Keď som sa v posledných týždňoch túlala internetom, až podozrivo často som (najmä na zahraničných profiloch a blogoch) natrafila na ľadovú kávu so šľahanou penou zo smotanového syra. Tak dlho na mňa „žmurkala“, až mi nezostalo nič iné, len vyskúšať, ako tento nápoj chutí. Niečo na ňom musí byť, keď ho teraz všetci tak často pripravujú, však?
Cream cheese, ako napríklad originál od značky Philadelphia, často používam do krémov na torty a cupcakes. Chuť je jemne kyslastá, povedala by som, že dokonca aj jemne slaná, ale keď sa spojí napríklad s mrkvovým korpusom, výsledok je perfektný. Teoreticky by to malo fungovať aj s kávou, veď sa hovorí, že slaná chuť dokáže zvýrazniť tóny kávy. A je to tak. Chutí to výborne a túto kávičku, ktorá je vlastne tak trochu dezert, plánujem zaradiť do nášho domáceho kávového menu nastálo.
Recept na ľadovú kávu s čapicou zo šľahaného krémového syra
V recepte je cukor, ktorý odporúčam použiť, pretože zjemní chuť Philadelphie. Napriek tomu pena nie je veľmi sladká. Ja si normálne sladkú kávu nedávam, ale toto je vynikajúce – takže mi môžete veriť a cukru sa nebojte. Dá sa to pripraviť aj bez neho, ale mne to potom až tak nechutí.
Ingrediencie na 4 poháre ľadovej kávy:
- 120 g cream cheese (ja som použila krémový syr Philadelphia)
- 2 lyžice práškového cukru
- 150 ml 33 % smotany na šľahanie
- 30 ml mlieka
- 600 ml vychladenej filtrovanej kávy
- Ľad
Postup:
- Krémový syr nechajte asi 30 minút odstáť pri izbovej teplote, smotanu a mlieko nechajte v chladničke.
- Syr vyšľahajte s cukrom elektrickým šľahačom do nadýchanej peny. Mne to trvalo asi 2 minúty.
- Pridajte smotanu a mlieko a znova šľahajte – najprv na najnižších otáčkach, potom zrýchlite.
- Šľahajte, kým nevznikne jemná a hustá pena. Trvá to 3 – 5 minút.
- Do pohára nasypte ľad, zalejte kávou a navrch pomocou lyžice dajte krémovú penu. Podávajte ihneď.

Rozbaliť
Zbaliť
Ako pripraviť kávu na tento nápoj? Ideálne v kanvičke s filtrom, v prekvapkávači alebo vo french presse – a potom vychladiť. Ak sa vám však nechce čakať, môžete skúsiť aj „flash brew“. Espresso sa podľa mňa veľmi nehodí, ale ak sa ho nechcete vzdať, použite krémovú penu ako ozdobu na affogato – teda zmrzlinu zaliatu espressom.
Krémovú penu môžete ochutiť!
Výborne chutí, keď do nej pridáte vanilku, môžete tiež vmiešať drvené lyofilizované ovocie, citrónovú kôru, nadrobno nasekanú čokoládu alebo griláž. Zaujímavou možnosťou je tiež pridať pri šľahaní lyžičku holandského kakaa.
Hotový nápoj môžete ozdobiť podľa chuti posýpkami. Ak by ste chceli sladiť napríklad karamelovým alebo javorovým sirupom, odporúčam pridať ho skôr do kávy ako do peny, lebo by nemusela byť taká pekne nadýchaná.
Možno vám napadá otázka, či by sa táto krémová vrstva dala použiť aj na horúcu kávu. Skúsila som to za vás – a osobne by som sa tomu nabudúce radšej vyhla. V teplom nápoji sa krém rýchlo roztopí a stratí svoju konzistenciu, ktorá je práve tým čarom. Ak vám pena zostane, odložte ju radšej do chladničky (v dobre uzatvárateľnej nádobe) a neskôr si ju dajte napríklad na jahody alebo palacinky. Aj to je super!
Užívajte si krásne leto a prajem vám veľa pohodových dní s chutnými kávovými dezertmi.

Využite akciu 2+1 balenie kávy zadarmo
Vychutnajte si svoju obľúbenú kávu ešte výhodnejšie! Ku dvom baleniam zrnkovej, mletej či instantnej kávy pridáme majiteľom TchiboCard to tretie, najlacnejšie, zadarmo.