Práve čítate

Listy do tábora, ktoré si naše deti zamilovali. Tri návody aj s obrázkami na vytlačenie

2407  
Zdieľať: 

Listy do tábora, ktoré si naše deti zamilovali. Tri návody aj s obrázkami na vytlačenie

Lámete si hlavu nad tým, ako vylepšiť listy a pohľadnice, ktoré sa chystáte poslať deťom do tábora alebo školy v prírode? Nechajte sa inšpirovať jedným z mojich vyskúšaných nápadov, alebo ich skúste hneď všetky!

5. 8. 2020 6 min. čítania Denisa Charvátová
Listy do tábora, ktoré si naše deti zamilovali. Tri návody aj s obrázkami na vytlačenie

Ešte si živo spomínam na tú nedočkavosť pri rozdávaní táborovej pošty… či mi niečo prišlo, a prípadné sklamanie, keď medzi pohľadnicami nebolo nič pre mňa. Bolo to jediné spojenie s domovom. Aj preto som sa vždy na listy tak veľmi tešila. Dnes sa situácia vo svete mobilov možno trochu zmenila, ale aj tak ako rodičia môžeme vytvoriť deťom poštu, na ktorú budú čakať rovnako nedočkavo ako kedysi my.

Napadlo vám niekedy, že pozdrav do tábora nemusí byť len obyčajná pohľadnica alebo list tak, ako ho bežne posielame, ale že sa dá poňať naozaj kreatívne? Tu sú tri typy listov, ktoré naše deti dostávajú úplne najradšej, či už sú v tábore alebo napríklad v škole v prírode.

1. Píšte básničky

Máte aspoň trochu básnickú dušu? Ak vám nestačia len strohé odkazy na pohľadnice, píšte príbehy v krátkych básničkách.

Pri ich vymýšľaní sa možno aj sami nasmejete. Zveršovať obyčajný deň môže byť totiž veľakrát celkom zábava. Aj pre deti to bude príjemná zmena v čítaní oproti bežným listom a hlavne smskám od ostatných (ak sú v tábore, kde môžu mať mobilné telefóny). A nebojte sa, nič sa nedeje, keď nejaký rým občas zaškrípe. :-)

Môžete to skúsiť napríklad takto:

Ja som dlhšie pracovala dnes, a po príchode domov, bol to číry des. Po tom všetkom pracovnom zhone, objavil sa vo dverách náš pes. Čo ja som urobila komu? Pýtala som sa k tomu! To naše stvorenie štvornohé, rozhrýzlo mi topánky nové.

…alebo:

Už sa na teba tešíme moc, ešte trikrát prečkáš noc. Veľa ďalších letných plánov s tebou máme, napríklad výlet na Bojnický hrad si dáme. Aj babička sa na teba veľmi teší, kedy k nej pôjdeš, už dnes rieši. Užívaj si posledné dni, a potom hurá domov za nami!

2. Vymyslite si vlastnú tajnú znakovú reč

Deti milujú vlastnú reč! Jednu takú vlastnú a úplne tajnú si môžete jednoducho vytvoriť. Oproti básničkám to už ale chce trochu prípravy.

Najskôr si prepočítajte, koľko pohľadníc chcete poslať. Podľa toho si rozdeľte písmenká abecedy, koľko ich v každom pozdrave budete zamieňať.

My sme to poňali tak, že sme nahradzovali 34 písmeniek. Dlhé samohlásky, Ä a Ô sme vynechali, tie sa dajú domyslieť, a takisto aj Q a W, ktoré nie sú v našich slovách úplne bežné. A môžete kľudne vynechať aj spoluhlásky s mäkčeňmi, váš list potom bude vo forme telegramu. Tábory bývajú na 14 dní, pričom prvý deň listy nechodia, navyše sú v čase pobytu väčšinou obsadené 2 víkendy. Takže nám vyšlo 34 písmen abecedy (34 znakov) na osem dní a jedna pohľadnica na deň deviaty  – iba v znakovej reči. To dáva štyri písmená na deň (dvakrát príde pohľadnica s piatimi písmenami).

Aby pohľadnice dorazili včas

Prvú pohľadnicu často posielam ešte pred odjazdom detí. Vďaka tomu im stihnú prísť všetky pozdravy včas.

Prvé znaky sme sa snažili využívať pre samohlásky. Následne sme dopĺňali symboly za ďalšie písmená. Môžete postupovať napríklad ako my:

  • 1. list: A, S, CH, Ď
  • 2. list: E, K, N, Ť
  • 3. list: I, T, C, Ľ
  • 4. list: O, M, DZ, Ž
  • 5. list: U, D, L, Š, G
  • 6. list: Y, H, P, Č
  • 7. list: R, J, Z, Ň
  • 8. list: B, V, F, X, DŽ
  • 9. list: Pohľadnica plná znakov

A ako vlastne písať? Každé písmeno postupne nahraďte znakom, symbolom či obrázkom – napr. A autíčkom, B banánom, P panáčikom, S slniečkom. Buď môžete vždy na záver listu dole napísať, aké písmená nabudúce nahradíte (v prípade prvého listu, aké sú už nahradené a čím) alebo vybrať obrázkové pohľadnice a písmená s náhradnými symbolmi skryť do obrázku na pohľadnici, aby si dieťa užilo aj hľadanie. Ak ste veľmi kreatívni, namaľujte schované symboly do vlastných obrázkov na korešpondenčné lístky. Na záver príde váš list už celý len v symboloch, bez použitia písmen.

Ako si to uľahčiť?


Ak sa necítite na vlastné znaky, alebo máte na písanie menej času, použite napríklad morzeovku alebo dajte namiesto písmen číslice.

