Práve čítate

Cà Phê Muối: Slaná ľadová káva z Vietnamu strčí do vrecka aj obľúbený slaný karamel. Ako si ju pripraviť?

1858  
Zdieľať: 

Cà Phê Muối: Slaná ľadová káva z Vietnamu strčí do vrecka aj obľúbený slaný karamel. Ako si ju pripraviť?

Porekadlo „Soľ nad zlato!“ sa zase potvrdilo. V spojení s kávou som to síce nečakala, ale o to viac ma nadchol pôvodom vietnamský nápoj, ktorý sa pre svoju nezameniteľnú chuť postupne šíri do kaviarní po celom svete. A jeho príprava je až rozprávkovo jednoduchá.

15. 5. 2024 4 min. čítania Veronika Bednářová
Cà Phê Muối: Slaná ľadová káva z Vietnamu strčí do vrecka aj obľúbený slaný karamel. Ako si ju pripraviť?

Kde sa vo Vietname zobral nápad osoliť kávu?

Teórií o vzniku Cà Phê Muối (číta sa kah fay moy) je veľa, ale tri z nich prevládajú:

  1. Dielo náhody: traduje sa, že v 18. storočí istý farmár z provincie Gia Lai omylom dal soľ do hrnčeka s kávou. Najskôr chcel nápoj vyliať, ale predsa len ho ochutnal a zistil, že soľ dodáva káve nečakane lahodnú chuť.
  2. Liečivý účinok: ďalšia teória naznačuje, že slaná káva sa pôvodne používala ako liek – predovšetkým na tráviace ťažkosti. Soľ má totižto antibakteriálne a dezinfekčné vlastnosti.
  3. Vplyv francúzskej kolonizácie: v 19. storočí priviezli Francúzi do Vietnamu slané pečivo a bagety, čo je obľúbená pochutina k šálke kávy. Možno teda recept na vietnamskú slanú kávu vznikol na základe inšpirácie touto kombináciou chutí.

Osobne fandím hneď tej prvej možnosti. Dokážem sa s ňou krásne stotožniť. Ráno sa mi totiž už niekoľkokrát stalo, že som si rozospatá osolila čaj… výsledok sa určite nezapísal do môjho receptára. V prípade kávy ale chápem, že zabodovala. 🙂

Aká káva sa hodí na prípravu Cà Phê Muối?

Tento nápoj najlepšie vynikne s robustou. Má totižto zemité a čokoládové chuťové tóny, ktoré perfektne ladia so slanou chuťou.

Recept na slanú ľadovú kávu Cà Phê Muối

Pripravte si 5 ingrediencií

  • Soľ – použila som klasickú morskú a ešte vločky na ozdobenie
  • 1 smotana na šľahanie
  • 300 ml kávy – najlepšie robusta
  • Sladené kondenzované mlieko
  • Ľad

Postup

  1. Pripravte si prekvapkávanú kávu v kanvičke na prípravu kávy (v štýle Chemexu), v kanvičke s filtrom alebo iným spôsobom, ktorý je vám blízky.
  2. Vylejte smotanu do misy, pridajte štipku soli a vyšľahajte do polotuha.
  3. Nalejte cca do ¼ pohára kondenzované mlieko, pridajte 3 kocky ľadu a zalejte ich pripravenou filtrovanou kávou.
  4. Všetko dobre premiešajte, aby sa kondenzované mlieko spojilo s kávou. V prípade potreby pridajte ľad. Len si nechajte ešte priestor na šľahačku navrch.
  5. A teraz prichádza na scénu slaná šľahačka! Lyžičkou ju naneste na hladinu a ľahko ju vmiešajte do nápoja.

Hotovo.

A nezabralo to ani 10 minút, však? Odporúčam drink popíjať cez slanú šľahačku, aby ste si naplno vychutnali tú nečakane božskú harmóniu.

Kávoví pomocníci na vašu ideálnu šálku kávy

Kávoví pomocníci na vašu ideálnu šálku kávy

Užite si s nami Festival kávy a vyberte si všetko, čo na svoju obľúbenú šálku potrebujete. Od zrniek až po kávovar.

Zistiť viac
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články