Práve čítate

2 bleskové návody na veľkonočné balíčky, ktoré potešia už na prvý pohľad

1252  
Zdieľať: 

2 bleskové návody na veľkonočné balíčky, ktoré potešia už na prvý pohľad

Každý je strojcom svojej Veľkej noci. Niekto čaká s nafarbenými vajíčkami a štamperlíkom niečoho ostrejšieho pri dverách na väčších šibačov, iný všetku energiu a kreativitu venuje najmladším a z veľkonočného dopoludnia robí dobrodružné hľadanie pokladov a dobrôt. V oboch prípadoch by sa vám mohli hodiť dva kreatívne a roztomilé tipy na balenie dobrôt aj prekvapení pre najmenších šibačov a hľadačov, o ktoré sa s vami rada podelím.

13. 3. 2024 3 min. čítania Magdalena Kader Aghová
2 bleskové návody na veľkonočné balíčky, ktoré potešia už na prvý pohľad

Okrem vajíčok si tradične darujeme niečo nové na seba

Vyrastala som s jedným bratom a štyrmi bratrancami. Ako jediná som na Veľkonočný pondelok zostávala doma, takže niet divu, že Veľká noc nepatrila medzi moje obľúbené sviatky. Pritom je to škoda, pôvodne sa ľudia šibali navzájom – najskôr chlapci vyšibali dievčatá, potom sa úlohy obrátili a ženy vyšľahali mužov. Útechou mi každý rok bol aspoň drobný darček vo forme nového oblečenia, či už trička, alebo ponožiek, aby ma vraj „beránek nepokakal”, ako sa u nás v českých krajoch traduje.

Teraz mám trojročného syna, ktorého tento rok čaká prvá poriadna šibačka. Má šťastie, že máme okolo seba iba samé dievčatká. Ale! Keďže mi bolo vždy na Veľkú noc ľúto, že som na rozdiel od chlapcov, ktorí sa vracali domov s taškami plnými veľkých čokolád a vreckami plnými peňazí, nič moc nedostala, nebudem robiť rozdiely medzi dievčatami a chlapcami a všetkých obdarujem rovnako.

Ako je to s tým barančekom a novým oblečením?


Baranček podľa starých českých obyčajov symbolizoval na Veľkú noc obnovu, čistotu a obrodenie. Prianie „aby tě beránek nepokakal“ sa tak stalo symbolickým vyjadrením nádeje na prosperitu a ochranu pred nešťastím.

Veľkonočné balíčky, s ktorými sa pohrajú ešte pred ich otvorením

Tento rok chcem vyšpičkovať samotné balíčky s výslužkou, aby už na prvý pohľad deťom urobili radosť a ich rozbaľovanie bolo čo najzábavnejšie. U nás držíme tradíciu šibania, ale ak vám toto nie je blízke, môžete sa inšpirovať v iných krajinách, kde sa nechodí s korbáčom. Deti vajíčka a darčeky hľadajú v dome alebo na záhrade, kde ich môže poukrývať napríklad veľkonočný zajačik, a to len tak, alebo práve do veľkonočne zdobených balíčkov a košíčkov.

Nové oblečenie môžete zabaliť originálne do tvaru mrkvy a sladkosti zase do jednoduchých zajačikových vreciek, ktoré mimochodom vyzerajú krásne aj v košíkoch s vajíčkami a deti sa s nimi zahrajú aj potom. A pritom sú oba spôsoby naozaj rýchle a jednoduché. Tak ideme na to!

Návod na veľkonočné balíčky v tvare zajačikov

Ak nie ste príliš zruční alebo máte málo času, toto je presne pre vás. Jeden taký balíček vám zaberie asi päť minút.

Na roztomilé balíčky potrebujete:

  • papierové desiatové vrecko,
  • vatu, špagátik,
  • obyčajnú ceruzku,
  • nožničky,
  • prípadne aj menovky.

A ako to bude ďalej:

  1. Zoberte si papierové desiatové vrecko a namaľujte naň uši.
  2. Vystrihnite uši.
  3. Vytvarujte vatu do guľôčky a nalepte ju na vrecko na miesto, kde chcete, aby mal zajačik chvostík.
  4. Vložte do vrecka darčeky.
  5. Na špagátik dajte menovky (ak máte) a vrecko špagátikom zaviažte a uzatvorte.
  6. A zajačik je na svete!

Originálny návod na balenie oblečenia do maxi mrkvy

Tento spôsob balenia už vyžaduje trochu viac sústredenia ako zajačik, ale nebojte sa, zvládnete to hravo. Veľkosť mrkvy prispôsobte tomu, čo do nej chcete dať. Môžete takto zabaliť tričko, nohavice, svetrík, ale pokojne len ponožky.

Na mrkvový balík potrebujete:

  • krepový papier alebo servítku v zelenej a oranžovej farbe,
  • nožničky,
  • lepiacu pásku,
  • oranžovú fixku,
  • papier alebo výkres.

Ide sa na balenie:

Rozbaliť

Zbaliť

  1. Papier ohnite tak, aby ste získali štvorec. Urobte z neho tvar mrkvy. Prilepte lepiacou páskou, aby tvar držal.
  2. Zoberte oblečenie a zložte ho tak, ako vidíte na fotke.
  3. Na oblečenie položte papier v tvare mrkvy a zarolujte.
  4. Odstrihnite si krepový papier v tvare obdĺžnika tak, aby sa vám tam oblečenie vošlo, a zabaľte ho doň. Upevnite lepiacou páskou.
  5. Zoberte fixku a namaľujte čiary, ako to má skutočná mrkvička.
  6. Zelený krepový papier odstrihnite opäť do tvaru obdĺžnika. Ohnite spodný okraj a prilepte papier za zahnutý okraj k zvyšku mrkvy, pričom ohnutú časť dajte dovnútra.
  7. Nožničkami nastrihajte v zelenej časti pruhy zhruba do polovice.
  8. A máte veľkú šťavnatú mrkvu, vďaka ktorej to jej majiteľom pristane!

Prajem vám krásnu Veľkú noc, akokoľvek si ju budete užívať, plnú radosti a milých prekvapení. A hlavne nezabudnite urobiť radosť aj sebe a ďalším dospelým, aby vás “beránek nepokakal”!

V dobrej nálade za daždivých a chladných dní

V dobrej nálade za daždivých a chladných dní

Vyberte svojim najmenším dobrodruhom pohodlné, nepremokavé a hrejivé kúsky, v ktorých ich nezastaví nepredvídateľné počasie.

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články