Mimochodom, kokos je naozaj výnimočná rastlina. Využitie kokosovníka obyčajného je naozaj široké a nepoznám nikoho, kto by sa s kokosom nikdy nestretol. Toto tropické ovocie sa konzumuje nielen ako sušený kokos (zvaný kopra), ale aj ako mlieko, smotana či olej. Používa sa aj v kozmetike a z tvrdých orechov sa okrem toho získava textilné vlákno. Kokos obsahuje minerály vo významnom množstve, hlavne horčík a draslík. Posilňuje imunitný systém a zlepšuje trávenie. Pomáha aj bojovať proti zlému cholesterolu. Je toho fakt veľa, čo dokáže, a stojí za to si o ňom prečítať viac.
Úplnou bombou je však kokosový cukor. Ten jednoducho milujem a chodím naň, keď mám chuť na sladké. Ak to robíte aj vy, ale s mierou, ani nemusíte mať výčitky svedomia. Ako som sa dočítala, má veľmi nízky glykemický index a je veľmi prospešný zdraviu, podobne ako kokos. Ale pozor, stále je to cukor, takže opatrne! No, ja idem mixovať a vy si choďte do marketu kúpiť kokos, bude sa vám hodiť. :)
Suroviny:
1l kokosového mlieka s vysokým podielom kokosovej hmoty
kokosový cukor
Postup:
Kokosové mlieko necháme cez noc v chladničke. Chladné stuhnuté mlieko oddelíme od vody, ktorá sa prirodzene oddelila. Stuhnutú kokosovú hmotu dáme do hlbokej misy vhodnej na šľahanie. Vyšľaháme mixérom ako klasickú šľahačku. Podávame v pohárikoch s ovocím alebo so zmrzlinou a podľa chuti posypeme kokosovým cukrom.