Súčasného upadajúceho záujmu o prírodu a ovocinárstvo si pred rokmi všimla aj Katarína Kubánková a podľa vzoru našich zahraničných susedov s kolegami založila iniciatívu Na ovocie. Odvtedy jej webstránka obsahuje mapu s ovocnými sadmi, jednotlivými stromami a kríkmi, z ktorých možno úrodu zadarmo pozbierať. Na mape je už vyše 8600 značiek, ktoré do nej zaznamenávajú aj samotní registrovaní užívatelia. Tí ich dodali už viac ako polovicu.
Myšlienka „Na ovocie“
Od roku 2015 sa web Na ovocie snaží zvyšovať povedomie o ovocinárstve, posilňovať vzťah človeka k prírode a s jeho pomocou krajinu kultivovať. „Nápad vznikol preto, že človek ide krajinou a vidí smutné obrázky. Sady čoraz viac zarastajú a ovocie sa váľa na zemi,“ vysvetľuje František Marčík z tímu Na ovocie.
Dôvodom je podľa Marčíka odchod človeka z prírody. Síce z toho profitujú niektoré biologické druhy, ovocné stromy však z krajiny pomaly miznú. Pozdĺž ciest je ich čoraz menej, ovocné sady pomaly vymierajú a snaha kultivovať krajinu je minimálna.
Cesta k zlepšeniu pritom nie je zložitá. Tím Na ovocie organizuje workshopy, prechádzky po krajine s prednáškou a na svojich stránkach uverejňuje návody, ako si poradiť s vlastnými ovocnými stromami. „Keď stromom rozumiete, ste schopní predĺžiť ich život až o desiatky rokov. A to veľa ľudí nevie.“ Záleží na odrode stromu, ale pri správnom prerezávaní a ošetrovaní niektoré stromy namiesto 40 rokov môžu žiť rovnako dlho ako najstarší ľudia planéty.
Nie je jednoduchšie zájsť do supermarketu?
Kedysi sa hovorilo, že pri cestách sa ovocie trhať nemá, pretože je plné olova. Platí to aj dnes? „Dnes sa benzín s prímesou olova už nevyrába a keď sa ovocie umyje, väčšina škodlivín sa z neho odplaví. Ovocné plody v supermarketoch sa bez chemického postreku už nezaobídu, takže určite nemožno tvrdiť, že by ovocie z obchodov bolo zdravšie.“ Prečo potom konzumujeme ovocie zo supermarketov?
„Tendencia súčasnosti je, že väčšina ovocia sa kupuje v supermarketoch a vozí sa cez pol sveta, od nás do Európy a k nám zasa z Poľska,“ vysvetľuje Marčík neveľmi povzbudzujúcu situáciu. Proti tomuto paradoxu sa „Na ovocie“ snaží bojovať. Ukázať ľuďom, kde si môžu natrhať domáce ovocie, a spájať ľudí, ktorí vlastnia stromy, s tými, ktorí ovocie vedia spracovávať. Keď sa niekomu napríklad ekonomicky neoplatí udržiavať sad, „Na ovocie“ ho skontaktuje s ľuďmi, ktorí od neho úrodu odkúpia a výmenou mu poskytnú napríklad pálenku, ktorú z jeho ovocia vyrobia.
Postupný vývoj
„Na ovocie“ nie sú vo svojej snahe sami. Snažia sa komunikovať s mestami, obcami a so správami ciest. Najlepšie sa im spolupracuje s pražským magistrátom, ktorý má pod sebou zhruba štyridsať sadov. Ten ich čistí, stromy postupne obnovuje a nové vysádza, a trávu nechá spásať ovciam.
V spolupráci s magistrátom vznikajú aj rôzne ovocné slávnosti. Najbližšie sa budú konať na jeseň, keď bude zber ovocia v plnom prúde. Okrem rozprávania o stromoch, rôznych ukážkach a ochutnávkach ovocia a ovocných produktov je pripravený aj program pre deti. Na svoje si tak príde celá rodina.
Kedy sa vydať na ovocie
So zberom úrody ovocných stromov je spojená skôr druhá polovica leta, ale mnoho druhov ovocia možno zbierať už teraz a doma si vytvoriť sezónne ovocné misy.
Jún
Višne po dozretí rýchlo prezrejú, preto keď ich v prírode nájdete, nenechávajte ich navnivoč. Môžete si z noch vyrobiť domáci kompót alebo ovocný koláč.
Júl
V júli s prázdnou neodídete z marhuľových sadov, zbierať môžete aj broskyne, ríbezle, letné odrody hrušiek a jabĺk alebo napríklad slivky.
Zrelé marhule sú sýtooranžové a zbierajú sa tak, že sa jemne pootočia. Ak sa odlomia, sú zrelé a môžete si ich odniesť domov. S marhuľami však treba zaobchádzať veľmi opatrne, ideálne ich prenášať len v jednej vrstve a neukladať ich na seba.
Slivky vhodné na zber spoznáte podľa toho, že zo stromu samy opadávajú. Práve tie opadané sú najvhodnejšie na konzumáciu alebo na ďalšie spracovanie, napríklad na superzdravý nápoj.
August
Ak pestujete hrozno alebo objavíte voľne rastúci vinič, od augusta môžete sladké bobule ochutnať.
Hrozno sa správne zbiera tak, že sa chytí zospodu a od vetvy odstrihne záhradníckymi nožnicami. Z hroznovej šťavy možno vyrobiť napríklad zdravý ľad do letných nápojov.
September
Celé prázdniny ste okolo nich chodili, ale plody ešte neboli úplne zrelé. V tomto období nastane zmena a vy si budete môcť na jablkách a hruškách konečne pochutnať.
Zrelá jablká spoznáte podľa farby šupky − zelené zbierajte, až sa začnú farbiť do žltozelená, červené do hnedočervena alebo až získajú sýtočervenú farbu, prípadne, keď spadnú zo stromu samy.
Hrušky pri česaní trocha nadvihnite, keď od vetvičky odpadnú, sú zrelé a možno si ich vziať domov. Ak pestujete melóny, ich čas nastane tiež až v septembri.