Reťazové listy

Najlepšie na záver. Toto je náš vôbec najobľúbenejší spôsob písania listov. Nielenže deti riešia rébusy a namáhajú si hlavičky, ale navyše vedia, na akú odmenu sa môžu v ďalšom liste tešiť, a tak je tešenie hneď o kúsok väčšie. A nás to vymýšľanie vlastne tiež veľmi baví.


Ak chcete urobiť deťom radosť a malé dobrodružstvo aj vo chvíľach, kedy sú práve doma, môžete využiť tip na reťazové listy. Každý týždeň vyberte jeden deň, kedy sa deti budú môcť tešiť na ďalší „pozdrav“ a nechajte im ho vždy napríklad na nočnom stolíku, kde ho nájdu ráno po prebudení. Môžete si navyše vymyslieť veľa ďalších úloh, vďaka ktorým sa celá „reťaz“ ešte predĺži.

Úloha prvá – bludisko

Do prvého pozdravu sme pripravili bludisko. Pri jeho prechádzaní potomok zbiera písmenká a na konci mu tak vyjde slovo, aké prekvapenie môže nabudúce čakať. V prípade nášho bludiska žuvačku.

Bludisko si môžete uložiť do počítača a vytlačiť. Stačí kliknúť SEM: VYTLAČIŤ BLUDISKO.

dopisy na tábor

Úloha druhá – nezmyselné písmenká

Nezmyselné písmenká sa nám rozutekali po papieri. Ako ich ale nájsť? Čo schovávajú? Príprava je jednoduchá. Nakreslite si základnú mriežku (ideálne štvorec, nech nie je hneď na prvý pohľad jasné, ako tajnička patrí a vyžaduje trochu premýšľania).

Počet políčok môže byť väčší či menší ako na našej šablóne. Do mriežky akokoľvek vpíšte slovo týkajúce sa ďalšieho prekvapenia – napr. bonbón. Písmená náhodne po riadkoch rozmiestnite. Okolo nich poskladajte ďalšie písmenká, ako vám napadne. Pripravte si druhý štvorec rovnakej veľkosti a vystrihnite doň otvory na miestach, kde sú ukryté písmenká zo slova „bonbón“ (alebo z iného slova, ktoré bude predstavovať malý darček, ktoré deti dostanú spolu s ďalším listom).

Vytlačte si všetko, čo potrebujete k tomuto listu. Stačí kliknúť sem: VYTLAČIŤ NEZMYSELNÉ PÍSMENKÁ


Nezabudnite, že spolu s novou úlohou už musí prísť v obálke aj sľúbená odmena z predchádzajúceho listu.

Úloha tretia– šifrovacia tabuľka

Tentokrát budete pripravovať šifrovaciu tabuľku. Ak použijete náš vzor, šifra bude nasledujúca:

Princíp hľadania je jednoduchý, podľa uvedených súradníc sa musia vyhľadať príslušné písmená. Po dohľadaní všetkých šifier vyjde v našom prípade slovo lízanka. To, aké písmená a čísla použijete po stranách, je opäť len na vás. Ja som písmená vnútri radila podľa abecedy (vynechala som iba v slovenčine málo využívané Q a W).

Vytlačte si materiály k šifrovacej tabuľke. Môžete si ju potom upraviť podľa seba. Stačí kliknúť sem: VYTLAČIŤ ŠIFROVACIU TABUĽKU

Úloha štvrtá – hadovka

Všetky rébusy nemusia byť úplne zložité. Dieťa je v tábore plné nových vnemov, preto sa hodí použiť aj ľahšiu úlohu. Hadovka využíva iba celé slová poskladané do tabuľky a šípok, v akom smere odkaz čítať. Odkaz z môjho príkladu znie: Nabudúce sa môžeš tešiť na tetovačku!

Úloha piata – spojovačka

Ku koncu tábora sa vreckové väčšinou míňa takou rýchlosťou, že deti vlastne ani nevedia ako. Urobte im preto radosť novým príspevkom na zmrzlinu. A ako na to majú prísť? V liste len spomeňte, že nabudúce môžu čakať zdroje na … a následne priložte spojovací obrázok, v ktorom vyjde práve zmrzlina.

Ak sa necítite na kreslenie spojovačky, môžete si vytlačiť tú našu. Stačí kliknúť sem: VYTLAČIŤ SPOJOVAČKU

Úloha šiesta – šifrovaná správa v kríži

Možno si ešte niektorí spomeniete, ako vyzerali tlačidlové mobilné telefóny, kedy pri písaní správ bolo potrebné trikrát stlačiť tlačidlo, aby sme získali želané písmenko. Niektorí z nás na ne nedajú dodnes dopustiť. Z podobného princípu vychádza ďalšia šifra.

Ako základná šablóna slúži nasledujúci obrázok, ktorý si tiež môžete vytlačiť. Stačí kliknúť sem: VYTLAČIŤ ŠABLÓNU

dopisy na tábor

A vy podľa bodiek zakreslených do príslušných škatuliek vytvoríte slovo ďalšieho prísľubu radosti do obálky. Slovo samolepky by vypadalo nasledovne:

Vidíte, pozdravy deťom do tábora môžu byť zábava ako pre rodičov, tak aj pre deti. Verím, že vám určite napadne veľa ďalších možností, ako schovať popis prekvapenia do rébusu, rovnako ako aj ďalšie drobné radosti, ktoré môžete deťom vkladať do obálok s pozdravmi do tábora.

Čítajte tiez: Dnešné deti majú mobily, ale listy na tábor sú dôležité! Ako to vidí odborník?

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články