Nezabúdajte na oriešky! Bábovkám dodajú nielen ďalšiu lahodnú časť chuti, ale tiež pozmenia štruktúru. Najlepšie sú pekanové, naozaj to niekedy vyskúšajte! Perfektné sú aj vlašské orechy, lieskovce alebo pistácie. Nič nepokazíte ani mletými mandľami, aj keď nie sú také výrazné.

Aby šla bábovka vyklepnúť

Všetci vieme, že formu je potrebné pred pečením vymazať, ale aj tak mnohí z nás často zápasia s tým, že sa bábovka nedá vyklopiť. Toto sú moje tipy, ktoré dosť pomáhajú.

Formu na bábovku naozaj poriadne vytrite olejom a vysypte strúhankou. Pozor, ak máte formu s nepriľnavým povrchom, namiesto oleja použite maslo, ktorým formu vymažete. Potom postupujte rovnako. Strúhanka je istota, používam ju radšej ako múku alebo kokos. Navyše milujem, ako krásne na povrchu bábovky chrumká!

Vyklepnutie bábovky – to je jeden z najkritickejších bodov prípravy. Ako som popísala vyššie, dôležité je formu dobre vymazať a vysypať strúhankou. Nemenej dôležitý je čas, kedy bábovku vyklopíte. Keď bude bábovka upečená, vytiahnite ju z rúry a počkajte 3 minúty. Potom na otvorenú časť položte tanier a pomocou utierky a oboch rúk ju naň preklopte.

Určite bábovku nenechajte vo forme vychladnúť, nielenže potom pravdepodobne nepôjde vyklopiť, ale navyše sa pomalým chladnutím vo forme bude zbytočne vysúšať. Znovu ale zopakujem, že je potrebné mať formu naozaj poriadne vymazanú a vysypanú, inak by sa vám mohla bábovka počas vyklápania potrhať.

Ako zdobím bábovku?

Cukor, alebo poleva? Ja musím povedať, že najviac milujem bábovku len tak pocukrovanú. Niekedy ale rada urobím zmenu a pripravím polevu.

Stačí zmiešať práškový cukor s trochou smotany, plnotučného mlieka, kokosového mlieka alebo s akýmkoľvek ovocným pyré či šťavou. Ako polevu môžete použiť aj orieškové maslo alebo čokoládovú ganache. Bábovku tiež môžete ozdobiť ovocím a jedlými kvetmi.

Ak nie ste zdatní v pečení zložitých receptov alebo jednoducho nemáte čas, bábovku môžete použiť namiesto narodeninovej torty. Sviečky v nej vyzerajú magicky!

bábovka

Recept na bábovku zvlhčenú ovocím či zeleninou

Tu je môj univerzálny recept na vláčnu bábovku s pridaním ovocia alebo zeleniny. Je len na vás, akú konkrétnu si vyberiete a s akým korením a orieškami ju budete kombinovať. Variantov je naozaj nespočítateľné množstvo.

bábovka

Ingrediencie:

  • 260 g hladkej múky
  • 1 lyžička jedlej sódy
  • 1,5 lyžičky kypriaceho prášku
  • 0,5 lyžičky soli
  • 1,5 lyžice škorice (či iného korenia podľa použitého druhu ovocia alebo zeleniny)
  • 4 vajcia
  • 250 – 300 g cukru muscovado / trstinového
  • 240 ml rozpusteného masla
  • 100 g najemno namletých pekanových / vlašských orechov
  • 330 – 350 g najemno nastrúhanej mrkvy / tekvice / cukety / jabĺk či popučených zrelých banánov
  • semienka z jedného vanilkového struku alebo 1 lyžica prírodného vanilkového extraktu
  • rastlinný olej / maslo a strúhanka na vytretie formy

Tekvicu Hokkaido nemusíte šúpať

Ak do receptu budete používať tekvicu hokkaido, nie je potrebné ju šúpať.

Postup:

  1. Vajcia vyberte z chladničky a nechajte ich minimálne hodinu stáť v izbovej teplote. Rúru vyhrejte na 160 stupňov.
  2. Formu na bábovku naozaj poriadne vymažte olejom a vysypte strúhankou. Pozor, ak máte formu s nepriľnavým povrchom, namiesto oleja použite maslo, ktorým formu vymažete. Potom postupujte rovnako.
  3. V jednej mise zmiešajte múku, sódu, kypriaci prášok, soľ, korenie a odložte na neskôr. Vajcia šľahajte asi 1 minútu v robote (balónová metla) alebo ručným šľahačom, potom asi na tri časti zašľahajte cukor a vyšľahajte do peny. Bude to trvať asi 7 – 10 minút. Vajcia s cukrom musia byť našľahané tak, že len lenivo stekajú zo stierky a farba je veľmi svetlá.
  4. Potom pomaly za stáleho šľahania prilievajte maslo a vanilku. Nakoniec pomocou stierky ručne vmiešajte múčnu zmes, potom orechy a tekvicu (či inú zložku).
  5. Takto pripravené cesto nalejte do vymazanej a vysypanej formy a dajte piecť do vyhriatej rúry na cca 45 – 60 minút. Či je korpus hotový, spoznáte tak, že keď do stredu zapichnete špajľu, po vytiahnutí je čistá.

    Pečenie s teplomerom

    Ak máte digitálny teplomer, môžete ho použiť namiesto špajle. Vnútorná teplota bábovky by mala byť cca 95 stupňov. Ja s teplomerom pečiem naozaj rada, pretože vďaka nemu vždy dosiahnem tú najvláčnejšiu bábovku.

  6. Keď už bude bábovka upečená, vyberte ju z rúry a počkajte 3 minúty. Potom na otvorenú časť položte tanier a pomocou utierky a oboch rúk ju na ňu preklopte.
  7. Po vychladnutí bábovku pocukrujte práškovým cukrom alebo polejte polevou.

Dúfam, že sa vám moje tipy budú hodiť a upečiete doma takú bábovku, že zachutí úplne celej rodine.

Všetko, čo sa hodí nielen na pečenie

Všetko, čo sa hodí nielen na pečenie

Šikovní pomocníci a doplnky do kuchyne nájdete na Tchibo.sk

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články